Donderdag 29 maart is het zo ver, dan presenteert ReaZun zijn nieuwe plaat Lopen en Rennen in EKKO. Het album is geproduceerd door John Konatty en is het eerste materiaal sinds lange tijd van de rapper die - zoals hij zelf zegt - de meeste mensen kennen als die Franse rapper van Kyteman’s hiphoporkest. Tijd voor een bezoek aan de studio in Kytopia.

“De masters zijn net binnen, dus we zitten nu echt aan het einde van het productieproces”, zegt ReaZun (Ben Hartman) direct bij binnenkomst. “Verder loopt er nog een crowdfundactie om het album zelf (fysieke versie, red.) te bekostigen”, vervolgt hij. Aan de muur hangt de tracklist, waarbij de volgorde nog bepaald moet worden, duidelijk de laatste loodjes voor de release.

Het duo is twee en een half jaar met de plaat bezig geweest. Dat is vrij lang, de vraag is of dat ook echt full time werken was. ReaZun geeft aan dat het begon met slechts één nummer, ‘Leeuw’. “Ik merkte dat Ben wel open stond voor wat reggae invloeden, iets waar ik graag beats mee maak, een half jaar later zijn we verder gegaan”, zegt John. ReaZun vervolgt: “We wisten ook niet zo goed wat we wilden. Eerst dachten we aan een EP, maar dat werd steeds meer. Nu was het ook wel tijd en maart is een mooie maand. Ik heb toevalligerwijs altijd in maart gereleased en zo hoop je nog op wat festivals te staan. Door wat persoonlijke omstandigheden liep het proces ook wel wat uit, maar hoe cru dat ook klinkt: je stopt zo wel weer meer ziel in de plaat, wat het alleen maar ten goede komt.”

(tekst gaat door onder de foto)

Op je tenen lopen

Is er een bepaald thema, of rode draad op de plaat te ontdekken? ReaZun: “Het album heet Lopen en Rennen, wat eigenlijk steeds terugkomt is een soort pad wat ik al dan niet volg en ik vind het een ’op mijn tenen lopen vibe’ hebben”.

Dat betekent wellicht ook een soort zoektocht, komt die zoektocht dan tot een einde? ReaZun geeft aan: “Lieke Dijkstra’s gastbijdrage in de titeltrack ‘Lopen en Rennen’ heeft alles op zijn plaats gebracht. Zij gaf een antwoord op de zware thema’s en daarnaast heeft Unorthodox als gastbijdrage op ‘Leeuw II’ eigenlijk de cirkel rond gemaakt door als veteraan mij toe te spreken op mijn dolende levenspad.” Maar het album kent niet alleen zwaardere thema’s. ‘Hoe kom ik in Utrecht’ heeft bijvoorbeeld een echte partyvibe, met een foute disco/synthesizer tune.

Variatie

Wij mochten het album alvast luisteren en wat opvalt is dat de beats ontzettend gevarieerd zijn. “Mensen vragen ook wel bij de verschillende tracks: ‘Is dit ook John Konatty?’, en het antwoord is ja. Ik maak niet alleen hiphopbeats, maar ik laat mij beïnvloeden door ska en reggae. Ook haal ik veel inspiratie uit cartoons”, zegt de beatmaker.

Daarnaast is er veel ruimte voor instrumentalisme. Zo is bijvoorbeeld Dibbe van Laarhoven op de contrabas te horen, die we vooral kennen uit het orkest van Kyteman. Veel variatie en veel instrumenten, dat wordt een veelzijdige liveshow. John: “Ja dat is zeker een uitdaging, maar we hebben goede mensen, zo spelen Niels Broos en Yori Olijslager mee en die zijn echt briljant, dat komt donderdag wel goed.”

(Tekst gaat door onder de foto)

ReaZun EN! John Konatty

Lopen en Rennen moet volgens beiden gezien worden als een hechte samenwerking. John Konatty heeft niet alleen beats geleverd, maar hij heeft meegedacht over de tekst, over het gevoel etc. Er zijn verder veel gasten op het album terug te vinden: naast de al genoemden ook bijvoorbeeld Gianski uit Amsterdam en Skafalau. “Hoewel we elkaar al lang kennen en hoewel er af en toe best een generatieverschil is, leren we elke keer van elkaar en maken we samen mooie dingen”, geeft John aan.

En de toekomst? ReaZun: “Eerst maar eens de release in EKKO, waar we nog hard voor aan het werk zijn en dan hopen op meer optredens natuurlijk. Of dat steeds met band is, zal afhangen van factoren als beschikbaarheid en financiën. Maar we gaan een mooie tijd tegemoet”.

Te zien: ReaZun en John Konatty, donderdag 29 maart 2018, 20.00 uur @ EKKO