Voor veel mensen is Hemelvaartsdag het begin van het weekend. In de Utrecht zijn er op woensdagavond en donderdag overdag al veel dingen te doen. Donderdagavond is er ook voldoende te kiezen, waaronder de mei-editie van onze showcase-avond Club 3voor12 Utrecht. Op het podium van dB’s staan deze keer I. Straus, Tousch en Bon Sjef & Phill Ballins Kollective. De eerste twee bands spelen hun tweede show ooit, terwijl het Kollective een nieuwe toevoeging is bij de show van rappers Bon Sjef & Phill Ballins.

I. Straus

I. Straus is een nieuw project van Isidor ten Hooven, die je misschien nog kent als bassist van Ziggy Splynt. I. Straus is echter iets heel anders: met industrial, punk, freejazz en een spoortje klassiek heeft elk liedje andere muzikale accenten. Het eerste nummer eindigt ook zo abrupt dat de bezoekers vergeten de klappen. Het viertal is geen band in de klassieke zin. Door de overalls die de bandleden dragen, hier en daar wat make-up, de handmatige belichting van de muzikanten, de thema’s (Marquis de Sade) en het soms declameren van de teksten krijgt de show meer de uitstraling van een totaalkunstwerk met theatrale elementen. Muzikante en mede-studiegenoot Danique Kivit zingt Russisch in een van de nummers. Door de toelichting van Ten Hooven bij dat nummer krijg je nog meer het idee dat er een ‘verhaal’ verteld wordt. Een grappige tegenstelling is dat wat I. Straus muzikaal doet erg vrij is, terwijl er over de uitbeelding juist goed is nagedacht.

Tousch

Tousch speelt pas zijn tweede show, maar dat is vanavond niet te zien. Kekke liedjes, sterke muzikanten die goed naar elkaar luisteren en een energieke frontvrouw stralen uit dat ze al vaker op een podium hebben gestaan. Dat klopt ook: Natousch Gerritsen, Sebastiaan Simoen, Isai Reiziger en Danny van Tiggele hebben eerder in Taymir, Mister and Mississippi, Ronde en Woot gespeeld. Tousch is de band die ze in 2012 op de Herman Brood Academie zijn begonnen, maar al snel naar de achtergrond verdween door de eerder genoemde projecten en een verblijf van Gerritsen in Tel Aviv. Nadat Gerritsen terug was, riep ze band weer bij elkaar en zijn er nieuwe liedjes geschreven, vooral geïnspireerd door garagerockbands.

Op het podium worden die met veel energie uitgevoerd waarbij de prettige prikkelende en dreinende zangeres Gerritsen en de stoere gitarist/backing vocalist Danny van Tiggele de blikvangers zijn. In sommige nummers heeft Sebas Simoen’s overstuurde bas echter de lead en met zijn knappe spel is drummer Isai Reiziger stiekem de stille kracht van de band.

Bon Sjef & Phill Ballins Kollective

We hebben de Utrechtse rappers Bon Sjef en Phill Ballins al een paar keer eerder gezien. De toevoeging ‘Kollective’ is echter nieuw. Dit nieuwe collectief is een uit zes personen bestaande band die alle tracks van de set van een live-element voorziet. Samen met de band is het duo maar voor één ding gekomen: een feestje bouwen in hun hometown. De band geeft een funky element aan de in zijn basis al dansbare en toegankelijke tracks. Bon Sjef (met Utca’s Finest ‘Rivierenwijk’ t-shirt) en Phill Ballins springen als een dolle, zowel op als voor het podium. Door hun energie en de inbreng van de band komt de live-uitvoering van een nummer als ‘Trap Er Tegenaan’ veel feller en dynamischer over dan de oorspronkelijke single. De fans in de zaal dansen lekker mee. De medley met drie hiphopklassiekers, waaronder Beastie Boys’ ‘Fight For Your Right (To Party)’, past qua stijl en timing in de set, maar is inhoudelijk eigenlijk ook een beetje overbodig. Doe één cover of gewoon nog een eigen nummer. De set eindigt met de presentatie van de nieuwe single ‘Lil’ Ca$h Op Je A$$’, die een kleine drie kwartier later ook op de streaming media te horen is.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht mei met I. Straus, Tousch en Bon Sjef & Phill Ballins Kollective, donderdag 30 mei 2019