De herfstkleuren zien we langzaam in de Utrechtse straten verschijnen. Het koude weer doet zijn intrede, maar in dB’s werd de zomer nog even verlengd. De oktober-editie van onze showcase-avond Club 3voor12 Utrecht was een avond met uiteenlopende muziekgenres. Twee acts staan dit jaar in de selectie van het reizende popfestival Popronde: singer-songwriter Vic Willems en rapper Jermain Bridgewater. Daartussen de shoegaze van DJHAGY. In de volle zaal van dB’s was er donderdagavond voor ieder wat wils.

Aan Grote Prijs winnaar Vic Willems de taak de bezoekers op te warmen. Met zijn poëtische teksten boeit hij de zaal van begin tot eind. Met zijn band erbij is het een beweeglijk samenspel met solo’s op saxofoon, gitaar en keyboard. Een klein technisch probleem wordt met een grapje uit het publiek binnen no-time opgelost. Als verhalenverteller raakt Willems de bezoekers met zijn ongecensureerde teksten. In dB’s geeft hij een voorproefje van  de EP die pas begin 2018 uitkomt. De bandleden vertalen hun kwaliteiten in een instrumenteel intermezzo, waarna de rust wederkeert en het intieme gevoel in de zaal terugkeert. Door een vertraagde start kan Willems één nummer niet meer spelen. Het publiek wilt niet dat ze het podium verlaten, maar de avond is uiteraard nog niet voorbij.

Na een korte pauze is de zaal van een intieme setting omgetoverd tot een rockpodium. Host Thijs Heij introduceert de driekoppige band die klaar staat door middel van een gedicht en dan barst het los. DJHAGY brengt jaren tachtig shoegaze naar dB’s. Sounds uit Scandinavië en IJsland zoals Björk en Sigur Rós zijn de voornaamste inspiratie voor de band. Twee elektrische gitaren en drums brengen een vol geluid door de zaal. Vanaf de eerste tot de laatste noot neemt het drietal geen pauze. Frontman Maurits Hagemans brengt met zijn lage donkere stem extra dynamiek in de nummers. Er is weinig interactie met het publiek, maar in hun eigen element stralen ze iets mysterieus uit en bewegen ze over het hele podium.

De laatste act van de avond is niemand minder dan Jermain Bridgewater. Hij startte zijn carrière bij de groep StropStrikkers, maar de afgelopen periode heeft hij zijn eigen sound ontwikkeld. Afgelopen september lanceerde Bridgewater zijn eerste EP: Take Me To The Bridge. Zijn nummers zijn energiek en dansbaar en dat was de gehele show duidelijk zichtbaar in het publiek. Bridgewater staat niet alleen op het podium: tweede stem en elektrische sounds worden verzorgd door Dobleye Isebia. Daarnaast is er begeleiding van twee djembéspelers en een basgitarist. Het optreden staat in het teken van het woord ‘Wontanara’, wat ‘Wij zijn één’ betekent. De positieve Engelse teksten zijn de juiste aanvulling op de swingende muziek. Eén ding is zeker: Jermain Bridgewater weet dB’s los te krijgen. De mannen beëindigen de set, en daarmee de avond, in een dansend publiek.


Gezien: Vic Willems, DJHAGY en Jermain Bridgewater (bij Club3voor12Utrecht), donderdag 26 oktober 2017 @ dB’s