De laatste Club 3voor12 Utrecht van dit jaar was tevens de laatste van dit decennium. Het concept is in al die jaren min of meer hetzelfde gebleven: een podium bieden aan opkomende popacts uit de regio Utrecht. Twee van de drie acts van vanavond, Roodnoot en NoKoFi, zijn daar goede voorbeelden van. Eens in de zoveel tijd hebben we ook een plekje voor een artiest die niet uit Utrecht komt. Vanavond is dat de Duitse songwriter Conny Ochs. Deze drie acts zorgen voor een eclectische avond.

Roodnoot

Half september speelde Roodnoot in een vol Plato zijn debuutshow tijdens festival VOOR//AAN. Na het sterke optreden daar volgde al snel een uitnodiging voor onze Club. Roodnoot is een soloproject van de Utrechtse songwriter Bob Barlag. Hij nam de liedjes meer dan een jaar geleden op in de gelijknamige stadsboerderij bij de Gele Brug. Het is lastig zijn liedjes goed te beschrijven. De basis van zijn werk bestaat vaak uit een akoestische gitaar maar de uitwerking met toetsen, piano, effecten, trompet en dubbele drums maakt het veel rijker, soms bijna orkestraal. De subtiele pianomotiefjes, complexe drumpatronen en gitaarriffs verraden de conservatoriumachtergrond van zijn vijf bandleden maar verrassen vooral en zorgen voor diepgang. Barlags melancholische stem werkt goed door in de rustige nummers en zorgt voor een mooi contrast in de wat drukkere liedjes. Niet alles is vanavond even toonvast maar dat maakt het optreden juist kwetsbaar. De potentie die Roodnoot al tijdens festival VOOR//AAN liet zien wordt hier weer bevestigd en doet uitkijken naar zijn volgende stappen.

Conny Ochs

Een aantal keer per jaar staat er een artiest op het podium die niet uit de regio Utrecht komt, en soms is dat zelfs een buitenlandse artiest. Vanavond is dat de Duitse troubadour Conny OchsHij speelt voor het eerst in Utrecht. Tijdens het optreden van Roodnoot stond Ochs zich al even warm te spelen in de gang van dB’s, wat een apart gezicht opleverde voor de bezoekers die wat later binnen kwamen wandelen. Met zijn zwarte kledij en zijn lange haren voor de ogen, maakt  Ochs een intense en getroubleerde indruk. Anders dan je zou verwachten, praat hij veel en gemakkelijk tussen de liedjes door. Wat Ochs doet is simpel maar effectief. Hij start een basaal ritme met de trom die naast hem op het podium staat, hij neemt het op met een loopstation en speelt hier vervolgens met een akoestische gitaar zijn liedjes overheen. Zijn liedjes zijn sterke, in mineur gespeelde folksongs over persoonlijke thema’s. Heel soms maakt hij een uitstapje naar een meer bluesy nummer. Doomfolk noemt hij het zelf, wat ook de titel is van zijn laatste album. Eén van de laatste nummers in zijn set is het mooie ‘Dark Tower’, een ode aan zijn inspiratiebron Chris Cornell van Soundgarden. Mooi hierbij is dat zijn stem iets omhoog lijkt te gaan. Met deze ietwat vreemde eend in de bijt lukt het Ochs om de aandacht van de bezoekers het hele optreden vast te houden.

NoKoFi

Het contrast tussen Conny Ochs en de laatste act NoKoFi kon nauwelijks groter zijn. Dit drietal kent elkaar van de Musician 3.0-opleiding. Frontmannen Tato Wesselo en Luc Laport hebben het afgelopen jaar al met met hun andere acts (Le Motat, Lief Dagboek) op het podium van Club 3voor12 Utrecht gestaan. Dit is andere koek. Samen met Daniel Koomen op beats, samples en toetsen zijn ze NoKoFi. Het is een door De Jeugd van Tegenwoordig geïnspireerde hiphop-act met veel theater en grappen. Wesselo en Laport zien er nogal sjofel uit in hun grijze joggingbroeken en foute truien. Het trio breekt meteen het ijs met hun single ‘Bankhangen’ die eerder die dag is verschenen. Dat hebben ze dan maar meteen gehad. De nummers zijn poppy, dansbaar en soms een beetje plat. De combinatie van de gerapte eigentijdse en serieuze teksten en de sterke performance van Wesselo en Laport werkt aanstekelijk. Vooral de zin ‘Lees een boek bitch!” valt bij de meeste bezoekers in goede aarde. Net wanneer je denkt dat ze het zelf ook niet heel serieus nemen komt er een donker nummer tussendoor. Lang duurt dat niet, want met een pakkend kerstliedje, waarop Koomen’s broer Timon (o.a. Kapok) gitaar speelt, pakken ze de bezoekers van dB’s weer in.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht november 2019, met Roodnoot, Conny Ochs en NoKoFi, donderdag 28 november @ dB’s