Het is al weer zo’n vijf jaar geleden sinds Lunice Utrecht voor het laatst heeft bezocht. De Canadese producer, die je zou kunnen kennen als de helft van het elektronische trap duo TNGHT, heeft sindsdien niet stil gezeten. Er werd getourd met Madonna, aan een track gewerkt voor Kanye West en een EP gedropt genaamd ‘180’, wat een voorafje is voor zijn langverwachte debuutalbum ‘360’.

Door velen wordt hij als een baanbreker van het elektronische trap genre beschouwd. De 28-jarige producer scheurde in 2012 de barrières tussen bass en trap aan flarden met zijn experimentele ‘TNGHT’ EP (een samenwerking met Hudson Mohawke). Dit resulteerde voor Lunice in de afgelopen jaren in collaboraties met zeker niet de minste rappers. Zo heeft hij aan Kanye Wests album ‘Yeezus’ gewerkt en heeft hij de track ‘Panera Bread’ van Rick Ross geproduceerd. Vanavond staat de Canadees op Run The Trap, het uit Rotterdam afkomstige feestconcept dat gericht is op beats, bass en trap. Namen als Stooki Sound, San Holo en Mr Carmack zijn Lunice al voor gegaan op eerdere edities in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Nu mag het feest zijn debuut in Utrecht maken in de Pandora-zaal van TivoliVredenburg, met wederom een flinke naam.

“Run The Trap!” wordt er keihard geschreeuwd terwijl we ons op de roltrappen naar de Pandora bevinden. Of dit komisch bedoeld was is niet duidelijk, maar het enthousiasme is aanwezig bij de groep fans een paar treden boven ons. Aangekomen in de Pandora zijn Run The Trap resident dj’s Creepa en Sauvage Noir bezig aan hun back2back-set. Het publiek dwaalt op dat moment nog een beetje rond in de zaal, maar dat verandert zodra Carnage zijn track ‘WDYW’ (What Do You Want) aan de beurt komt. Het befaamde nummer wordt hardop meegeschreeuwd. Die set loopt verder vlekkeloos, de twee vullen elkaar prima aan. Tracks als het heftige ‘M.a.a.d. City’ (Kendrick Lamar), het commerciele en succesvolle ‘Mind’ (Jack Ü) en één van Nederland’s trap anthems van 2016 ‘Domme Jongens’ (Wilde Westen), behoren allemaal tot de uiteenlopende setlist van de jongens. 

De beurt is dan aan Lunice. Er komt een changeover. De grote booth met alle apparatuur wordt vervangen voor een tafeltje met enkel een laptop en een mixer. Als alle technici van het podium zijn, wordt het licht gedimd. Vanachter het podiumgordijn verschijnt er een man gekleed in een gewaad met een mantelkap. Zijn gezicht is niet zichtbaar. In zijn handen heeft hij een ketting waar een wierrookvat aan hangt. Op dat moment is even onduidelijk wat er gaat gebeuren, gezien de verschijning doet denken aan een soort Magere Hein. Heel mysterieus loopt hij heen en weer op het podium en neemt dan plaats achter zijn laptop. Is dit Lunice? 

Zijn eerste track speelt, het is Rick Ross’ ‘War Ready’. De spanning stapelt op. Hij loopt weer weg van zijn tafel om middenvoor op het podium te gaan staan, en dan komt het. De beat slaat in en hij rukt de mantelkap van zijn hoofd… Het is de man uit Montreal! Direct na de onthulling is hij al over het hele podium te vinden en de explosiviteit maakt de climax nog vele malen groter. Zijn energie slaat over naar de fans die tijdens zijn gehele performance van anderhalf uur een moshpit in stand weten te houden. In zijn set draait Lunice een veelomvattende variatie aan nummers. Zo komt bijvoorbeeld de technoplaat ‘Tanz 4 - Hell’ van producer Aden langs, nog geen minuut na Desiigners’ track ‘Outlet’. Niet iedereen in de zaal kan de afwisseling waarderen maar Lunice heeft nog genoeg tracks om het goed te maken voor de trapliefhebbers. Zijn eigen TNGHT monsterhit ‘Higher Ground’ wordt met open armen ontvangen en om zijn set rond te maken speelt hij nog even zijn Kanye West-productie ‘Blood On The Leaves’ af.

Middels de indrukwekkende return van Lunice heeft Run The Trap een gedenkwaardige eerste editie in de Domstad neergezet.

Gezien: Lunice (op Run The Trap), vrijdag 17 maart 2017 @ TivoliVredenburg