In de Pandora van TivoliVredenburg presenteerde Blaudzun op donderdag 19 april _UP_, het derde deel van de Jupiter trilogie waarmee hij in 2016 begon. We maakten een fotoverslag.

Begin 2016 begon Blaudzun aan een ambitieus project: in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk maken en dat moest in een drieluik. “Alle goede verhalen worden in drieën verteld”, legde hij in VPRO’s Nooit Meer Slapen uit. Jupiter Part I en Jupiter Part II volgden elkaar vrij snel op, in respectievelijk oktober 2016 en maart 2017. Voor het derde deel van de trilogie werd meer tijd genomen: _UP_ verscheen op vrijdag 6 april, ruim een jaar na het tweede deel.

_UP_ is echter niet Jupiter Part III, op dit album zet hij volgens onze recensent onmiskenbaar een nieuwe Blaudzun neer. In de ogen van Blaudzun moeten we dit deel zien als het middendeel van het drieluik, waarbij deel I en II de zijpanelen vormen. In een korte documentaire over de totstandkoming de plaat zegt hij: “Deel I en II wijzen naar het laatste deel, dat is het belangrijkste deel. En ik denk dat _UP_ ook zeker als een losstaand album, als een album op zichzelf gezien kan worden.”

Ook voor de albumpresentaties heeft Bladzun steeds een andere vorm gekozen. Voor deel I speelden hij en zijn band op vier achtereenvolgende dagen in EKKO en deel II werd gepresenteerd in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Op donderdag 19 april kreeg het laatste deel zijn live-debuut in de Pandora van Tivolivredenburg. Onze fotograaf Tjerk Koekkoek legde de avond vast.

Gezien: releaseshow Blaudzun, donderdag 19 april 2018 @ Pandora, TivoliVredenburg