Utrecht liep Pinkstermaandag uit voor een nieuw muziekfestival: Utrecht Centraal. Het was een dag vol muziek op bijzondere plekken. De brede programmering reikte zelfs tot op het dak van TivoliVredenburg. We zagen veel gearriveerde en beloftevolle Utrechtse artiesten, soms in unieke combinaties. Er waren echter ook twee acts die speciaal op deze dag een preview gaven van de dingen waar ze achter de schermen al langer mee bezig zijn. Productieplatform De Coöperatie presenteerde in Kytopia namelijk de eerste show met eigen nummers van het fenomeen Binkbeats, en heeft ook de live-première van het allereerste solomateriaal van de Utrechtse rapper PAX.

Binkbeats heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met zijn Beats Unraveled-serie, waarin hij op magnifieke wijze in zijn eentje een analoge interpretatie maakt van klassiekers uit de elektronische muziek en hiphop. Hij ontleedt de nummers tot op het bot en zet ze vervolgens in één live-opgenomen video weer in elkaar, waarbij hij soms wel vijftig, grotendeels akoestische instrumenten gebruikt. De show van vanavond is een try-out voor zijn optreden op zaterdag 17 juni in de kleine zaal van het concertgebouw, waarin hij zijn eigen composities zal presenteren. De set-up lijkt op die van de Beats Unraveled-serie: Binkbeats is omringd door allerlei percussie-instrumenten (waaronder een drumstel), een bas, een gitaar, keyboard, sampler en een loopstation. Met dat loopstation bouwt hij een basis van percussie, toetsen, beats of andere instrumenten, waar hij vervolgens met een ander instrument overheen speelt of zingt. In twee van zijn nummers wordt hij daarbij begeleid door Niels Broos op toetsen en Luwten’s Tessa Douwstra op zang. Van het nummer met Douwstra - ‘Heartbreaks from the Black of the Abyss’ - is onlangs ook een video verschenen.

Binkbeats

Het is makkelijk om je vanavond te laten overweldigen door de combinatie van vakmanschap en talent waarmee Binkbeats zijn nummers stap voor stap in elkaar zet. Muzikaal is er echter ook veel te beleven. Een deel van de tracks past qua tempo bij de soundtrack van een film, terwijl andere nummers meer in de richting van (deels analoge) drum and bass gaan. Die nummers waarin opbouw, tempo en licht op een mooie manier samenvallen, springen eruit in de set. En als we op de mensen om ons heen afgaan mag hij die dansbare sound nog wel iets doortrekken. Binkbeats lijkt nu nog wat gecontroleerd bezig – wat helemaal niet gek is, gezien dit zijn eerste show op deze manier is – maar met wat meer podiumervaring en dynamiek in de setlist, gaat er vast ook écht gedanst worden.

PAX

Bijna op de dag af drie jaar geleden stond hij op ditzelfde podium, vertelt PAX na het eerste nummers van zijn set. Dat was met The Kyteman Orchestra en het was destijds de allerlaatste show in Tivoli Oudegracht. Daarna werd het relatief stil rond de lange Utrechtse rapper. PAX heeft echter niet stilgezeten. Hij ging verder met een soloproject waarvoor hij tien jaar geleden, rond het stoppen van Illicit, de eerste muzikale schetsen al had gemaakt. Eerst was dat bijzaak, maar nadat hij Niels Broos ontmoette – toetsenist van Kyteman’s Hiphop Orkest en later The Kyteman Orchestra – werd het steeds meer hoofdzaak. En nu is er dan eindelijk een soloalbum op komst, waarvan de live-première plaatsvindt op de plek waar het voor een deel ook is opgenomen. Het album bevat acht tracks, die vanavond allemaal worden gespeeld.

Wat we te horen krijgen, zijn Engelstalige raps, zang en spoken word over een mix van funky en jazzy nummers met een eigentijds geluid, waarin soms ook de spannende randen van de genres worden opgezocht. De retestrakke band speelt fenomenaal, met een belangrijke rol voor Broos. Maar de hoofdrol is voor de charismatische rapper zelf. In eerste instantie oogt hij nog ingetogen, een beetje gespannen zelfs. Maar wat wil je ook als je zo lang bezig bent en al je vrienden en kennissen zich al eeuwen afvragen waar dat album nou blijft. Hij kan er zelf wel mee dollen want wanneer hij vertelt dat het album nu wordt gemixt, voegt hij er grappend aan toe dat het waarschijnlijk over drie jaar pas uitkomt.

PAX

Als PAX ziet dat wat ze doen in goede aarde valt bij een, zoals hij zelf zegt, “insane vol” Kytopia, wordt hij al snel losser en beweeglijker. Zijn vocals en bewegingen vallen samen met de flow van de muziek. Het is verbazingwekkend wat hij en zijn muzikanten op zo’n eerste show al neer kunnen zetten. Met deze sound en deze band kunnen ze zo in de line-up van veel festivals. Op North Sea Jazz zouden ze bijvoorbeeld prima passen. 

Het is mooi om op deze avond te zien hoe een groot aantal van de jongens uit de Utrechtse hiphopscene van het eerste decennium van deze eeuw samen nog steeds nieuwe stappen weten te zetten, met Kytopia als creatief middelpunt. Met een beetje hulp van hun vrienden zijn ze tot mooie dingen in staat.

Gezien: Binkbeats + PAX bij ‘De Coöperatie presenteert’ tijdens Utrecht Centraal, maandag 5 juni 2017 @ Kytopia