Real Derek is het quirky alter ego van Doortje Hiddema (van het Groningse LGHTNNG) en Roy van Rosendaal (bekend van o.a. Figgie). Onlangs kwam hun eerste single Gucci Bag uit en op 11 april laat dit duo meer van zich horen met band tijdens Festival Tweetakt. Wie zijn Real Derek nou precies en wat kunnen we van hen verwachten? Roy en Doortje vertellen meer over deze new kid on the block.

“We kennen elkaar via de muziek. We hadden al veel gemeenschappelijke vrienden en op een gegeven moment deden we tegelijkertijd Popronde. Roy met Figgie en ik met LGHTNNG”, vertelt Doortje onder het genot van een amandelmelk-latte bij de Coffee Company op de Vismarkt. “De eerste keer dat ze bij me langs kwam, heeft ze m’n haar geknipt”, voegt Roy toe. “Na een tijdje kwamen we erachter dat we samen ook wel muziek konden en wilden maken.”

Spelen op Tweetakt

“De mogelijkheid om Tweetakt te doen kwam best wel uit de lucht vallen. We waren voor de lol bezig met wat liedjes en daarvan had ik er één doorgestuurd naar een vriend van me. Dat liedje kwam bij de programmering van Tweetakt terecht, waarna ze ons vroegen of we een set van een half uur wilden spelen! Dat leek ons natuurlijk wel wat. We hadden toen tweeëneenhalve maand de tijd om een band te fixen en om een half uur aan muziek te creëren. We zijn er nu bijna. De band is inmiddels rond en er zijn een hoop nummers bijgekomen, maar we moeten echt nog even hard aan de bak om alles naar wens te realiseren.”

Doortje Hiddema: zang/gitaar & songwriting

Roy van Rosendaal: zang/gitaar & songwriting

Paul Scheenstra: drums

Tjesse Riemersma: bass

Toolset

“Nu Gucci Bag uit is en we een band hebben, begint Real Derek steeds meer vorm te krijgen. We weten wat de toolset is, we weten welke instrumenten we gebruiken en we weten wat voor sound we willen. De mogelijkheden zijn niet meer eindeloos en dat maakt het veel makkelijker. We maken muziek waarvan wij denken dat het voor ons werkt en waarmee het met een band óok werkt. Als je de muziek die je maakt als band zelf vet vindt, straal je dat uit en zet je een energieke show neer. Dan gaan anderen het ook wel goed vinden.”  

Serieus voor de lol

“We maken en spelen alles met z’n tweeën. Onze muziek bedenken we in eerste instantie in de computer en later vervangen we de drums en de zang. Het muzikale proces start vaak met een demo die Doortje doorstuurt. Het kost hooguit drie dagen om een liedje op te nemen. Dat dit lekker snel en efficiënt gaat, houdt het leuk. We doen dit project voor de lol, we streven niet naar perfectie, we hoeven geen meesterwerk te maken. Dat betekent trouwens niet dat het geen serieus project is, we willen er alles uithalen wat erin zit. We schrijven over leuke, grappige onderwerpen, zoals een Gucci Bag. Niet dat onze thema’s allemaal zo vrolijk zijn, het is juist vet om zware of donkere onderwerpen te verwerken in een leuke metafoor. Om een luchtig nummer te schrijven dat dan stiekem toch super emotioneel is. We houden van dat cynisme.” 

Quirky alter ego

“We waren op zoek naar een interessante mannennaam, eentje die dorky was en toch cool. Dat was Derek. Dat betekent natuurlijk gewoon Dirk. Super dorky, maar hij is wel real. Een beetje ons quirky alter ego.”

Inpluggen en gaan

“We hebben na Tweetakt nog wel een aantal optredens staan. We spelen in het skatecafé, op Misty Fields en op Koningsdag in VERA. We hebben ons ook voor Popronde opgegeven. Met deze band lijkt ons dat echt leuk. Met andere projecten waren we vaak meer afhankelijk van de techniek, dat kan heel veel stress en gedoe opleveren. Nu is het gewoon inpluggen en gaan. Het is altijd leuk om bandjes te zien spelen die het zichzelf niet te moeilijk maken en gewoon lol hebben op het podium. Dat willen wij ook met Real Derek.”  

Te zien: Real Derek staat tijdens de 3voor12 Utrecht-avond op Festival Tweetakt, donderdag 11 april 2019 om 21.30 uur.

Kom die avond ook langs om Robin Kester en LOVE COUPLE te zien! Klik hier voor het event.