Je kent ze wel, van die liedjes die zich na één keer luisteren al in je hoofd nestelen. Als je zulke liedjes kan schrijven, dan weet je dat je goud in handen hebt. Sured kan dat. Zoals je kan horen op debuutalbum 21st Century Love. Afgelopen vrijdag vierde Sured in EKKO de release van het album.

De release van het debuutalbum is niet het enige dat er te vieren is: Sjoerd Raaijmakers, de man waar Sured om draait, is ook nog eens jarig. Dubbel feest! Om z’n feestje compleet te maken, nodigt hij twee gasten uit om de avond te openen. Tim Dawn trapt af. Hij liet zijn carrière in de rechtsgeleerdheid voor was het was om zich te focussen op zijn indiepop en daar zijn we stiekem heel content mee. Want sjonge, die stem. Door merg en been. “Ik heb een gekke dag achter de rug. Vanochtend speelde ik op een begrafenis en nu sta ik hier”, vertelt hij. Plots is de zaal muisstil met alleen nog maar oor voor hem. Dat verdient hij.

Tim Dawn

Daniel Cane

Snel door naar het café, waar Daniel Cane klaarstaat. Op zijn sokken, tussen de plantjes, met nieuw werk op zak. Ook hij stopte met zijn werk voor de muziek. Daarnaast kreeg-ie een gebroken hart te verduren. Het resultaat? Prachtige breekbare liedjes recht uit zijn ziel. Mét af en toe een klein meezingdeuntje. “Ik moet jullie wel een beetje opwarmen voor Sured”, zegt hij.

Tijd voor Sured. Raaijmakers heeft een band om zich heen verzameld en op alle koppies prijkt een lach van oor tot oor. Niet zonder reden; de show begint namelijk met een fijne mededeling: zomerse single ‘Back Again’ heeft meer dan 10.000 streams bereikt op Spotify. Daar trapt Raaijmakers de avond dan ook mee af. Het zet de toon: Sured is een podiumdier in hart en nieren. Een brok positiviteit. Hij speelt met het publiek, maakt mensen aan het lachen, lacht met zijn bandleden, en zingt over de liefde in al haar vormen. “Liefde op afstand, als een van de twee voor een tijd naar het buitenland moet. Zoals dat vaak gebeurt in de 21e eeuw. Liefde voor mijzelf, liefde voor jullie. Liefde voor de wereld.”

En dat allemaal ontzettend catchy. Als een soort Ed Sheeran meets Chef’Special rijgt hij zijn setlist aan elkaar. Toch is er zeer zeker ruimte voor serieuze momenten, zoals het prachtige ‘He Doesn’t See.’ Bali was zijn inspiratie voor deze ballade. Tussen de grandioze rijstvelden viel zijn oog op een vervallen hutje. “Ik zat in dat hutje, en ik zag niet meer hoe mooi het daar buiten was.” Kijk om je heen want er is zo veel schoonheid, wil hij meegeven. Wat Sured ook doet, het publiek eet uit zijn hand. Of dat nu ballades, acapella of dansliedjes zijn. Compleet in zijn element. Het geluk en plezier is de hele show van zijn gezicht af te lezen. Soms een flinke zucht. “Man, dit is zo te gek. De plaat is er gewoon! En jullie zijn er allemaal!”

Pure dankbaarheid. Alsof hij het zelf ook niet helemaal kan geloven dat al deze mensen daar voor hem en zijn band staan. Ze staan er, Sured. En het zouden er in de toekomst zomaar eens honderd keer zoveel kunnen worden.

Gezien: release-show Sured, vrijdag 7 september 2018 @ EKKO