Met Check 1-2-3 biedt EKKO een kijkje in de Nederlandse indiescene. Assistent-programmeurs Dirk Baart en Evelien Stoffels struinen de scene af en geven nieuw talent de kans om op het podium te laten zien wat ze in huis hebben. Komende zaterdag is de vierde editie.

Terwijl buiten iedereen zich een weg baant in de kou, nemen wij met Evelien en Dirk plaats bij de kachel in het café van EKKO. We gaan het hebben over de Check 1-2-3 avonden die zij programmeren. De volgende staat voor zaterdag 2 februari op het programma. Dan gaan Janna Lagerström, HOWRAH en Laplander het podium bestijgen.

Laagdrempelig

“We proberen altijd zoveel mogelijk te laten zien in de live-indie-hoek”, aldus Baart. “Dat komt er vaak op neer dat er een folkachtige act, een band met wat hardere gitaren en een elektronische act staat.” Het sleutelwoord voor de avonden is ‘laagdrempelig’. “We proberen het zo neer te zetten dat bezoekers alle drie de acts wel leuk vinden en het niet te ver uit elkaar ligt.” Stoffels vult aan: “De avonden zijn de plek om nieuwe Nederlandse bands te zien die iets interessants doen. En het kost maar zes euro voor drie bands.”

Omdat de voorgaande Check 1-2-3 avonden op vrijdag plaatsvonden, mikken ze qua sfeer op ‘vrijdagmiddagborrel waar je ook bands kunt bekijken’. Al is het deze keer op zaterdagavond. “We combineren het nu met de open club day”, vertelt Baart. “In de middag kunnen mensen hier een rondleiding krijgen, is er een borrel en kunnen ze hier ook eten.” Het combineren met andere gelegenheden is ook een manier om mensen naar binnen te krijgen. “De eerste keer lanceerden we ons Dolphins Cry bier. Of we proberen het goed aan te laten sluiten op het nachtprogramma. Dan kunnen de mensen die bij ons waren blijven hangen en we hopen dat de mensen die voor het late programma iets eerder komen.”

"We vinden het belangrijk om Nederlandse bands als volwaardig programma neer te zetten"

Een kans voor nieuw talent

Inmiddels weten ze met de avond een vast publiek aan te spreken. Toch is het niet altijd even makkelijk om de zaal vol te krijgen. “Dit zijn bands die mensen misschien als voorprogramma bij een internationale act zien, maar niet als los programma”, licht Stoffels toe. Toch ziet Baart het feit dat nieuw Nederlands talent een podium krijgt in EKKO het als belangrijk onderdeel van de identiteit van het podium. “Als voorprogramma kun je zo’n band minder bieden dan wanneer ze hoger op de poster staan. En we vinden het belangrijk om Nederlandse bands als volwaardig programma neer te zetten. En niet alleen als voorprogramma”, aldus Baart. “We bieden ze de ervaring van hoe het is om hier als hoofdact te staan. De ene keer pakt dat beter uit dan de andere. Maar dat is ook de fase waarin deze bands zitten. Het kans soms niet helemaal goed gaan. En aan de andere kant is het zo dat het soms juist boven verwachting gaat.”

Om de selectie te maken, struinen de programmeurs de indie underground af. “Le Mini Who? en de clubavonden van 3voor12 Utrecht zijn goede plekken om te gaan kijken”, aldus Stoffels. Daarnaast kijken ze ook veel naar de programmering van festivals met veel nieuw Nederlands talent als Eurosonic/Noorderslag, Grasnapolsky en Popronde. “En we hebben allebei wel een idee van de bands die we willen boeken. De bands die hier komen spelen, proberen we van tevoren minstens een keer live te zien.”

Dat ze allebei goed op de hoogte zijn van wat er speelt, blijkt ook uit de andere werkzaamheden die ze doen. Baart is actief als muziekjournalist en doet marketing voor Into The Great Wide Open. Stoffels is naast haar werk bij EKKO ook nog marketeer bij TivoliVredenburg en was een tijdje eindredacteur bij deze website.


Eerder waren deze acts te zien op Check 1-2-3:

The Visual
Stippenlift
Boner Petit
Donna Blue
Lewsberg
OOO
Robin Kester
Price
Gramma
 

“Er zijn meerdere plekken in Utrecht waar Nederlandse bands kunnen optreden. Dat zijn vaak wel bands die al iets verder zijn dan degenen die wij programmeren. Ik denk dat we ons vooral op dat gebied onderscheiden”, legt Stoffels uit. “Daarmee maken we van Check 1-2-3 een belangrijke schakel in de keten tussen plekken als ACU, Stathe en Hofman en TivoliVredenburg.”

Het liefst maakt het tweetal van Check 1-2-3 een avond waar mensen uit zichzelf op afkomen om nieuwe muziek te ontdekken en niet omdat ze misschien een act die op de poster staat al kennen. “We proberen met Check 1-2-3 een soort kwaliteitsstempel te zijn. Het kaf van het koren te scheiden”, vertelt Baart. “We kijken ook goed of er iets rond de band die we boeken speelt. Of er een buzz is of dat ze iets uit gaan brengen.” Toch voelen ze zich geen poortwachters van de scene. “Het is niet zo dat wij alles weten. We kijken goed naar wat er bij EKKO past en wat we relevant vinden”, aldus Stoffels.

Te zien: Check 1-2-3 met Janna Lagerstrom, H0WRAH en Laplander, 2 februari @ EKKO