Culturele Zondagen pakt ook dit jaar uit met een mooie keuze aan Utrechtse muziek bij de tweede editie van Utrecht Centraal. Een brede en verfijnde keuze van diverse acts, bands en artiesten verspreid over heel de binnenstad en daarbuiten. We leggen je een keuze voor uit de diverse optredens die je op zondag 3 juni kunt verwachten.

Colin Benders Obsessed by Modulars

Waar en hoe laat: Werkspoorkathedraal, (11.00 - 19.00 uur)
Wat: Mister Kyteman hemzelf neemt het initiatief voor Museum van Geluid waar hij zijn ‘Colin Benders Obsessed by Modulars’ meeneemt van vorig jaar. De modulaire synthesizer blijft hem boeien en is het gereedschap geworden wat hem de laatste jaren bezig hield. Voor velen onbekend, en daardoor juist zo interessant. Loop door de oude fabriekshal en laat je verrassen.

Utrechtse poppodia op het Domplein

Waar en hoe laat: Domplein (14.00 – 21.30 uur)
Wat: Net als vorig jaar een mooi popprogramma op het Domplein. Fijne indiepop van Rosemary & Garlic (inclusief strijkers) en Figgie, de surfsferen van The Phantom Four en als afsluiter psychedelische afrobeat van Akula Rhythm Band (met o.a. Luka van de Poel van DeWolff). Rauwe groovy ritmes met roots uit Afrika.

Hiphop Saved My Life bij Paardenveld

Waar en hoe laat: Paardenveld, (13.45 - 18.00 uur)
Wat: De concept-avond Hiphop Saved My Life is één van de plekken voor hiphop in Utrecht. Vandaag bieden ze een brede programmering met opkomend talent van Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland en de Herman Brood Academie: Noizboiz + Jerry Island + De Cultuur + Strickx.

VOOR//AAN: het showcase festival voor Utrechts talent

Waar en hoe laat: Voorstraatbuurt en Universiteitskwartier (12.00 - 21.00 uur)
Wat: Voor wie de nieuwe Kensington, C-Mon & Kypski of Eefje de Visser wil ontdekken, presenteren wij ook dit jaar (in samenwerking met Nederlandse Pop Academie, de Herman Brood Academie, Conservatorium Utrecht, Kunstbende en Utrecht Popprijs) de talenten van morgen. Een groot aantal veelbelovende artiesten uit Utrecht geeft tussen 12.00 en 21.00 uur optredens op verschillende bijzondere locaties rondom de Voorstraat en in het Universiteitskwartier.

Vind je weg met behulp van onze prikkelende wandelroutes op basis van de genres die onze muzikanten samenbrengt, of wees lekker eigenwijs en stel je eigen verfijnde blokkenschema samen. Naast een muzikaal programma vind je ook nog spannende randprogrammering op de route. Hier lees je er alles over. Tune in of kom langs!

Le Guess Who? presenteert: Nizar Rohana

Waar en hoe laat: 't Hoogt, Slachtstraat (15:45 - 16:25 uur)
Wat: Utrechts eigen Le Guess Who? festival brengt met Nizar Rohana een echte experimentele aanvulling op het programma; een Palestijnse ‘oud-speler’ die westerse moderne composities vermengt met Arabische traditie.
Daarnaast presenteert Le Guess Who? de documentaire The Man Behind the Microphone en wordt LGW?-directeur Johan Gijsen geinterviewd.

Dom Town Darkness in podium dB's

Waar en hoe laat: dB’s, (16.00 - 20.00 uur)
Wat: Even buiten de stad is er bij dB’s plek voor blackmetal van Utrechtse bodem. Op deze zondagmiddag is ruimte voor vaandeldrager Terzij de Horde maar ook voor nieuwkomer Wesenwille. Illustere duisternis net buiten het centrum.

 

AMERICANALOG in de Janskerk

Waar en hoe laat: Janskerk (20.30 - 21.00 uur)
Wat: Luka van de Poel speelt met zijn Akula Rhythm band op het Domplein en verderop speelt bandgenoot en broer Pablo van de Poel zijn solomateriaal. Dat heeft hij vorig jaar opgenomen in de eigen studio, na een lange reis door Amerika.

Slotconcert van Eefje de Visser in Centraal Museum

Waar en hoe laat: Centraal Museum (22.00 – 23.00 uur)
Wat: Het slotakkoord van Utrecht Centraal is dit jaar aan Eefje de Visser. Speciaal voor deze show is de museumtuin van het Centraal Museum beschikbaar gesteld; een unieke kans voor een van Nederlands grootste artiesten.
Eerder op de avond kun je daar al optredens zien van INKT, Kim Janssen en Nuno dos Santos.

Mondays at Kapitaal

Waar en hoe laat: Kapitaal (13.00 – 18.00 uur)
Wat: Een samenwerking van twee ondergrondse Utrechtse initiatieven: Mondays (voor gitaarfreaks en opkomend muzikaal talent) en printstudio Kapitaal. Tijdens Utrecht Centraal kun je in de nieuwe studio van Kapitaal zeefdrukken, terwijl Pizza Knife, Big Ups en Häxxan de studio op zijn grondvesten doen schudden.

Livemuziek bij Utrecht op film

Waar en hoe laat: Het Utrechts Archief (13.00 / 14.00 / 15.00 uur)
Wat: R. De Selby (het soloproject van de gitarist van I am Oak) en The World of Dust (het muziek- en kunstproject van Stefan Breuer) maken vandaag muziek bij hun favoriete filmfragmenten uit de filmcollectie van Het Utrechts Archief.

Pieter de Graaf in Janskerk

Waar en hoe laat: Janskerk (18.00 - 18.30 uur)
Wat: De Utrechtse pianist/componist Pieter de Graaf is één van de muzikale 'bewoners' van Kytopia. Zijn neoklassieke muziek doet sterk denken aan Nils Frahm en Ludovico Einaudi, maar Pieter geeft aan zijn nummers ook jazzaccenten mee.

De Coöperatie Presenteert

Waar en hoe laat: Kytopia, Oudegracht 245 (20.30 – 22.30 uur)
Wat: In Kytopia is er ruimte voor improvisatiesessies. Net als vorig jaar is het kunstenaarsnest van Kyteman bemand, ditmaal voor een nieuwe ééndagsband. Met bandleden van o.a. STUFF., Binkbeats en Jameszoo.


 

30 x 30 in 030

Waar en hoe laat: TivoliVredenburg, zarerdag 2 juni (23.00 – 5.00 uur)
Wat: 30 x 30 in 030 vormt het startschot voor Utrecht Centraal op 3 juni.  in Pandora, Pandora beneden en Plein 6. Elk halfuur wordt er gerouleerd en schiet de muziek van techno, house of disco opeens naar hits van nu. De dj’s ken je van allerlei feestjes en collectieven in 030: van Ekko tot StrandedFM, van Tweetakt tot Werkspoor festival, van Fluff Disco XL tot Stille Disco.

Reis door de platencollectie van DJ DNA

Waar en hoe laat: Loudmouth, Oudegracht 10 (13.00 - 18.00 uur)
Wat: In Loudmouth is de première van het eerste deel uit een experimenteel cinematografisch portret van DJ DNA. Je ziet een wervelende reis langs alle uithoeken van zijn onorthodoxe platencollectie: van bekroonde zangkanaries tot Afrika Bambaataa, The Stilettos, Blokfluit spelenderwijs, Stravinsky en Schoolly D. 

NO THANKS! & Luistervogels

Wanneer en hoe laat: Swordfish & Friend (13.00 - 16.30 uur)
Wat: Conceptstore Swordfish & Friend schuift haar vinyl en kunst richting de muur om ruimte te maken voor de Utrechtse initiatieven: NO THANKS! en Luistervogels. NO THANKS! wil awareness creëren voor (seksuele) intimidatie tijdens concerten en festivals en doet dat om 13.30 en 14.30 uur via een interactief programma met debat, toegespitst op de muziekindustrie. Luistervogels presenteert vanaf 15.00 uur de talentvolle muzikante Pitou in een intieme, akoestische setting, gevolgd door een Q&A.

3 x Robin Kester

Waar en hoe laat: o.a. bij Anne en Max (14.00 - 14.30 uur)
Wat: Singer-songwriter Robin Kester heeft een druk weekend met 5 shows, waarvan 3 tijdens Utrecht Centraal. Samen met haar band creëert ze onverwachte melodieën en bezwerende geluidseffecten. Je ziet haar bij Anne en Max, maar ook bij VOOR//AAN.
 

VPRO's Vrije Geluiden

Waar en hoe laat: Sociëteit De Vereeniging, Mariaplaats 14 (12.30 - 17.30 uur)
Wat: Tijdens Utrecht Centraal zet VPRO's Vrije Geluiden de deuren open van deze besloten sociëteit, waarvan alleen heren lid kunnen worden. Tussen de zes artiesten die er spelen zie je Donna Blue, Nizar Rohana en Ghaeth Almaghoot.

Géonne Hartman en Clasine bij Broese

Waar en hoe laat: Broese Boekverkopers, Stadhuisbrug 5 (15.00 en 16.00 uur)
Wat: in Broese spelen HKU talent Géonne Hartman en Clasine. Tussen de boeken in geeft Géonne Hartman haar poëtische teksten en harmonieuze melodieën vorm in beeld en beweging. De liedjes van Clasine zijn donker, oprecht, maar ook optimistisch. Op een heel ontspannen manier zingt ze over dagelijkse strubbelingen.

Stranded FM

Waar en hoe laat: Paardenveld 1, ingang van Kapitaal (12.00 - 18.00 uur)
Wat: Het Utrechtse online radioplatform Stranded.FM presenteert in samenwerking met Hiphop Saved My Life het beste in hiphop, beats and bass. Luister live of kom langs bij de studio voor:
12:00 Sportpak
13:00 TMSV & El Maria
14:00 ELVILIA.
15:00 Antos
16:00 Ramses3000
17:00 NVRMNDED
18:00 einde