Als je in Amsterdam, Den Haag, Haarlem of Eindhoven hebt gewoond of daar vrienden hebt dan ben je mogelijk al bekend met We Are Public. We Are Public is een nieuwe manier van cultuur ontdekken en financieren. Voor een vaste bijdrage van €17 per maand investeer je mee in cultuur en krijg je gratis toegang tot een door een redactie samengestelde selectie van zo'n vijftig voorstellingen, concerten, films en exposities in de buurt. We Are Public bestaat al in tien andere plaatsen en breidt nu uit naar Utrecht.

Bijna alle Utrechtse culturele instellingen doen mee

Bijna alle Utrechtse theaters, concertzalen, podia, bioscopen en musea doen mee. De We Are Public-leden kunnen straks onder andere terecht bij Stadsschouwburg Utrecht, ZIMIHC, TivoliVredenburg, ACU, Het Huis Utrecht, dB’s, Springhaver, Theater Kikker, FOTODOK,  Theater Utrecht, Louis Hartlooper Complex en vele andere instellingen. De Utrechtse leden kunnen met hun pas ook terecht in de andere We Are Public-steden, waaronder Amsterdam, Leiden, Den Haag en Den Bosch.

Specifiek voor muziek kun je naast de hiervoor genoemde TivoliVredenburg, ACU, Het Huis Utrecht en dB’s ook terecht bij Festival Tweetakt, EKKO, De Helling, dB's, Molen de Ster, Gaudeamus en het Festival Oude Muziek Utrecht. En met de pas kun je ook naar De Melkweg, Paard of 013.

Lokale redactie

Hanan de Sain is mede verantwoordelijk voor het programma in Utrecht. We vroegen haar hoe het programma in Utrecht tot stand komt. “We Are Public werkt met een lokale, onafhankelijke redactie, waaronder een aantal muziekredacteuren. De redactie is sterk ingebed in zijn of haar discipline binnen Utrecht en tipt de hoofdredacteur over relevant en passend programma.”

“Bij het selecteren voor het programma richt We Are Public zich sterk op jonge makers, aanstormend talent en op minder bekend, avontuurlijk programma, dat vollere zalen verdient”, licht De Sain toe. “Zo zullen wij de show van De Jeugd van Tegenwoordig of Blaudzun in TivoliVredenburg bijvoorbeeld niet meenemen.”

De definitieve selectie wordt in overleg met de instellingen gemaakt: “Nadat wij alle tips van de redactie hebben verzameld sturen wij een programma suggestie door aan de betreffende instelling, waarna zij kan aangeven wat wij wel of niet mee kunnen nemen. De instelling kan zelf ook tips geven: iets wat over het hoofd gezien is en wij naar haar idee niet mogen missen. Zulke tips sturen wij vervolgens weer door naar onze redactie, om te bekijken of zij het voorstel binnen het We Are Public programma vindt passen.”

Lancering campagne op vrijdag 11 januari 2019

Op vrijdag 11 januari wordt het startsein voor de Utrechtse campagne gegeven bij poppodium EKKO. Bezoekers kunnen daar direct lid worden. Met de lancering start de zoektocht naar de eerste 1500 leden in Utrecht. Iedereen die zich vanaf 11 januari aansluit kan meteen op cultureel avontuur bij een mooi aanbod van de partners. De Utrechtse leden gaan pas betalen voor het lidmaatschap als het doel van 1500 eerste leden gehaald wordt, en We Are Public op 1 maart officieel lanceert.

De lancering is gratis toegankelijk. EKKO is vanaf 17.00 uur geopend en er zijn optredens van de Utrechtse acts Panenkov (improvisatie met een arsenaal aan elektronische en akoestische instrumenten) en Car Pets (experimentele doordenderende nummers met een donker randje en excentrieke vocalen).

Op dit moment heeft We Are Public al 28 concerten bevestigd en daar komen er in de loop van de campagne waarschijnlijk nog meer bij. Voorbeelden van popconcerten uit het programma zijn:
zaterdag 12 januari - dB’s - Josbros, Ekio & Willienees, Bon Sjef & Phill Ballins
donderdag 17 januari - Vechtclub XL - The Day + Support | The Daily Indie Presents
donderdag 24 januari - TivoliVredenburg - DiCE No. 10
vrijdag 25 januari - EKKO - Alcuna Wilds (support: Conditionals)
zondag 27 januari - EKKO - De Grote Meindert Talma Voetbalshow
vrijdag 15 februari - dB’s - Charlie & the Lesbians, Pig Frenzy, Pizza Knife, Network 76
zaterdag 23 februari - Podium Hoge Woerd - LAKSHMI

Daarnaast staan er in het programma ook allerlei concerten in Cloud Nine, klassieke producties van TivoliVredenburg en een samenwerking tussen Gaudeamus en Museum Speelklok.