Black Monsoon en Fighting Churchill eerste finalisten Clash of the Titans 2017 Black Monsoon en Fighting Churchill eerste finalisten Clash of the Titans 2017

Eerste halve finale klinkt hard

, Tekst: Sonja Pleumeekers | Foto’s: Lisanne Lentink

Donderdag 11 mei vond een harde strijd plaats in EKKO. De bands AMAROC, Beerbottle Chopsticks, Black Monsoon en Fighting Churchill vochten voor een plek in de finale van de grootste bandwedstrijd van Utrecht: de Clash of the Titans. Wie wist het publiek en de jury het best te overtuigen?

In de eerste halve finale van bandwedstrijd Clash of the Titans streden vier harde bands in EKKO voor een plekje in de finale van deze voor Utrechtse begrippen beroemde bandwedstrijd. Beroemd, want het is de grootste bandwedstrijd van Utrecht en omstreken. De Clash of the Titans speelt hiermee een belangrijke rol in het stimuleren van lokaal talent.

Veertig bands uit Utrecht en omstreken hadden zich dit jaar opgegeven voor de wedstrijd. Daarvan waren na de voorrondes acht halve finalisten over, plus vijf bands die meedoen met de Wildcardronde. Deze Wildcardronde vindt plaats op 19 mei in ACU, de andere halve finale op 26 mei in dB’s. Van beide halve finales gaan twee bands door naar de finale die plaatsvindt op zaterdag 24 juni in De Helling. Uit de Wildcardronde komt de vijfde finalist.

AMAROC
De avond wordt geopend door AMAROC, een melodische metalband met invloeden van Slipknot, Bullet For My Valentine, Dorje en Creed. Het geluid van de band wordt gekenmerkt door stuwende drums en vuige gitaren. Ze hebben het deze avond lastig met een handjevol lauw publiek, dat ze met man en macht proberen op te warmen door er maar gewoon keihard voor te gaan. De bandleden houden niet in, zelfs de witblonde haren van de frontman worden in de strijd gegooid. Ondanks hun dappere poging komt het publiek nog niet helemaal los. Het fijne stemgeluid van de frontman en de imponerende drumfills mogen niet baten.

Beerbottle Chopsticks
Vervolgens is het aan Beerbottle Chopsticks om het publiek in beweging te krijgen. De mannen hebben zichtbaar plezier in het optreden en dat maakt de sfeer gelijk wat losser. Beerbottle Chopsticks is een typisch garage-punk bandje met een tiener-vibe. Of je de middelbare school nu lang achter je hebt gelaten of er nog middenin zit, iedereen kan hier herkenning in vinden. Ook leuk: ze schreeuwen “fuck this party” door de microfoon, maar laten toch beleefd even weten dat we dat vooral “niet persoonlijk moeten opvatten”. Het is die combinatie tussen onschuld en boosheid die het trio een sympathieke uitstraling geeft.

Black Monsoon
Black Monsoon heeft duidelijk wat fans in de zaal staan, en dat is ook wel terecht. Aan alles is duidelijk dat dit een band is met relatief veel ervaring. Vanaf de eerste noten die gespeeld worden, zit de band er dik bovenop. Ze spelen gefocust en hebben ook onderling veel contact, ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Het trio komt uit Deventer en Utrecht, en maakt muziek die ze zelf omschrijven als noise-grunge, geïnspireerd op de muziek van onder andere Sonic Youth en PJ Harvey. Black Monsoon klinkt duister en hard, maar ook goed doordacht en het gebrek aan bas of toetsen wordt niet gemist.

Fighting Churchill
Na al het geweld van de eerste drie bands, is Fighting Churchill als een licht zomerbriesje voor het inmiddels opgewarmde EKKO. “Laidback met een ruig randje” is wel ongeveer hoe je deze band kunt omschrijven. De band, bestaand uit vier mannen met baarden, begint met een bijna funky muzikaal stuk, om plots over te gaan op een stevigere beat. Zo’n abrupte overgang van ritmes komt vaker terug in de set, en zorgt telkens voor een fijn verrassingseffect. Soms bijven ze lang hangen in muzikale stukken, maar het publiek blijft lekker meebewegen. Fighting Churchill heeft de zaal op haar hand en bijna niemand heeft door dat ze stiekem net wat langer doorspelen dan de bedoeling is.

Ondanks het wat geringe publiek hebben alle vier de bands vol overtuiging gestreden voor een plekje in de finale. Het was een harde strijd: zowel letterlijk als figuurlijk. De bands hebben kunnen spelen in “de mooiste zaal van Utrecht” – zoals één van de bandleden zei – en daarmee is deze halve finale misschien al een overwinning op zich. De twee winnende bands, die we terugzien in de finale in De Helling op 24 juni, zijn Black Monsoon en Fighting Churchill.

Gezien: eerste halve finale Clash of the Titans 2017 @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht