Eigenzinnige instrumenten, samples en spontane jamsessies op wijnglazen. De liedjes van Robin Kester zitten vol met karakter. Omlijst met dromerige vocalen creëert de opkomende Utrechtse liedjesschrijver haar eigen droomwerelden met een duistere ondertoon. Vandaag verschijnt haar debuutsingle 'Lost For A Day' en de komende dagen speelt ze veel in Utrecht. Hoogste tijd om kennis te maken dus.

Met een doorbrekende zon en een blauwe bewolkte lucht in haar rug opent Robin Kester de deur van het koffietentje waar we hebben afgesproken. Een koptelefoon hangt om haar nek als ze rustig langs het raam wandelt om een zwarte koffie te bestellen. Lief en down to earth, maar met een eigen karakter. Robin Kester is een naam die we de komende tijd vaker gaan horen. De singer-songwriter staat niet alleen op de aankomende editie van Club 3voor12 Utrecht, ze stond onlangs ook in het voorprogramma van Hailey Hendrikx, Rosemary & Garlic en op zondag 3 juni staat ze op de tweede editie van showcasefestival VOOR//AAN. Haar eerste EP Peel the Skin, geproduceerd door Dolf Smolenaers van Rosemary & Garlic, moet nog verschijnen, maar er zijn al genoeg liedjes van Robin te vinden op haar social media-kanalen.

Robin vindt het lastig om zichzelf te omschrijven. “Ik heb liever dat mensen eerst naar mijn muziek luisteren en dan pas een oordeel vormen”,zegt ze lachend. “Het mooie en het tofste aan muziek vind ik, dat iedereen er iets anders in hoort. Je moet iets onbevangen kunnen horen, zo geniet je er het meeste van. Daarom is het zo moeilijk om mijzelf en mijn muziek te omschrijven.” Ze glimlacht verlegen en haalt haar schouders op. “Het is net als koken, je kunt zelf minder genieten van een gerecht als je precies weet wat erin zit.”

Spontaniteit en passie zijn woorden die Robin het beste omschrijven. Zo wordt ze bijvoorbeeld enorm enthousiast als we het hebben over instrumenten, zoals een glasharmonica en klankschalen of haar voorliefde voor gekke samples zoals brullende kikkers. De klankschaal in haar liedjes is op een grappige manier tot stand gekomen “Ik was samen met een vriendin een liedje aan het schrijven. Toen we even pauze namen was ik met mijn wijnglas aan het spelen en de toon die uit mijn wijnglas kwam paste perfect bij het liedje. Een wijnglas kun je natuurlijk niet zo makkelijk gebruiken maar de klankschaal heeft bijna hetzelfde effect, die trillingen voegen echt iets toe”, zegt ze met een grote glimlach. De passie voor muziek zie je ook terug in haar muziek en in haar schrijfproces. Ze gaat vaak uit van een gevoel, een emotie. “Vaak realiseer ik me achteraf pas wat het nummer voor me beschrijft: 'oh, daar zat ik dus mee!'” Het schrijven van nummers heeft echter ook lastige kanten. “Het moeilijkste vind ik denk ik de structuur, mijn band geeft me daar wel af en toe voor op mijn kop” zegt ze terwijl ze lachend haar hoofd schudt.

Haar band is een integraal onderdeel van Robin Kester. “De band draagt dan wel mijn naam maar we maken de muziek echt samen. Ze zijn allemaal super getalenteerd en weten echt wat ze aan het doen zijn.” Samen zorgen ze voor de tegenstelling in de nummers van Robin. De prachtige, dromerige vocalen worden steviger en het geheel van de liedjes wat ruiger door de toevoeging van bas en drum. De geliefde samples komen goed tot hun recht. Op Club 3voor12 Utrecht presenteerde ze haar nieuwe single 'Lost For A Day', die je hier voor het eerst kunt zien. De clip bevat prachtige visuals, die gemaakt zijn door Mark Lohmann van de band Moon Moon Moon.


Te zien: Robin Kester samen met Vic Willem en Moon Moon Moon op zaterdag 2 juni 2018 @ TivoliVredenburg en op zondag 3 juni 2018 tijdens VOOR//AAN festival in Utrecht