Op zaterdag 23 september 2017 is Utrecht net als precies een jaar geleden gezegend met mooi weer. Eveneens een jaar geleden vond, voorbij de afgeroeste poorten van De Stadstuin, de allereerste editie van Beastfest plaats. Een geslaagd avondje rock ’n roll met vijf bands voor nop, georganiseerd door leden van Wildebeast en Rhinorino. Het succesvolle festival is voor herhaling vatbaar en dus is Beastfest II zaterdag klaar om te laten zien dat dit niet slechts beginnersgeluk was. Ditmaal op het affiche: Screw Houston, The Kendolls en Tusky.

Opnieuw is de sfeervolle locatie van De Stadstuin het domein voor de bierdrinkende, burgervretende rockliefhebber. Buiten wordt de bezoeker begroet door het aroma van barbecuevlees en een gezellig drinkgelag. Binnen is de zaal opgesmukt met houten gitaren en posters en wordt de merchstand onder andere bevolkt door elpees van White Russian Records. Tevens zijn er gratis Wildebeast-oordopjes verkrijgbaar die logischerwijs van pas zullen komen.


Het feestje start aanvankelijk rustig met Rhinorino. Hun swingende rock ’n roll is een waardige warming-up voor de uitbuikers van de barbecue. Bij de Brabanders van Screw Houston dikt de menigte wat aan en doet deze een stapje naar voren. De melodieuze punk ligt lekker in het gehoor en valt in goede aarde. Tijdens de ombouwpauze is buiten een punkrocker gade te slaan. Hij valt niet alleen op door zijn patch jacket, brede postuur en enorme hanenkam, maar ook door zijn vuurspuwtaferelen.

Even later loopt de zaal vol en na een happy hardcore-intro is Wildebeast klaar om de energie naar het kookpunt te brengen. Voor de bandleden zijn het drukke tijden, gezien Beastfest, vele optredens en de crowdfunding voor hun eerste EP op de agenda staan. Zij beschikken dan ook aan een aardige voorraad stevige rocknummers die, met aanmoediging van de breed glimlachende frontman Mark Mulders, moeiteloos aanzetten tot moshen en crowdsurfen.

Het lijkt een uitputtingsslag, maar toch wordt het feestje moeiteloos voortgezet door The Kendolls uit Zweden. Het is een hardcoresymfonie die van geen ophouden weet: de ruwe strot van de frontman, de lompe breakdowns, catchy refreinen. Deze eruptie van uitbundigheid en het strakke spel bereiken het punt waarop even alleen De Stadstuin en het feestje erbinnen de realiteit uitmaken. Wanneer na wat uitloop Tusky aantreedt, is het publiek aardig vermoeid. Toch weet de punkband de laatste restjes energie uit het publiek te trekken.

Goede opkomst, leuke aankleding, gezellige sfeer en vijf energieke bands voor weinig geld: het waren deze elementen die vorig jaar tot een succes maakten. Ook deze tweede editie bevat al deze elementen. Wanneer de toeschouwers terugkeren naar de bewoonde wereld buiten De Stadstuin, zal een collectieve gedachte weerklinken: op naar nummertje drie.

Gezien: Beastfest II met o.a. Wildebeast, Tusky & The Kendolls, 23 september 2017 @ De Stadstuin, Utrecht