De noordkant van het Lucasbolwerk was afgelopen zondag voor de derde keer het decor voor het gratis rootsfestival Back Roads. De mix van blues-, country- en folkacts zorgde voor een gemoedelijke Americana-oase te midden van het Utrechtse stadsgewoel.

Nog voor de acts beginnen is al duidelijk waar het vandaag op het Lucasbolwerk om draait. Strobalen op de stoepen, wegwijzers in authentieke western-stijl, rootsmuziek uit de speakers in de café’s. Je zou bijna vergeten dat je je midden in een Hollandse stad vol toeristen, dagjesmensen en stadsbewoners bevindt. Ze bewegen zich in hun eigen ritme door en langs het festival.

In de café’s en op de terrassen staat de muziek centraal. Voor deze derde editie is Back Roads uitgebreid van drie naar vier horeca-gelegenheden. Naast muziekcafé’s Tilt!, De Stad en De Potdeksel doet ditmaal ook koffiebar Lucas mee. Lucas is voor de singer-songwriters, in de café’s staan de bandjes.

Julian Primeaux

In Lucas is de sfeer intiem. Op het podium steeds drie verschillende singer-songwriters die om de beurt een liedje ten gehore brengen. Vooral Nederlandse acts, zoals Jasper Schalks en Judy Blank, maar ook een paar buitenlandse acts. Het publiek, gezeten op houten stoelen, luistert aandachtig naar hun zielenroerselen. Verdeeld over de dag delen zo een dozijn artiesten op harmonieuze wijze het podium met elkaar. Wanneer de gitaar van Kira Dekker, voormalig halve-finaliste van De Beste Singer-Songwriter van Nederland, ontstemd raakt, leent buurman Potman Jr. (Freek Potman) haar genereus de zijne en stemt die van haar ondertussen bij.

Bij Tilt! staat gezelligheid voorop, eerst met de stemmingsverhogende Bluegrass Beetles. De mannen doen hun naam eer aan met covers van Merle Haggard en Lefty Frizzell, waarbij de fiddle muzikaal gesproken de kers op de taart vormt. Later in de middag wordt het wat spannender. Dan treden The Royal Engineers aan. Het Utrechtste vijftal, dat binnenkort hun nieuwe album Rock ‘n’ Roll Will Never Let You Down presenteert, geeft alvast een voorproefje: inventieve rocksongs met veel variatie, zowel in de leadzang als in de ritmes. Associaties met Little Feat en Sea Level dringen zich op. The Royal Engineers laten horen wat ze in hun mars hebben en blazen het publiek daarmee bijna letterlijk van hun sokken.

Bij De Stad is het terras zeker zo belangrijk als het podium. De artiesten op het podium achter in de pijpenla, zoals The Sons of the North Country, spelen zeker zoveel als achtergrond voor de mensen buiten als die bij de bar. Het vijftal, dat alleen snaarinstrumenten bespeelt, wekken met hun meerstemmige zang op een prettig nonchalante manier oude folk en countrysongs tot leven.

Harold K

Het festival heeft dit jaar te kampen met een behoorlijk aantal uitvallers. Onder meer de Britse singer-songwriter Kevin Davy White, die zijn deelname aan de UK versie van The Voice laat voorgaan. Ook Crimson Inc. en The Tin Stars moeten verstek laten gaan. Maar ook deze hobbels worden gemoedelijk met vervangende acts opgelost.

Feather & The White, in de plaats gekomen van Crimson Inc., vormt in De Potdeksel een goed ingespeeld drum-zang-gitaarduo. Hun sterke presentatie en originele bluessongs, die in de ruigere nummers in de verte herinneren aan The Black Keys, doen café De Potdeksel geleidelijk vollopen. Muzikaal gezien biedt dit podium het meeste avontuur. Zoals Harold K., een Limburgse singer-songwriter die folk, ragtime en blues combineert. Zijn in het Limburgs gezongen liedjes nemen het publiek mee naar de wereld van de Maas en grote, arme mijnwerkersgezinnen. Authentieke rootsmuziek kan dus ook gewoon uit eigen land komen.

Al met al biedt ook de derde editie van Back Roads voldoende afwisseling en kwaliteit voor de liefhebber van country, folk, blues en aanverwante stijlen. En voor de andere Utrechters het zomerse gevoel dat je op een zondagmiddag in september nog even wil vasthouden. Niets nieuws onder de zon ten opzichte van vorige edities dus, maar dat maakt met zo’n formule niemand wat uit. Je mag nog even in je bubbel blijven, ook daarvoor is Back Roads een uitgelezen gelegenheid.

Gezien: Dutch Cassidy, Josh Wilco, Richard Cejer, Bluegrass Beetles, Sons of the North Country, Feather & The White, Potman Jr., Kira Dekker, The Royal Engineers, Julian Primeaux, Harold K., Jasper Schalks, Demi Knight, Yush, Ruud Fieten; zondag 24 september 2017 @ Back Roads, Lucasbolwerk