Met blote voeten in het zand, glitters in het haar en een witte neus van de zonnebrandcrème elf uur lang dansen op hit na hit na hit. De Leuke Festival was dit jaar gloéiendheet, zowel letterlijk als figuurlijk. Afgelopen zaterdag was alweer de vierde editie van het festival en transformeerde de Voorveldse Polder voor de tweede keer in een oase waar het feest nooit slaapt, waar whining de traditionele volksdans is en Sean Paul koning.

Gelukkig is er direct bij binnenkomst al een insmeerbar in zicht, eentje die vandaag echt hard nodig is in een zon die je huid al na tien minuten doet gloeien. Misschien dat de bezoekers daarom nog een beetje huiverig in de schaduw staan tijdens de set van Hippe Types BSef, die daarna het podium betreedt, maakt daar een einde aan door uitdagend “Hey, zijn jullie allergisch voor zand ofzo?!” te roepen. Samen met Falco Benz trekt hij de bezoekers het zand op en de zon in. Hitjes als De Leven en Jungle van Beton komen uiteraard voorbij. Hier in de Voorveldse Polder is in ieder geval zeker geen sprake van een betonnen jungle: al pootjebadend kun je genieten van het uitzicht op een glitterende zeemeermin, je kunt relaxen in een levensgrote strandstoel en door de metershoge schemerlampen waan je je in een huiskamer waar het tapijt van gras is gemaakt. Bij het Disco Podium kun je voor de nodige suikers zelfs verse bramen plukken. Zo voorzie je jezelf van hernieuwde dansenergie tijdens de sets van SHMLSS en Pablo Discobar Soundsystem. Als je nóg meer wil zweten kun je losgaan bij de springtouwmachine.

Op het EKKO Podium staat Jacin Trill, die zichzelf heeft benoemd tot de vrolijkste rapper van Nederland, en die inderdaad constant zijn gouden grill bloot lacht als hij over het podium stuitert. Energiek brengt hij tracks als Zoeyzo en Byekorf op de beats van 808mili. Mocht je even willen uitpuffen van de stroom aan meezingers die van alle kanten je oren in knallen, dan kun je bij Café Flater terecht voor een Popquiz. Blijf alleen niet te lang hangen, want je wil het optreden van TLM en Brainpower niet missen, al is het maar om herinneringen uit je kindertijd op te halen. Brainpower laat nog wel even weten dat hij nu ook zeker niet stil zit. Hij releasde recent een track die te horen is in de film The Equalizer 2 met Denzel Washington. Als daarna Dansplaat, Vlinders en Non Stop klinken, valt niet te ontkennen dat iedereen ook nu nog vloeiend mee kan rappen met Brainpowers lyrics.

De set van Singlefeestje is een succes op De Leuke. Wanneer er een pizza-bezorger in de welbekende oranje Thuisbezorgd-jas op het festivalterrein wordt gespot, trekken ze hem meteen het podium op en direct de festivalvibe in. Ondertussen krijgt De Likt op het EKKO Podium het hele publiek gehurkt, door met een dik Rotterdams accent “Kunnen we gaan zitten klootzakkehhhh!!?" te schreeuwen. De Likt staat vanzelfsprekend garant voor een feestje. Net zoals Afriquoi trouwens, deze groep uit Londen speelt Afrikaanse funky tunes door Congolese gitaar te combineren met de Gambiaanse kora. Hun muziek past helemaal in het De Leuke sfeertje.  

Bij het Tropial Podium lopen de temperaturen hoog op tijdens het whinen en grinden op de set van De Danshal. Opvallend rustig is het bij hetzelfde podium tijdens Cairo Liberation Front, maar zeker niet minder gezellig. Dat kan overigens ook komen door het feest der herkenning tijdens het Powerballad Kwartier, dat even daarvoor op het Grote Podium klonk. Je zou haast vergeten hoeveel classics er in de krochten van je brein opgeslagen zitten. Torn van Natalie Imbruglia wordt in ieder geval door het hele veld foutloos meegezongen. Nu schor en wiebelend, maar voldaan op de fiets naar huis!

Gezien: De Leuke Festival met o.a. Sef, Jacin Trill, De Likt, SHMLSS, De Danshal en Singlefeestje, zaterdag 21 juli @ Voorveldse Polder