Hangar Festival is los! Het eerste gedeelte van die naam grijpt terug naar het beginlevel van Tony Hawk’s Pro Skater, de videogame waar het woord ‘nostalgie’ voor gemaakt is. Met diens rockende soundtrack, rebelse attitude en rauwe skatelevels in het hoofd heeft The Bakery een festival neergezet in De Yard.

Skatepark De Yard is anderhalf jaar geleden herrezen uit de grond van zijn voorganger, destijds nog een indoor locatie. Op een stervenshete zaterdag een perfect toneel, met op de planken Figgie, FFOOSS, Bartek, Iguana Death Cult en het klinkende Pulled Apart By Horses. Ook het eigenzinnige skateboardmerk Falus is van de partij met een flinke contest.

Qua locatie en indeling zit het allemaal wel snor. Eenmaal de brug betredend blinkt De Yard uit in een heerlijk rauw sfeertje. Links van het terrein staat het podium van The Bakery en in het midden worden de neusholtes gemasseerd door de geuren van Rammenas en Punk Dog. Verderop staat Mondays heerlijke rock’n’roll setjes te draaien en biedt Falus een lounge naast het skategedeelte.

Gezegend met zo’n 30 graden en Figgie als opener gaat de kick-off gesmeerd. De indierockers spelen een dampende set in deze snikhete oven. Veel publiek is er nog niet, maar voor wie er staat is het een lekker optreden vol dromerige, hypnotiserende indierocksongs. Tussen de bands door presenteert Falus de skatecontest. Speciaal voor Hangar hebben zij samen met Skatepark Utrecht een multifunctionele aanhanger gebouwd, geschikt als skate-obstakel. De wedstrijd kenmerkt zich door het vrijblijvende karakter waar Falus steevast in excellereert: klap een dikke trick en je wint een biertje.

FFOOSS

Vervolgens is het de beurt aan FFOOSS om de aandacht op te eisen vanaf het podium. En dat lukt dit tweetal aardig, dankzij een verrassend explosieve bak fuzzrock. Over het algemeen  dendert en dreunt het dat het geen aard heeft, maar ook een traag, haast sludgerockachtig nummer ontbreekt niet. Eindigend met een wall of death met skateboards is dit dan ook zeker een memorabel optreden.

Tijdens de tweede ronde van de Faluswedstrijd wordt echter duidelijk dat de combinatie skatecontest en muziekfestival niet helemaal synchroon loopt. Deze spannende heat trekt door het hoge niveau van de skateboarders alle aandacht naar zich toe, waardoor de garagepunkers van Bartek een ondankbare taak toebedeeld krijgen. Rond etenstijd geprogrammeerd en na een flink uitgelopen tweede ronde spelen ze voor een stoïcijns toekijkende tien man. De fuzzcapriolen van deze Amsterdammers worden verdienstelijk gebracht, maar het mag niet baten en na een klein halfuurtje druipen de heren af.

Pas later op de avond begint de skate/muziekcombinatie van Hangar Festival eindelijk écht te werken. Het is Iguana Death Cult die, aanvankelijk verbaasd door de aanblik van een leeg terrein, toch de meeste mensen samenbrengt. En niet zo gek ook, want Iguana Death Cult is een band die gewoon gaat, en het liefst hard. Vlotte ritmes, eigenzinnige zang en heerlijk rollende baslijntjes brengen de eerste circle pit teweeg. Een perfecte cooling down na een middag skateboarden in de zon.

Iguana Death Cult

Wanneer de brandende zon eindelijk wegkruipt en het bier begint te werken, is het afsluiter Pulled Apart By Horses die het terrein vervolgens grondig uit elkaar rukt. De band uit Engeland produceert zulke beenharde grooves dat het merendeel van Hangar Festival met open mond naar het podium staat te staren. Frontman Tom Hudson springt met gitaar en al het publiek in, wat een van de aanwezige skaters de kans biedt om eens flink in de microfoon te krijsen. Het zijn dit soort momenten waarop de insteek van Hangar Festival echt werkt en de mix van skateboarden en rock  vloeiend samenkomt. Met een kleine toegift, waaronder I Wanna Be Your Dog van The Stooges wordt de dag tot een zweterig en zinderend einde gebracht.

Zeker gezien het ruim opgezette terrein kunnen we er al met al spijtig genoeg niet omheen: de opkomst van Hangar Festival is niet heel groot. Met een ticketprijs van 20 euro, die enkele dagen voor aanvang nog met een twee-voor-de-prijs-van-één-deal werd aangeboden, doet het daarom afvragen in hoeverre een kleinere opzet meer bezoekers trekt. Maar desondanks, met enkele sterke optredens, een toffe locatie en een spannende skatecontest laat Hangar Festival potentie zien met een goede sfeer, vriendelijke vrijwilligers en de zon die iedereen bruin bakt. Of er een nieuwe editie komt, lijkt nog even de vraag. Maar met Hangar Festival scoort The Bakery in ieder geval een dikke voldoende.

Pulled Apart By Horses

Gezien: Hangar Festival met Pulled Apart By Horses, Iguana Death Cult, Bartek, FFOOSS  en Figgie, zaterdag 4 augustus 2018 @ Skatepark De Yard, Utrecht