De laatste Club 3voor12 Utrecht van dit seizoen was er één van experimenten. Alle drie de optredende acts probeerden iets wat ze nog niet eerder hadden gedaan en dat pakte helemaal niet slecht uit.

Bekir

Voor de van oorsprong Montenegrijnse liedjesschrijver en zanger Bekir is de show van vanavond een extra speciale. Het half uur op het podium van dB’s is namelijk tevens zijn eindexamenshow voor de Herman Brood Academie. In de zaal staan daarom verschillende docenten om zijn optreden te beoordelen. Bekir kiest voor een gewaagd experiment: hij speelt voor de eerste keer met een live band en ook de nummers van zijn aankomende EP laat hij voor het eerst in een zaal horen. Zijn liedjes zijn soepele pop/rock songs met persoonlijke, Nederlandstalige teksten waarbij Bekir’s soepele stem en hoge bereik opvallen. De nummers op de EP zijn elektronischer dan de uitvoering die ze hier krijgen, vertelt hij erbij. Bij het schrijven heeft hij samengewerkt met Winnen en Akwasi, op wiens label de EP ook verschijnt. Wij zijn Bekir’s docenten niet, maar op basis van zijn optreden van vanavond denken we dat hij geslaagd is.

BEAUX

Na een aantal pakkende eerste singles en deelname aan de Popronde in 2017 is het even rustig geweest rond de popband BEAUX. Het vijftal merkte dat ze moe waren van steeds hetzelfde doen en dat ze nieuwe wegen in wilden slaan. Het schrijven van laatste single 'Times (Ooh Ooh)' was een sleutelmoment in dit proces en vormde een nieuwe start. Op het podium van dB’s geeft de band ook live een vervolg aan die nieuwe start. Dit optreden was overigens bijna op het laatste moment niet doorgegaan. Zangeres en gitarist Anne Roos Peterse heeft een voetblessure en kan daardoor niet staan. Voor een half uurtje durft ze het echter wel aan om zittend op een stoel te spelen. De band klinkt fris en tijdens de sterke laatste reeks met ‘Where This Could Go’, ‘Times (Ooh Ooh)’ en ‘Stars’ blijkt dat BEAUX goed weet hoe ze een popliedje moeten schrijven. Door de energie wil Peterse eigenlijk haar stoel verlaten, maar gelukkig houdt ze zich nog een beetje in. Er moeten immers nog meer shows gespeeld worden.

Feiertag

Joris Feiertag is niet echt meer een nieuwkomer in de Utrechtse popscene. Achter de kit bij bijvoorbeeld Kraak en Smaak en Hans Dulfer reisde hij al heel Nederland en Europa door. Daarnaast heeft hij dus een solo-project onder zijn eigen naam, waarin hij elektronische muziek combineert met live drummen. Op het podium bedient/bespeelt hij samples, een loop station, elektronische drums en een klassiek drumstel, en dat allemaal in één nummer. Wanneer Feiertag zijn loopstation gebruikt, heeft het wel wat weg van Binkbeats. Feiertag begint zijn set met drie nieuwe nummers van de EP die na de zomer moet verschijnen. Het is hard werken, zo in je eentje achter vier instrumenten - tussen de nummers door staat hij soms wat uit te hijgen. De opbouw tijdens de nummers kan misschien nog wat dynamischer, maar voor zo’n eerste keer ziet het er al behoorlijk indrukwekkend uit. De show zorgt in ieder geval voor zoveel energie bij Feiertag dat hij nog meer wil gaan spelen. Experiment geslaagd!

Gezien: Club 3voor12 Utrecht juni met Bekir, BEAUX en Feiertag, donderdag 27 juni 2019 @ dB’s, Utrecht