Een week voor de EP-release ontmoeten we Vic Willems in zijn studentikoze huiskamer, de plek waar de meeste van zijn liedjes tot stand komen. Doe Wat Je Leuk Vindt is de titel van de nieuwe plaat, en Willems is zelf met dat advies goed op weg. Ondanks de naderende releasedatum klinkt hij ontspannen. Op rustige toon en met de kenmerkende Brabantse tongval vertelt hij over zijn nieuwe muziek en het opnameproces.

De nieuwe EP bestaat uit vijf nummers, waarvan de eerste twee, ‘Ik Zie Je’ en ‘Brieven Aan Mezelf’, al eerder als single zijn uitgebracht. De plaat werd vorige zomer opgenomen in de beroemde Wisseloord Studio’s, met hulp van onder andere Fink. Nu is het dan eindelijk zo ver om de nieuwe muziek aan de buitenwereld te laten horen. Op woensdag 29 augustus wordt de plaat uitgebracht en gepresenteerd in Molen de Ster.

Gefeliciteerd met je nieuwe plaat! Wat hoop je met deze EP over te brengen?

De titel is Doe Wat Je Leuk Vindt, dat is een thema wat vaak terugkomt. Het klinkt saai, bijna lullig, “doe wat je leuk vindt”, maar eigenlijk is het heel belangrijk. De hele wereld is constant aan je aan het trekken. Ik denk dat mensen meer zouden mogen gaan voor wat ze zelf willen, en dat het dan niet uitmaakt dat dat raar of onorthodox is. Als je het eenmaal doet, merk je vaak dat het helemaal niet zo raar is.

Verder hou ik van dingen bespreekbaar maken. Soms zijn mensen verbaasd over hoe eerlijk en persoonlijk ik ben in mijn teksten. Ik vind juist dat je alles moet kunnen zeggen, dat je moet kunnen praten over wat je voelt. Dat hoop ik uit te dragen met deze plaat.

Eén van de thema’s van de plaat is volwassen worden. In welke opzichten ben jij volwassener geworden sinds de eerste EP in 2015?

Dat is grappig, altijd als ik erover praat heb ik het gevoel dat ik mijn eerste EP ga uitbrengen. Maar ik héb al een EP. Dat is ellenlang geleden, en het voelt als een totaal ander ding. Toen was ik nog alleen, ik heb die plaat in m’n eentje gemaakt met producer Roel Pothoven. Er staan vier liedjes op en ik had in totaal zeven liedjes ofzo. Toen ik deze EP ging maken had ik iets van veertig, vijftig liedjes, ik had een band en een goed team met een manager en booker en ik kon de studio in. Dat is echt een nieuwe stap. Maar aan de andere kant, de eerste EP heette Niks Om Je Voor Te Schamen, wat in zekere zin een vergelijkbare boodschap is. In dat opzicht lijkt er weinig veranderd.

Heb je zelf een lievelingsliedje van de nieuwe EP?

Dat verschilt een beetje per week, per maand. ‘We Hebben Nog Even’ is wel lekker anders, het is meer een pianonummer. Ik heb in dat nummer precies gezegd wat ik wilde zeggen. En voor de EP wordt het dan gespeeld op een mooie vleugel in een mooie studio die alle kraakjes opvangt. Dus daar ben ik erg enthousiast over. Er komt ook een tof videoclipje van, gemaakt door Mark van Moon Moon Moon.

Voor het maken van deze plaat heb je samengewerkt met Fink. Hoe was dat?

Ja, ik heb een paar keer thee gedronken met Fink en ook vaak heen en weer gemaild. Fink heeft veel meegedacht over het opnameproces, hij heeft feedback gegeven en ook meegewerkt aan de mixen. Wat ik me het beste herinner is een mail die ik van hem kreeg toen we met de mixen bezig waren. Ik kreeg een mix doorgestuurd van het liedje ‘Doe Een Wens’, waarop hij onder andere de piano gewoon had uitgezet. Dus ik over de mail heel voorzichtig vragen: ik merk dat de piano niet aanstaat, is dat de bedoeling of is dat een foutje? Daarop kreeg ik een lap tekst terug van hem, waarin stond: ‘Ja, ik heb de piano uitgezet, ik vind ‘m lame. Maar ik ben een oude grijze man en jij bent een artiest met een visie en het is jouw plaat. De rest van je carrière gaan oude grijze mensen je vertellen hoe het moet. Misschien hebben ze gelijk, maar meestal weten ze het niet want het zijn oude grijze mensen en jij bent de artiest. Jij bent de baas. Dus zeg het maar.’ Dus toen heb ik gezegd: zet de piano maar weer aan. Misschien had hij wel gelijk en was het beter zonder piano, maar ik denk dat het werkt zoals het is. En dat is fijn om te horen, die bevestiging van: jij kan dit. Jij kan die knopen doorhakken, jij weet dit! Dat was echt cool.

Wat heeft het winnen van de Grote Prijs van Nederland in 2016 je gebracht?

Dat zit ‘m in verschillende aspecten. Allereerst was het een fijne bevestiging. Ik vond het zelf altijd al heel cool wat ik deed, maar toen was het ineens van: oh, andere mensen vinden dit ook leuk? (vol ongeloof, red.) En nu ben ik er echt voor aan het gaan. Het voelt goed.

Het is niet zo alsof je het na het winnen van de Grote Prijs gemaakt hebt en nergens meer voor hoeft te werken, maar je krijgt een handig starterspakketje. Zo krijg je bijvoorbeeld een boekhouder voor een jaar, en studiotijd waarvan ik de EP heb gemaakt. Die dingen zijn gewoon lekker om weer een stap te kunnen zetten.

Jullie konden twee dagen lang opnames maken in de Wisseloord Studio’s. Kun je iets vertellen over het opnameproces?

Omdat we maar twee dagen in de studio hadden, hebben we de EP live ingespeeld. Dat is cool, want het zorgt ervoor dat je veel meer interactie hebt, wat ook doorklinkt op de plaat. Maar het wil wel zeggen dat als één iemand ergens een foutje maakt, de take gelijk verpest is. We hebben daarom een intensief voortraject gedaan met veel repeteren en feedback vragen. We brachten het terug tot acht songs die we hebben opgenomen, en tijdens het mixen zijn er nog drie geschrapt. Die pasten toch niet in het totaalplaatje. Aan de ene kant natuurlijk jammer, maar bij alle drie die nummers denk ik: die ga ik nog eens uitbrengen in een betere versie. Het zijn goede liedjes, dus die vinden hun plek nog wel. Eén of twee ervan ga ik spelen tijdens de EP-release.

'Ik hou van dingen bespreekbaar maken'

 

 

 

Wat kunnen we verder verwachten van de EP-release in Molen de Ster?

Om te beginnen: Molen de Ster is gewoon cool, man! Het is zo’n mooie ruimte, niet te klein maar wel intiem, het brengt een bepaalde sfeer met zich mee. Ik ben sowieso super blij dat we het daar gaan doen. Verder gaan we die EP uitbrengen, dus we gaan alle vijf de nummers spelen en nog een paar nieuwe. We gaan geen grote stunt uithalen, maar gewoon héél goed doen wat we kunnen. We hebben sowieso weinig full-band shows gedaan, ik heb vooral veel met kleine bezetting en solo gespeeld, dus ik denk dat mensen nog niet klaar zijn met wat we doen. We gaan laten zien wie we zijn en dan is de EP uit en gaan we bier drinken.

Ik las dat je houdt van grote vragen stellen. Welke vragen stel je jezelf op dit moment?

Lachend: Houden van is niet het goede woord, het gebeurt gewoon! Het valt niet te stoppen. Het zijn er een hoop en ze zijn altijd een beetje op de achtergrond aanwezig. De vraag die je volgens mij altijd moet stellen, is: wat wil ik nou? Waar ben ik mee bezig, waar wil ik dat het heen gaat? En zo zijn er wel twintig vragen die bij vlagen steeds weer voorbij komen.

Wat zijn je toekomstdromen?

De droom is altijd om de muziek te kunnen maken die ik wil maken, en het zou leuk zijn als mensen daar dan naar luisteren. Op de langere termijn heb ik veel dromen. Wat wel hoog op het lijstje staat is echt een keer een mooi album maken. Een EP is aftasten wat het allemaal kan zijn, dat is belangrijk om te doen. Maar het leuke aan een album vind ik dat je echt een verhaal kan vertellen over tien, twaalf nummers. Het lijkt me ook super tof om een clubtourtje of theatertour te kunnen doen. Ook al zijn het de kleine zalen, je staat dan wel te spelen voor mensen die echt voor jou komen. Je kan dan hele mooie avonden maken voor mensen en voor jezelf. Ik hoop dat dat komt, misschien komt het na deze EP, misschien na de volgende. Het is zich volgens mij heel natuurlijk aan het ontwikkelen dus ik heb daar een goed gevoel over.

Dat klinkt lekker positief!

Het ding is, ik wil altijd dat het harder gaat. Ik wil nú al theaters uitverkopen, in Paradiso staan, maar dat kan gewoon niet. Op een gegeven moment krijg je door: oh ja, het gaat allemaal veel trager dan ik wil, maar we komen er wel. Dit is ook geen beroep dat je moet kiezen als je het niet leuk vindt. Je moet het doen omdat het goed voelt. Doen wat je leuk vindt! Zo is de cirkel weer rond.


Te zien: Vic Willems in Molen de Ster, woensdag 29 augustus 2018