“Alles aan de voorstelling is gewoon wow; de zanglijnen, de percussie, de geluiden. Het is klassiek en pop en geeft de urgentie van de muziek weer.” Maurits Westerik van de Utrechtse band Bewilder is één van de artiesten die meedoet aan de Beach Pet Sounds tribute-performance in de Grote Zaal van TivoliVredenburg op 1 april. Alweer 50 jaar geleden brachten The Beach Boys de klassieker uit. Het album zou het poplandschap voorgoed veranderen.

Band
“Het is een project, maar ik noem het een band. Zo voelt het. Yorick van Norden is de artistiek bandleider. De tribute is geboren uit zijn enthousiasme en dat van Anne Soldaat.”, vertelt Westerik. “We zouden er eerst geen tour van maken, maar een eenmalige performance in het Concertgebouw. Daar waar The Beach Boys zelf ook een uniek optreden hebben gegeven. Het beviel zo goed, dat het een tournee is geworden. De Grote Zaal van TivoliVredenburg is ook perfect voor dit optreden. Het is groots en toch heel persoonlijk.”

Meerstemmig
“De voorstelling wordt neergezet door bekende Nederlandse popartiesten, aangevuld met een heel orkest en de Volendamse band Dandelion. Die jongens kunnen ontzettend goed zingen. Ze tikken me regelmatig op de vingers. ‘Je zat daar en daar een half nootje fout hè’, krijg ik dan te horen. Bij The Beach Boys is die meerstemmige achtergrondzang bijna de essentie. We spelen eerst uit het hele oeuvre van The Beach Boys en na de pauze integraal Pet Sounds.”

Intens
“Iedereen die aan dit project meedoet weet; The Beach Boys zijn het summum. Het is über popmuziek. Dat ga je niet zomaar jodelen. De lat ligt erg hoog en dat houdt ons scherp. Het is heel intens. Eigenlijk vind ik het verschrikkelijk. De nummers van de Beach Boys zitten zo ingenieus in elkaar, daar kunnen wij bijna niet aan tippen.”

Fakkeldrager
“Optreden met deze tribute band voelt heel anders dan optreden met Bewilder. Het mooie aan teruggaan naar The Beach Boys is dat je leert respecteren waar de muziek vandaan komt. Het is mijn taak als muzikant om dat over te dragen, te verkondigen wat ons heeft gevormd. Deze muziek heeft een hele cultuur gevormd. Ik voel me een fakkeldrager, je geeft de muziek door aan nieuwe generaties.” (tekst gaat door na de video)

Vergeten kindje
“Zelf kwam ik eerder in aanraking met The Beatles, David Bowie en The Rolling Stones. Pas later lieten mijn vader en mijn ooms The Beach Boys horen. The Beach Boys zijn een soort vergeten kindje, dat intigreert me. Voor mijn gevoel was de strijd tussen The Beatles en The Beach Boys van veel groter belang voor de popgeschiedenis dan de strijd tussen The Beatles en de Stones. Het heeft beide bands tot grotere hoogten gebracht. Sgt Pepper’s is bijvoorbeeld een directe reactie op het rijke geluid van Pet Sounds.”

Gestoord
Doorgaans ben ik niet zo van de rijk gearrangeerde, perfecte liedjes. The Beach Boys raken mij wel omdat ze zo vernieuwend bezig waren. Ieder album was uniek en creatief. Altijd willen maken wat er nog niet is, daar waren ze echt koning in. We zijn met Bewilder nu met een nieuwe plaat bezig. Wat ik meeneem uit The Beach Boys is dat ze compleet gestoord zijn. Ik wil het ook luchtig houden.”

Te zien: 50 jaar Pet Sounds - Tribute to The Beach Boys, met o.a. Mister & Mississippi, Maurits Westerik (Bewilder) en Yorick van Norden, zaterdag 1 april 2017 @ TivoliVredenburg