Utrecht is een nieuw festival rijker. Of nou, festival is niet het juiste woord. Expeditie is beter. De Helling en LE:EN hebben namelijk de handen ineen geslagen tot HE:LEEN en nemen je tijdens Expeditie Rotsoord mee langs de creatieve broedplaats die Rotsoord inmiddels geworden is.

We lopen het terrein over, op weg naar een van de eerste acts van de dag. Onderweg komen we een soort mini-speeltuin tegen waar kinderen zich tussen opgezette tentjes, en worden we gekruist door een klein karretje dat rondleidingen aanbiedt. Vervelen? Geen optie vandaag. Eenmaal bij restaurant LE:EN zien we dat alle tafels in het grote pand voor nu zijn weggehaald en daar een podium voor in de plaats gekomen is. Op die planken staat Utrechtse band Color Bones. De sterke zang valt op in de verder brave indieliedjes, maar wanneer de groep opgewarmd is, klinken er heerlijk raggende gitaren en duistere baslijntjes door de ruimte. Op de momenten dat ze met z’n vieren haast staccato door de microfoons schreeuwen, heeft het zelfs wat weg van dEUS ten tijde van de nineties. Geduld hebben loont, blijkt maar weer.

In de Helling beleeft het nieuwe podium, dat de oude rookruimte vervangt, zijn ontmaagding. De eer is aan Melonhead om het podium in te wijden. Dat doen ze goed. De Utrechters gooien grunge, britpop en alternatieve rock in de blender, wat live een grote bal aan energie wordt. Het is verdomd catchy. Single Runaway, die in het voorjaar werd uitgebracht, wordt inmiddels voorzichtig meegezongen. Tel daar een paar stevige gitaarsolo’s én de grapjes van zanger Siep van Rijswijk bij op en je hebt alle ingrediënten voor een toffe gig. 

Snel weer een sprintje naar LE:EN, waar Yip Roc klaarstaat. De Amsterdamse band is dit jaar de meest geboekte act op de Popronde en dat is absoluut niet zomaar. Yip Roc is niet je gemiddelde garage band, maar een garage band waar een retesmooth orgelsausje overheen wordt gegoten. Live klinkt dat nog lekkerder dan op plaat. De band is vrolijk, de muziek springerig en vuig. En als iets de kracht van Yip Roc is, dan is het wel de manier waarop zanger en gitarist Jorn ten Ham over het podium dendert. Of daarnaast, of daarvoor. Laat hem maar een masterclass podiumpresentatie geven. Dat grote gat tussen het publiek en het podium dat altijd zo’n ongemakkelijk ding is in Nederlandse poppodia? Boeien. Hij springt erin en krijgt de boel wel aan het dansen. Grijp die kans dus om ze aan het werk te zien dit najaar!

Ken je dat? Dat je bijna thuis bent maar er net een liedje langskomt in de auto dat je te gek vindt, en je daarom maar een blokje omrijdt? De liedjes van de Kitchenette uit Almere worden wel eens beschreven als ‘muziek voor lange autoritten’. Klopt. Dat effect heeft Kitchenette zelfs live. Wonderschone dromerige indie. The War On Drugs, maar op een wat hoger tempo, iets donkerder en met gitaren die net wat tandjes harder raggen. Single ‘Upon The Shoulders’ is gewoon een van de betere Nederlandse indietracks van de afgelopen jaren. Punt.

Het is zonnig, de dag van Expeditie Rotsoord. Als dat nou niét zo was geweest, was dat ook niet erg. Dan hebben we Frank Valenza nog, die je in De Helling weer de lente en de zomer laat voelen. De band is opgewekt. Kan ook haast niet anders met zulke zonnige indie, waar soms een vleugje psychedelica doorheen wordt geroerd. Lichtje liedjes, niet te ingewikkeld. Daar is niks mis mee, want het zijn simpelweg goeie nummers. Extra fijn dat ze je in je hoofd naar zonnige oorden brengen. Het is jammer dat de pauzes tussen de songs lang duren. Daardoor loopt de set ietwat moeizaam en niet zo soepeltjes. Gelukkig maakt de immer optimistische uitstraling van Frank Valenza een boel goed.

We sluiten ons avontuur op Expeditie Rotsoord af met Batobe. De Utrechtse producer en gitarist rijgt op moeiteloze wijze elektronica, disco en indiepop aan elkaar. Want waarom zou je je liefde voor keiharde rock en live elektronica niet beide kunnen uitoefenen? Precies. Lekker wel doen dus. Batobe laat het café van De Helling dansen, en verrast ze vervolgens met snerpende gitaarsolo’s. Ja, zelfs de meest chagrijnige ziel moet wel opgevrolijkt zijn na de set van Batobe. Later op de avond zou het nog beter werken, of juist in grote warme festivaltent. Geen twijfel mogelijk dat-ie daar gaat vlammen.

Gezien: HE:LEEN Expeditie Rotsoord @ Rotsoord, 16 september 2018.