De Utrechtse band TESSEL, bestaande uit Levi, Jens, Aernout en Thijs, speelde al veel toffe shows, waaronder Motel Mozaique en Club3voor12 Utrecht in januari. Dit jaar doen ze mee met Popronde 2019 én verschijnt hun tweede single Kids (inclusief videoclip). Tijdens hun shows gooit de band een wegwerpcamera in het publiek. Mede aan de hand van de foto’s die het publiek maakte, stellen we je graag voor aan TESSEL.

Hoe is TESSEL ontstaan?

Levi vertelt: “We kennen elkaar al langer en deden twee jaar geleden mee aan de Popronde, maar dan met andere projecten. Jens en Aernout deden mee met BEAUX en ik als Levi Manner, singer-songwriter. Ik ging na mijn shows altijd kijken bij hun shows, en dat vond ik gewoon vet. Zo heb ik Aernout leren kennen. Jens en Thijs ken ik nog van school. Toen kreeg ik het idee om wat liedjes te testen in de repetitieruimte. Toen dacht ik: “Wow, laten we kijken of het werkt om met z’n vieren een andere sound te creëren.”

vlnr: Aernout, Levi, Thijs, Jens

Levi over de bovenste foto: “Dit was tijdens de eerste show, als ik zing denk ik niet meer na over hoe mijn gezicht staat.”

Levi over de bovenste foto: “Dit was tijdens de eerste show, als ik zing denk ik niet meer na over hoe mijn gezicht staat.”

Hoe kwamen jullie eigenlijk op de bandnaam?

“We zaten met onze demo van Beach House bij Herman Hofman in de Melkweg. Hij vroeg naar onze bandnaam. Die hadden we toen eigenlijk nog niet en zeiden van: ‘Eh, TESSEL?’ Toen we daadwerkelijk op de radio werden gedraaid werden we aangekondigd als TESSEL, daarna moesten we natuurlijk wel die kant op gaan. Niet iedereen was gelijk voorstander van de naam, maar nu klopt het wel.”

Merkten jullie dat dit radio-optreden voor bekendheid zorgde?

 “Nog niet meteen. We hebben het filmpje ook nog niet gelijk gepromoot, omdat we de single toen nog niet naar buiten hadden gebracht. We hebben het filmpje online gezet toen we de single Beach House uitbrachten. We merkten dat het aansloeg, want men kende ons nog niet, maar omdat we al wel op 3FM waren geweest, werkte dat als een echte kickstart.”

Waar gaat Beach House over?

Levi: “Beach House gaat over een moderne of eigen variant van Romeo en Julia van Shakespeare. Twee geliefden hebben een relatie. Zij kunnen echter niet met elkaar samen zijn vanwege het milieu van de één. Beach House is een soort van common ground voor twee werelden die erg ver van elkaar afstaan. Die fysieke plek waar we over zingen is de plek waar ze wel bij elkaar kunnen komen, waar het wel (voor even) oké is. De illusie dat dat bestaat, daar zingen we over in dit nummer.”

 

 

 

Jullie nieuwe single Kids komt eraan, kunnen jullie hier al meer over vertellen?

“Op 30 augustus komt Kids uit! Mét een coole videoclip erbij. Het nummer gaat over de ondeugendheid en speelsheid van kinderen. Volgens mij zijn wij dat wel kwijtgeraakt, we zijn heel bewust van onze acties en de consequenties daarvan. Kinderen niet, die leven soms in een soort fantasiewereld: ze bouwen een hut en ineens zijn ze in een heel andere wereld.”

Hoe zouden jullie een typisch TESSEL-nummer beschrijven?

 “Daar komen we steeds meer over te weten. Eén ding staat centraal: een stevige ritmesectie, waarbij Jens en Thijs gewoon beuken. Dan de slaggitaar van Levi met een vette tekst en eigen unieke melodieën. En Aernout met veel catchy gitaar met een hele mooie, unieke sound. Bijvoorbeeld een geluid dat als een oceaan klinkt, net als bij The War On Drugs. Heel langgerekte galmen. Door de dynamiek in de band kunnen we dit ook neerzetten. We proberen ook steeds meer met zijn vieren te zingen. Dat is echt heel leuk. Het zit ook al in de brug van Beach House. We zijn nu bezig om al onze stemmen als één grote stem te laten klinken.”

Verschijnt er binnenkort ook een EP?

“Dat is wel het plan, maar wanneer precies weten we nog niet. Waarschijnlijk volgend jaar. We zijn nu vooral druk bezig te onderzoeken wat onze sound wordt. En wat een TESSEL-liedje is. We zijn veel aan het schrijven en aan het maken. Tijdens de repetitie laatst hadden we een nummer waarvan we dachten, ‘moet dit wel een heel liedje worden?’, en toen hadden we ineens de extended chorus van Beach House. Zo vallen we steeds van het ene idee in het andere.”

Op welke manier schrijven jullie nummers?

“Dat verschilt heel erg. In het begin was het zo dat Levi met een ideetje kwam, en dan gingen we dat met zijn allen uitwerken. We gooiden daar dan onze eigen TESSEL-saus overheen. De laatste tijd komt het vaker voor dat we gewoon gaan jammen en komen daar soms liedjes uit. Laatst hadden we echt binnen no time een liedje geschreven!”

Hebben jullie een favoriet moment als band gehad, dat speciaal is voor jullie?

 “We hebben een schrijfweekend gehad in een huisje in Friesland. We gingen daar heen met het idee om er gewoon even tussenuit te gaan en als we met nieuwe muziek thuis zouden komen zou dat mooi meegenomen zijn. We zijn daar drie dagen geweest en hebben daar een goed begin van drie nummers gemaakt. Sterker nog, daar is Poolside ontstaan. Dus dat hebben we mooi aan dit weekend overgehouden. En glas in een voet, een gekneusde teen en een verbrande bek door de te hete curry van Thijs…. Een ander hoogtepunt was spelen in het voorprogramma van Ten Fé, in Rotown. Toen dachten we wel: “we’re getting there”. We hebben in korte tijd al veel mooie optredens mogen doen, ook Motel Mozaique bijvoorbeeld.”

Hoe zien jullie de toekomst van de band voor je?

Het is lastig ver in de toekomst te kijken, omdat er op de korte termijn zoveel op het programma staat. Voor nu zijn we vooral bezig met Popronde, hopelijk gaan we daar crazy veel shows doen. En eind augustus komt dus onze tweede single Kids uit. We willen daar volop van genieten. Zo’n kans als de Popronde, daar willen we alles uithalen. Wat ons ook vet lijkt is om een tourtje in Engeland te doen, of mee te gaan met een andere band. En we zouden het gaaf vinden om in het buitenland een plaat uit te brengen. Maar goed dat is echt nog toekomstmuziek…”