Full Spectrum geeft een kijkje in hun keuken

“Het progressieve is in ons DNA verweven”

Tekst: Léon Hofland ,

Aankomende zaterdag viert het boekingskantoor Full Spectrum haar 12,5-jarig jubileum. Ooit begonnen zij als dansavond in de EKKO en voor hun feestje keren ze dan ook terug op het oude nest. Dat doen zij middels een Full Spectrum showcase met vier bands die een afspiegeling vormen van de samenstelling van hun stal. 3voor12 Utrecht sprak met (mede)oprichter Adriaan Muts en indieprogrammeur Martijn Mannak over hun eigen groei, wat voor werk zij nu eigenlijk precies doen, en welke ontwikkelingen zij in de muziekscene ontwaren.

Je kunt het ook houden bij feesten organiseren of zelf een label oprichten. Waarom een boekingskantoor?

Adriaan: “Van collectief met een dansavond naar agency, dat is inderdaad nogal een stap. Wij werkten steeds meer met vaste artiesten, en door mijn vorige baan als programmeur kwam ik vaak gasten tegen die nog geen agency hadden. Of buitenlandse acts die hier wel wilden optreden maar niet de middelen ervoor bezaten, zoals 65daysofstatic die nog steeds bij ons zitten. Kijk, het draait in deze hele branche om wie je in je netwerk hebt. En dan heb ik met al mijn connecties al wel een voordeel. Ik zag een gat in de markt.

“Eurosonic is bijvoorbeeld altijd één van de mooiste (netwerk-)momenten, maar omdat ik vooral over elektronica ga, is ADE voor mij net zo belangrijk. Daarom hosten wij daar ook vaak avonden, zodat wij eigen artiesten naar voren kunnen schuiven. Daarbij merkte ik al snel dat wij een relatief sterk eigen gezicht hebben. Het is uitgegroeid van voornamelijk elektronische muziek naar ook indie en crossover, en we willen nog steeds de extremen blijven opzoeken. Wij schuren soms ook heus wel langs de mainstream met een 3FM-talent of samenwerkingen, maar wij blijven toch vooral op zoek naar cutting edge artiesten.”


Over jullie agentschap: wat is er belangrijk?

Adriaan: “Het is een constante zoektocht naar balans tussen creativiteit en commercialiteit. Wij houden onze stal bewust beperkt. Er zijn namelijk al zoveel acts die op elkaar lijken en dan diepen wij het liever uit. Wij willen echt een kwaliteitskeurmerk neerzetten.”

Martijn: “Wij zien er ook genoeg voorbij komen die dan even gehypet worden en een mooi toertje doen, maar daarna valt het stil. Dat het meer one trick ponies zijn dan creatievelingen met een echt eigen proces. De ontwikkeling van een band blijft toch het belangrijkste.”

Aestrid @ EKKO

Adriaan: “Dat is altijd een cruciaal moment. Als je alleen maar afwacht tot er geen shows meer binnenkomen, dan ben je al te laat.

Martijn: “Wij blijven dan betrokken. Er is altijd genoeg om uit te proberen: een plan van aanpak, een nieuwe video, samenwerkingen. Je bent een goede boekingsagent als je weet wat er nodig is voor jouw act. Dat laat je dan ook aan de programmeurs zien om een voet tussen de deur te krijgen, welke stappen er gezet zijn. Lovende recensies of bezoekersaantallen kunnen natuurlijk ook helpen om hen over de streep te trekken, dat is toch de beste reclame.” 


Willen jullie je naam dus ook steeds meer eer aan doen?

Adriaan: “Ja, absoluut. Wij pretenderen niet het hele spectrum te dekken, maar sluiten daarentegen ook niets uit. En wij kijken ook naar de scene, welke ontwikkelingen daar zijn. Alles kan tegenwoordig, veel bands zwemmen door diverse stromingen heen. Die jongens van Polynation met hun organische techno zijn bijvoorbeeld erg interessant. Het lijkt op wat Floating Points ook wel doet, met sessies waar je ze echt ziet werken. Zij creëren een middenweg tussen elektronica en zoveel mogelijk het live-gevoel van de instrumenten behouden; het progressieve dat bij ons ook in het DNA zit.”

Martijn: “In het verleden was er voornamelijk een elektronisch gezicht, nu heeft de indie ook al een tijd een vaste plek en mede met onze nieuwe boeker Thom Liech (o.a. bekend van het Complexity festival) willen wij opnieuw doorbewegen.”

The Yukon Club

Jullie feestje is wellicht een goede graadmeter voor de staat van het agentschap. Er staan vier nogal verschillende acts geprogrammeerd.

Adriaan: “Nou ja, het is wel een dwarsdoorsnede van wat wij doen. Alle vier zijn ze vooruitstrevend en hybride. Aestrid is daarvan het beste voorbeeld, ze zijn al heel lang bij het kantoor en er is echt een band ontstaan. Bewandelen niet de gebaande wegen en wat dat betreft passen zij heel erg bij ons.”
Martijn: “Het leuke en tegelijk het moeilijke is dat zij echt hun eigen ding doen. Zij zijn wars van commercialiteit en kunnen van ambient via wave naar harde postrock. De kunst staat bij hen altijd voorop, en live kunnen zij ook nog eens een ongekend hoge intensiteit bereiken.”

Adriaan: “Wij geven momenteel de voorkeur aan Nederlandse acts. Je wil namelijk graag samen om de tafel kunnen zitten en het persoonlijk houden. Sinds een paar jaar hebben wij een kantoor in Haarlem als thuisbasis, daar zitten wij doorgaans drie dagen per week om de overige tijd door het land te zwerven. Veel live kijken natuurlijk. Viavia krijg je allerlei tips en bands bieden zichzelf vaak aan, maar ook lopen wij zelf wel eens de credits na van een te gekke plaat om zo te schatgraven.” 

Martijn: “Wij gaan ook vaak mee naar shows, en dan moet het ons natuurlijk niet gaan vervelen. Daaruit voort komt dan ook een langetermijn visie, vanuit een gezamenlijke ontwikkeling en dus specifiek gelinkt aan de artiest.”

Dan moet Martijn alweer naar zijn volgende afspraak. Gelukkig is dat (naast vele begroetingen tussendoor als een bekende ze weer eens spot, een biertje drinkend in Het Gegeven Paard) geen probleem voor een goed vervolg van het gesprek.

Een sterke connectie met Utrecht dus.

“Inderdaad, vooral aan EKKO hebben wij veel te danken. Utrecht kan echt een fijne proeftuin zijn, hier is meer ruimte om te experimenteren dan in pakweg Haarlem of Zwolle. Wij hebben sowieso altijd veel acts die hier vandaan komen. Bijvoorbeeld ook een langlopende relatie met Black Sun Empire. Zij zijn één van de grotere namen die ervoor heeft gekozen om bij ons te blijven. Je gaat natuurlijk echt een relatie samen aan, en dat gaat niet zo snel stuk.”


Sinds het vorige jubileum is er weer 2,5 jaar verstreken. Wat zie je qua ontwikkelingen?

“Wij hebben nu toch een duidelijker beeld van ons bedrijf in de markt. En dus is de samenstelling van onze bands meer uitgekristalliseerd. Martijn nam bijvoorbeeld eerder al T.S. Eliot Appreciation Society en My Blue Van mee; hij heeft echt een goed oog voor (Utrechtse) indiemuziek. En met de verdere uitbreiding van ons team willen wij dus ook meer variatie in ons rooster teweeg brengen. 

“In zo’n klein bedrijf als de onze kun je je smaak zo mooi vormgeven. Wij houden vooral van acts die vanwege hun keuzes nooit mainstream zullen worden. Die zijn vaak juist het meest interessant, wij willen het progressieve vieren!”

Te zien: Full Spectrum-showcase met Aestrid, GOSTO, Polynation en CUT_. Zaterdag 4 maart, om 19:30 @ EKKO, Utrecht.