Het is weer zover: bands vanuit heel Europa trekken naar Groningen voor Eurosonic Noorderslag. Ook de Utrechtse band Jason Waterfalls waagt zich dit jaar aan de reis naar het noorden. Dat betekent aardig wat tijd om muziek te luisteren. Met welke muziek doden zij de tijd? Gitarist Paul Verhaar verklaart de nummers uit de playlist die zij onderweg luisteren.

Jason Waterfalls heeft al een aantal singles uitgebracht. Hun nieuwste, ‘Pick Up The Pieces’, kwam afgelopen november uit. Ze stonden in het voorprogramma van The Overslept, waar ze ook iets van weghebben. De Utrechtse band is niet vies van gitaren en drums, maar dat betekent niet dat de nummers niet mee te zingen zijn.

On the road

“We gaan op pad met een lekker volle bus. Het is altijd gezellig onderweg met de band. We hebben goed gerepeteerd, dus we zijn niet zo gespannen en hebben er vooral veel zin in. Onderweg naar Groningen luisteren we naar onze samengestelde playlist en wat losse nummers voor de afwisseling. We hebben in principe nooit onenigheid over welke muziek we luisteren. We zitten in dezelfde hoek qua muzieksmaak, dus het kan eigenlijk niet fout gaan.”

Veranderen maar jezelf blijven

“Panic! At The Disco vinden wij een vette band en in maart staan wij in hun aftershow. Ik heb ze een keer live gezien en het zijn echt top entertainers, mede door leadzanger Brendon Urie. Hun songwriting inspireert ons ook. Door de combinatie van goede shows en goede songwriting weten ze de energie over te brengen op hun publiek. Het is ons doel om ooit zo’n show neer te zetten.

Bring Me The Horizon vond ik vroeger al vet toen ze nog hardere muziek maakten. Zij zijn een goed voorbeeld van hoe je kan switchen van genre, maar toch jezelf kan blijven. Ze laten zien dat harde gitaren ook in de popmuziek passen en dat gitaarmuziek nog niet dood is. De combinatie van gitaar- en popmuziek die zij gebruiken zorgt ervoor dat ze mensen van verschillende muziekgenres aantrekken. Dit is iets waar wij naar streven.”

Beste plaat & grootste voorbeeld

“‘Don’t Stop Me Now’ van Queen vind ik bijzonder vanwege de vocale kracht van Freddie Mercury. Het is een van de beste platen ooit gemaakt. Ze deden iets anders en vernieuwends met popliedjes. Ik heb ze helaas nooit live gezien, maar ik vind het heel vet om hun optredens terug te zien.

De band Don Broco is ons grootste voorbeeld. Als een nummer van hen wordt gedraaid zingen alle bandleden mee. Ze vertalen verschillende genres op een goede manier. Wij houden van stevige gitaar en zij laten mooi zien hoe dat kan zonder meteen metal te maken, want het is dansbaar en ze hebben als het ware een popsausje. Ik heb Don Broco live gezien en ze geven een mooie rockshow zonder dat je naar een oude rockband kijkt."

Op zoek

“Op festivals ontdek ik vaak nieuwe artiesten en bands. Dan zoek ik de muziek na het festival weer op en blijf ik het luisteren. Door Spotify Discover Weekly vind ik ook leuke dingen, omdat die afspeellijst op mijn muzieksmaak is afgesteld. Soms ga ik op zoek naar de producer van een bepaalde artiest en kijk ik wat voor muziek hij nog meer produceert. Zo kom ik bij verassende nieuwe vindingen.”

Te zien: Jason Waterfalls, zaterdag 19 januari 01:00-01:45 @ De Oosterpoort , Eurosonic Noorderslag