Ja hoor, het is alweer december. Langzamerhand worden steeds meer dingen die we doen jaarlijkse ‘laatsten’. Zo vormden drie opkomende bands afgelopen donderdag de line-up van de laatste 3voor12 Clubavond van dit jaar. Singer-songwriter Tim Dawn opende de avond, gevolgd door Indiepopband WIES (winnaar Amsterdamse popprijs 2018) en Powertrio Ballarat Bandits.

Tim Dawn
Bij aanvang van deze clubavond verspreidt een mysterieus-melancholische walm van synthpads en galmend gitaargeluid zich langzaam door de zaal. De band van singer-songwriter Tim Dawn begint sereen totdat de vocalen door deze eerder genoemde walm heen breken met een kracht die het publiek moeiteloos meedraagt naar een opzwepend slot. Deze kracht gaat gedurende de rest van het optreden niet verloren. Tim Dawn heeft duidelijk een song-recept gevonden dat werkt, niet verbazingwekkend dus dat hun single ‘Walking On A Wire’ al meer dan 100.000 streams verkregen heeft op Spotify. Hun overige singles doen daar overigens niet voor onder.

WIES
De attitude waarmee frontvrouw Jeanne Rouwendael haar eerlijke frustraties, pijnen en ontevredenheden het publiek in knalt liegt er niet om. Het is Nederlandstalige indiepop. Het is fris. Het is boeiend. Het is scherp. Het eerste nummer ontwikkelt zich naar een gefrustreerd canon dat op zijn hoogtepunt omkeert naar een prachtige harmonie. WIES klinkt als een verse mix van Spinvis en Ramses Shaffy. Vers als een pas gefleste wijn die naar verwachting nog lekker zal gaan rijpen. Deze band bestaat dan ook pas een maand of drie maar is desondanks al in het bezit van de onlangs uitgereikte Amsterdamse Popprijs. Uitkijken dus, naar die aankomende single(s)!

Ballarat Bandit
Eenzelfde attitude als die van WIES zien we in iets gewijzigde vorm terug bij deze laatste act. Dit powertrio beschikt over een lekkere dosis humor die op een bijna creepy manier terug te horen is in hun voodoo-western rocknummers. Voodoo-western, psychedelisch, soms lichtelijk grungy... Geen enkele combinatie van bijvoeglijke naamwoorden lijkt afdoende om het geluid van deze band volledig te vatten. Toch zijn er wat kenmerkende aspecten te noemen: de westernlicks die hun bandnaam eer aan doen, de serpentine hiss die de vocalen een bezwerende betovering meegeeft, de schurkende basloopjes die de boel lekker ruig houden en de strakke drums die de soms dromerige gitaar keer op keer weten te verheffen naar stevige rock. Frontman Lucas Houben praat de boel nonchalant aan elkaar, laat het publiek meeleven met de problematiek rondom een loshangende e-snaar, vraagt zich hardop af of men wel zin heeft om naar nog zo’n kutbandje te kijken en is toch opgelucht als iemand terecht opmerkt “Nee man, speel gewoon verder!”. Dat moet deze band vooral doen. Na de onlangs uitgekomen single ‘Gimme Money’ volgt er binnenkort meer.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht december met Tim Dawn, WIES en Ballarat Bandit, donderdag 6 december 2018 @ dB’s.