Rappers Raven en Stomp reden naar Zeeland om daar in alle rust muziek te maken. Het resultaat hiervan verscheen afgelopen zomer als hun debuutalbum ‘Fleurt’: een opgewekte ode aan de liefde. Bij Tjommies Music Bar in Amersfoort vertellen de heren wat hen bezighoudt. “Wij zijn die lieve gasten waarvan je moeder het niet erg vindt als we aan de keukentafel zitten.”

Bram Ravenhorst (23) en Rafaël Stomp (24) zijn al lang bezig met muziek en vormen samen het duo Raven & Stomp. Na drie singles brengen ze nu hun eerste EP uit. De heren kennen elkaar al jaren en groeiden steeds meer naar elkaar toe. Stomp: “Toen we muziek gingen maken, voelden we elkaar al gelijk goed aan. We luisterden al lange tijd naar dezelfde hiphop en waren het altijd met elkaar eens.” Ravenhorst: “We zijn ook gewoon beste maten, we zien elkaar elke dag.” 

Zomer in Zeeland

De jongens vertellen over de totstandkoming van Fleurt. Samen met hun vriend en producer YNGTRK maakten ze een eerste paar nummers. Stomp: “Op een gegeven moment heb je iets van: je zit nu op een ‘leveltje’, laten we iets uitbrengen. Zo verscheen ‘Larlboro might’.”Ravenhorst vult hem aan: “Toen dachten we, als we nu gewoon ergens een weekendje naartoe gaan...” Dat gebeurt als het duo samen met YNGTRK en fotograaf Mitchel Lensink afreist naar het huisje van Ravenhorsts opa in Zeeland.

Het huisje is knus ingericht en beschikt over een grote tuin vol bloemen, vuurplekken en een buitendouche. ‘s Avonds schijnen kleine lichtjes door de glas-in-loodramen die door opa zelf zijn gemaakt. “We kwamen binnen en vingen gelijk die vibe op. We hebben daar alles geschreven en opgenomen, dat hoor je ook terug. Het was gewoon gaan en nummers maken”, zegt Stomp. Dat het huisje in Zeeland zo’n succes zou worden hadden de jongens  niet verwacht. Ravenhorst: “We gingen erheen om nummers te maken en kwamen terug en dachten: ‘Dit is het gewoon’.Zo is Fleurt ontstaan.” De ongedwongen sfeer van de EP is volgens Ravenhorst ook de kant die ze nu willen opgaan. “Wij maken muziek die je moeder ervan moet overtuigen dat we best goed zijn voor je dochter.”

"We kwamen binnen en vingen gelijk die vibe op. We hebben daar alles geschreven en opgenomen, dat hoor je ook terug. Het was gewoon gaan en nummers maken."

Creatieve bende

De sfeer is gemoedelijk als de bestelde borrelplank op tafel verschijnt. “Vet lekkere falafel én tzatziki, nice!”, zucht Ravenhorst met volle mond. De jongens komen hier vaker en zijn bevriend met de eigenaren. Dat Raven & Stomp veel kracht putten uit hun vriendengroep, blijkt als de jongens beginnen over de steun van vrienden.

“We hebben alles in één team zitten, de gehele totstandkoming van Fleurt  is in-house. Dat komt omdat we heel toffe mensen kennen”, vertelt Stomp. Toch komt de keuze om veel met vrienden te werken  niet alleen door het feit dat zij ‘toffe mensen’ zijn. Stomp vervolgt zijn verhaal: “Het is ook veel leuker, je behaalt dingen met z’n allen in plaats van dat wij dat met z’n tweeën doen .” Ravenhorst haakt daarop in: “Je wilt elkaar een toffe kans geven. We zijn gewoon één grote creatieve bende die uit is op succes.”

Met een groepsgevoel bereik je meer. Dat blijkt ook als we het over Amersfoort hebben. Stomp: “Amersfoort is een drijfveer voor ons, omdat er niet veel uit deze stad komt waarvan de buitenwereld denkt dat dat uit Amersfoort komt. “Als er iemand is die hier zijn of haar kop boven het maaiveld uitsteekt staat gelijk de hele city daarachter.”  Ravenhorst lacht en vat het kort samen: “You ain’t a nobody in Amersfoort!”

Als het gesprek bij toekomstplannen belandt, roepen de heren in koor: “Acda en de Munnik!” Stomp met een brede grijns: “Daar zijn we fan van. We zouden met hen wel een plaat willen maken. Dat lijkt ons heel gaaf.” Tot die tijd blijven de twee vooral heel veel muziek met elkaar maken. Stomp: “We willen in ieder geval de sound nog verbeteren dit jaar. En het beste uit onszelf halen door lekker veel te maken”.

De EP 'Fleurt' is te beluisteren op alle streamingdiensten, waaronder Spotify. Informatie over optredens en nieuwe releases vind je op de facebookpagina van Raven & Stomp.