De kitten heeft nog maar net het levenslicht gezien en toch is Kitty Kitty Tuna, de nieuwe tweemans-fuzzrockband van Robin van Saaze (Robbing Banks) en Bjorn Awouters (Drive Like Maria), de komende maanden al live te bewonderen tijdens de Popronde. Het zijn spannende tijden voor de band, aangezien Kitty Kitty Tuna pas één optreden gedaan heeft. “Maar", zegt Van Saaze, "ik heb er veel zin in.”

Kitty Kitty Tuna maakt gruizige fuzzrock met bands als Dinosaur Jr. en Weezer als inspiratiebronnen. Het is een tweemansband, maar Robin van Saaze is wel gewend aan het spelen in kleine formaties. Met zijn andere project Robbing Banks doet hij immers alles helemaal in zijn eentje. Het doel van Kitty Kitty Tuna was voor Van Saaze vooral om een ‘muur van gitaar’ neer te zetten.

De band ontstond afgelopen voorjaar, toen nog met Pim van Ham (Rhinorino) op drums. In die formatie speelde de band in juni ook het eerste, en tot nu toe enige, optreden. Helaas had Van Ham het te druk met zijn eigen band en dus moest Van Saaze op zoek naar een nieuwe drummer. Deze vond hij in Bjorn Awouters van Drive Like Maria, de band waarin hij eerder zelf bassist was. “Toen ik een drummer zocht voor Kitty Kitty Tuna was Bjorn de eerste aan wie ik dacht, maar ik vond het toch wat raar om hem te vragen, omdat ik zelf uit Drive Like Maria gestapt ben.” Het was tijdens een optreden van Drive Like Maria in De Helling, dat hij voor de grap opperde dat Awouters in zijn band zou kunnen drummen. Tot zijn verrassing toonde de drummer serieuze interesse. “Zolang hij maar niet tegelijkertijd hoefde te zingen, wat hij in Drive Like Maria wel doet. In Kitty Kitty Tuna hoeft dat niet.”

Hoewel de band nog weinig live vlieguren gemaakt heeft, doet Kitty Kitty Tuna al meteen mee aan de Popronde. “Het was een gok om die aanmelding te doen, maar ook een goede stok achter de deur. Anders was ik misschien te afwachtend geworden en dan gebeurt er ook geen reet”, legt Van Saaze uit. Hij kijkt uit naar de Popronde: “We hebben zin om te spelen.” De band staat onder andere in Nijmegen, Den Haag, Haarlem en Zwolle, maar niet in Utrecht. “Het blijft wel jammer dat je niet in je eigen stad mag spelen,” vindt Van Saaze.

Tot nu toe zijn er op de Bandcamp van Kitty Kitty Tuna nog maar twee nummers te vinden, waaronder de eerste single ‘High Hopes’. Oorspronkelijk had hij het plan om de volledige EP OK Alright OK vlak voor de Popronde uit te brengen, maar die release wordt uitgesteld. “Je bedenkt wat,” zegt hij lachend. “Maar het voelde niet goed om iets uit brengen zolang ik nog op zoek was naar een nieuwe drummer. Ik wilde eerst de boel op de rails hebben. Hij ligt er al wel gewoon.” De EP moet begin volgend jaar uitkomen. “Ik ben nog wel van plan om voor die tijd in ieder geval nog een nieuw nummer online te zetten.”

Te zien: Kitty Kitty Tuna, vrijdag 15 september @ Boothill Saloon, Amersfoort (met Rhinorino) en als onderdeel van de Popronde tot 16 november in verschillende steden door heel het land. Zie Facebook voor meer info.