Voordat de nieuwe band Yip Roc de finale van het Geheim van Starsound won, spraken wij ze thuis bij frontman Jorn ten Ham. Samen met de rest van de band hebben we het over hun veranderingen, invloeden en hoe zij werken als band.

“Zal ik nog wat bier halen?”, vraagt frontman Jorn ten Ham enthousiast aan de rest van de band. De band rolt net uit een repetitie in Amsterdam en voordat ze weer door mogen naar de finale van het Geheim van Starsound komen wij tussendoor nog even langs om ze beter te leren kennen.

Ten Ham stond in 2015 nog als singer-songwriter in de finale van Clash of the Titans. Hij won de voorronde in zijn eentje, maar verzamelde daarna een band om zich heen. Ondanks het goede ontvangst van de band door het publiek, won Ten Ham de finale niet. Na Clash of the Titans besloot hij verder te gaan met band: “Na mijn singer-songwriter tijd ben ik begonnen met deze goldmember”, zegt Ten Ham wijzend naar toetseniste Chrissie Quast. “Dat mag je best harder zeggen hoor!”, lacht ze. Samen speelden ze toen nog onder de naam Jorn ten Ham. “Nadat we onze drummer eruit hadden gezet, kwamen Kasper en Tobias er ook bij. Eenmaal met z’n vieren voelde het niet goed om verder te gaan als Jorn ten Ham en besloten we verder te gaan onder de naam Yip Roc.”

De naam Yip Roc komt uit Ten Hams lievelingsfilm ‘On The Road’ van Jack Kerouac. “Er zat een scène in met het nummer Yip Roc Hersay van Slim Gaillard en dat vond ik echt een supermooie scène. Het nummer is wartaal, maar toen we het hoorden, had iedereen zoiets van ‘ja, dit zijn wij”, vult Quast aan. “Het nummer staat symbool voor onze sfeer onderling. Individueel en als groep soms klunzig, maar het heeft ook iets luchtigs”.

Singles ‘Paytime’ en ‘Terry’ volgden vlak na elkaar in januari en februari dit jaar. Het was in eerste instantie niet hun strategie om de muziek zo kort na elkaar uit te brengen. “Ik vond het eng om de muziek te releasen omdat ik het wilde perfectioneren”, geeft Ten Ham toe. Het duurde lang voor de band hun singles releasede: “Uiteindelijk duurde het twee maanden voor ‘Paytime’ werd uitgebracht. Dit vonden we te lang duren dus we besloten maar te gaan met de banaan en onze volgende single meteen uit te brengen. We brengen muziek uit waar we op dat moment voor staan en dat is het beste wat we nu kunnen”.

De band wordt op veel plekken het kind van de Arctic Monkeys en The Doors genoemd. “Arctic Monkeys is wel één van de eerste bands waar ik echt fan van was”, vertelt bassist Tobias Kolk. “Het is zeker een compliment”, beaamt Ten Ham. “Als het maar tot een zeker level blijft. We zijn nog steeds in ontwikkeling maar langzamerhand geven we er onze eigen draai aan.” De persoonlijke invloeden van de band komen allemaal ergens anders vandaan. Van Bon Iver en Eagles of Death Metal tot Prince en de Braziliaanse Rogrido Amarante. “Dat is denk ik wat ons echt Yip Roc maakt. Iedereen komt uit een andere soort hoek maar we kunnen elkaar toch heel goed vinden in het midden”, vertelt Ten Ham.

Een derde nummer kunnen we waarschijnlijk eind maart verwachten, laten ze weten. “Hij is voor nu wat meer punky en Eagles of Death Metal dan de andere twee”, geeft drummer Kasper de Boer weg. “Met een sexy vibe ook”, valt Quast bij. “De andere nummers waren wat meer recht toe recht aan. We willen nu wat meer steez en stijl.”

Yip Roc speelt donderdag 22 februari in dB’s tijdens Club 3voor12 Utrecht.