De Utrechtse alternatieve rockband ZERO ZERO ZERO heeft een paar weken geleden een split-EP uitgebracht samen met de Rotterdamse band Video Store. De band ziet alles wat ze doen als een project en dat geldt ook voor de release-show op zaterdag 6 oktober. In Vechtclub XL en Brewpup De Kromme Haring organiseerden ze mini-festival waarop vijf bands kwamen spelen.

Naast ZERO ZERO ZERO zelf zijn dat Video Store, NEED, The Establishment en Rogue Minor. De bands spelen afwisselend op de twee locaties. Daarnaast is er een kleine platenmarkt, vegetarisch eten van Rammenas en speciaalbier en frisdrank van De Kromme Haring.

Na het nuttigen van een vegetarische roti begint de avond in De Kromme Haring met Rogue Minor, de band van de uit de hardcore scene afkomstige Ab Al-Tamimi. Met Rogue Minor maakt hij een energieke mix van dreampop, shoegaze, noise en 90’s indierock, zoals te horen op debuutsingle ‘Blanket’, die iets meer dan een jaar geleden verscheen. Ook speelt het trio veel nieuwe nummers die terecht moeten komen op de eerste full length die de band in november op gaat nemen.

Snel door naar de zaal van Vechtclub XL waar het Rotterdamse Video Store klaar staat. Het vijftal heeft de andere kant van de split-EP met ZERO ZERO ZERO voor zijn rekening genomen. Met een verleden in bands als Face Tomorrow, Modern Life Is War, Razor Crusade, Malkovich, GOLD en op dit moment ook spelend in Backfire!, Winterdagen, Halfway Station en Joshua Woods hebben we te maken met ervaren muzikanten. In Video Store spelen ze rauwe indierock, geïnspireerd door The Replacements en Hüsker Dü, waarbij de drie gitaristen voor een dikke sound zorgen. 

Terug naar De Kromme Haring waar The Establishment op het punt staat om te beginnen. Van de bands die tot nu toe gespeelde hebben, hebben de Nijmegenaren het meest een punkgeluid. Een pompende bas en rauw gitaarspel zorgen samen met de extraverte zanger, die het kleine podium optimaal gebruikt, voor een felle show. Na een paar nummers is de eerste korte pauze en blijkt dat de pauzemuziek nog aan staat. Niet heel hard gelukkig, maar de band speelt dan ook zo fel dat niemand het eerder merkte.

Ondertussen heeft ZERO ZERO ZERO opgebouwd in de zaal van Vechtclub XL. De Utrechtse Achterhoekers hebben net als Video Store een verleden in talloze andere (punk-)bands. In hun huidige samenstelling hebben ze een tijdje gezocht naar geluid en op een gegeven moment gekozen voor rauwe, punky en een beetje alternatieve liedjes. “Wat we eigenlijk altijd al deden maar misschien wat volwassener”, vertelde zanger Gijs Wilbrink onlangs aan ons. In het half uur laten ze horen wat dat tot nu toe heeft opgeleverd: van met een heerlijke Japandroids-riff beginnende ‘If You Say I’m Ok’ tot het geëngageerde ‘Moloch!’. Blikvanger is zanger Gijs Wilbrink. Naast het podium is hij de rust zelf, maar na de eerst noot verandert hij in een gedreven frontman die niet meer stil kan staan en alle hoeken van het podium én de ruimte daarvoor gebruikt om te zingen en te dansen.

Na deze rush sluit NEED de avond af in De Kromme Haring. Ook deze Amsterdamse punkband komt uit het netwerk van de andere artiesten van vanavond. Met een schijt-aan-alles mentaliteit zorgen ze ervoor dat de avond nog even aan blijft. De band rammelt de ene na de andere punksong eruit en ondertussen gaat zanger Sam als een maniak los op het podium, de bezoekers indrigend aankijkend alsof hij wat van ze wil. Dat is ook het geval want hij vindt het in eerste instantie maar een slap zooitje. Eigenhandig maakt hij daar een eind aan door wild het publiek in te stormen. Zijn voorbeeld doet goed volgen want een voorzichtige pit volgt al snel. Maar niet te heftig, we zijn immers niet de jongsten meer en de ruimte van De Kromme Haring is ook niet super groot.

Zo eindigt een feestje waarbij we zowel in de bands als het publiek behoorlijk wat voormalige hardcore punkers zien, die inmiddels een nieuw muzikaal leven zijn begonnen. Ook de mensen van The Village, die deels ook een punk verleden hebben, leken hun bedrijfsuitje daar te hebben gepland. Het aantal pits bleef beperkt tot zo’n anderhalf, bij de show van NEED, maar het plezier was er niet minder om.

Gezien: ZERO ZERO ZERO release-show met Rogue Minor, Video Store, The Establishment, ZERO ZERO ZERO en NEED, zaterdag 6 oktober 2018 @ Vechtclub XL en De Kromme Haring, Utrecht