Interview: ReaZun klaar voor nieuwe stappen

Eerste Nederlandstalige plaat van Franstalige 'Kyteman' rapper

Tekst: Maarten Braun / Foto: Sanne Lagerberg ,

Hoewel hij geen onbekende in de Utrechtse muziekwereld is, is hij wellicht wel wat onbekender als solo artiest. MC ReaZun heeft al een tijdje een eigen plaat uit en timmert daarmee aan een nieuwe muzikale fase. De rapper, die vooral bekend is als de Franstalige rapper uit Kytemans’ Hiphop Orchestra, kiest ervoor om gewoon in het Nederlands te rappen en een eigen plaat uit te brengen. 3voor12/Utrecht ging langs voor een kleine update.

Eigenlijk zou het gesprek vooral over het nieuwe album moeten gaan, maar de Zeedijk komt direct ter sprake. “Het raakt je ziel om weg te zijn op de Zeedijk” vertelt ReaZun. Na er een lange tijd gewoond en gewerkt te hebben, was het afscheid kort, omdat door de nieuwe ontwikkelingen alles vrij snel leeggehaald moest worden. Hij vervolgt: “Maar Habek is naar Tivoli meeverhuisd, wat natuurlijk een heel goede plek is”. Overigens is ReaZun geen onderdeel meer van Habek, maar kan hij via dit platform kantoor houden en Habek helpt hem bijvoorbeeld ook met de organisaties van de shows.

De overstap naar Nederlandstalig
Terug naar de muziek. ”Voorheen was de Franse taal gewoon comfortabel, een leuke toevoeging bij anderen en er waren veel Nederlandstalige rappers.” legt ReaZun uit. ”Bovendien”, gaat hij verder, “in het Frans kon ik toch iets radicalere teksten kwijt. Daarbij heeft Nav, mijn beatmaker, eigenlijk het laatste zetje gegeven om naar het Nederlands over te stappen en voor mijn gevoel was het ook wel tijd.”

Ik, Ben Hartman
Er is volgens ReaZun best lang aan de plaat gewerkt. Tijdens de Europese tour met Kyteman's Hiphop Orchestra is alles ontstaan. Vervolgens is in de afgelopen twee jaar alles opgenomen. “Op een gegeven moment moest het uitgebracht worden, je moet niet overkritisch zijn, anders komt het album nooit uit, dus het was wel tijd.” Daarnaast geeft hij aan dat het een goede mix is van persoonlijke verhalen en vrolijke teksten en kritische noten.

“Overigens is alles in de studio van Nav opgenomen en niet in Kytopia. Het is afgemixt door Delic”. Het elders opnemen van materiaal geeft ook wel aan dat er meer zelfstandig gewerkt wordt en niet per se voor de bekende en veilige weg wordt gekozen. “Ik heb een eigen label opgericht, ‘Beter Dan dat’. Het zijn van een, als het ware, ondernemer evenals muzikant is ook iets nieuws, maar dat is een mooie nieuwe stap.”

Onderdeel zijn van Kyteman

De vraag is dan of het onderdeel zijn van Kytemans’ projecten het niet gemakkelijker maakt om zelf stappen te zetten in de muziekwereld? De rapper antwoordt dat dit zowel positief als negatief werkt: “Je kent de klappen van de zweep en je kent veel mensen, dat maakt het inderdaad een stuk makkelijker. Maar luisteraars en ook bookers van podia en festivals zijn wel sceptischer en het is lastiger om dan zelf ook iets op te bouwen.”

Toch valt er weinig te klagen: “De plaat is vrij laat gereleased, waarbij de meeste festivals hun line-up al rond hebben, maar ik word toch nog best voor wat optredens gevraagd.” Inderdaad, na WooHaa in Tilburg en de Beschaving in Utrecht, staan ook Smeerboel en zelfs Lowlands nog op het programma. Ook verschijnen er video’s (gemaakt door E-ville media) en is er genoeg andere aandacht. “Die video’s”, zo vervolgt hij, “waren voor mij iets nieuws. Maar ik vind het een goede manier om nummers sterker te maken. Ik had alleen nooit gedacht dat ik zoiets zou doen.”

Hiphopstad Utrecht 
Tot slot nog over Utrecht als hiphopstad. “De structuur is wat minder duidelijk aanwezig dan voorheen”. Er zijn inderdaad minder collectieven en avonden en ook de podiumstructuur is weg. Je wist dat je via Sju, naar EKKO en wellicht naar de Helling en verder ging. Maar er zijn nu gewoon wat minder hiphop georiënteerde avonden. ReaZun verwacht echter veel van het nieuwe muziekpaleis TivoliVredenburg. “Natuurlijk maakte Tivoli Oudegracht deel uit van mijn en van vele anderen hun leven. Maar qua aantrekkingskracht, ook voor grotere buitenlandse acts, is Vredenburg wel een stuk beter. Hoe nostalgisch de Oudegracht ook is, qua geluid en logistiek etc. was het niet al te best en dat is nu zeker beter”, dus ik ben wel benieuwd wat de toekomst gaat brengen.”  

ReaZun is te zien op: Lowlands 15 - 17 augustus, Smeerboel Festival 13 september, Utregse Unie 27 september.