Ruim twee jaar na hun debuut presenteerde Duke John vrijdag de nieuwe EP ‘The Game’ in dB’s. In de tussentijd speelde de band veel shows, studeerde de gitarist af aan de Herman Brood Academie en was er een wissel op de drumkruk.

Het Haagse Magic Moon opent het bal in het warme zaaltje van dB’s. Het kwartet maakt hun Utrechtse debuut met hun psychedelische nummers. Daarna is het aan de desertrockers van Mademoiselle. Voor hen is het een thuiswedstrijd én misschien wel het laatste optreden voor de opnames van hun plaat.

Mademoiselle

Nog voor Duke John een akkoord aanslaat, staat de zaal vol. De avond draait om nieuw materiaal en het trio begint dan ook met de single van de laatste EP. ‘Rustig aan’ is een concept dat niet echt voorkomt in het muzikale woordenboek van het drietal. Snelheid, gierende gitaren, overdonderende drums en brommende bastonen worden niet geschuwd. De stonerrock-nummers van het drietal wisselen wel af tussen logge en snelle stukken, maar worden met een plankgasmentaliteit gebracht.

Duke John

Na de opnames van de EP verwisselde Duke John van drummer. Marc van Dongen verving Jens Wierckx. Laatstgenoemde werkte nog mee aan de EP en is daarom ook aanwezig in de zaal. Wanneer de band hun allereerste single speelt, klimt hij op het podium om de refreinen mee te zingen. Het is typerend voor de losse sfeer van de avond. Later vraagt zanger en gitarist Jannes van Kaam een bekende het podium op om een stukje met het publiek te zingen. Hij verlaat het podium met een crowdsurf, hij is de enige van de avond.

De band staat een klein uur op het podium. Vlak voor het einde legt Van Kaam de boel even stil om iedereen, van de voorprogramma's tot het label, uitgebreid te bedanken. Ook maakt hij van de gelegenheid gebruik om een kleine wall of death te creëren. Hiermee komt de bescheiden moshpit die de hele avond al in de lucht hing er toch nog even. 

Twee fans vooraan hebben van de eerste tot de laatste noot meegesprongen, andere bezoekers bewogen hun hoofd voorzichtig mee op de maat van de muziek. Duke John wist het publiek het hele uur te boeien.

Duke John

Gezien: Duke John, Mademoiselle & Magic Moon, vrijdag 1 september 2017 @ dB’s.