Onder Invloed is het eenmansproject van Matthijs van der Ven waarin hij muzikanten werk laat vertolken van hun grote voorbeelden. Al sinds 2008 is hij in de weer met camera’s en opnameapparatuur om artiesten te filmen die voor hem persoonlijk van betekenis zijn. De ondersteunende optredens die hij voor zijn project organiseert maakten in 2016 een doorstart, en komend weekend viert hij met Tim Knol en Ryan Joseph Burns het negenjarig bestaan in Café De Stad. Een goed moment om met Van der Ven terug te blikken en vooruit te kijken.

Een half jaar geleden hebben de optredens verbonden aan Onder Invloed een doorstart gemaakt. Wat bracht je ertoe om weer optredens te gaan organiseren?

Voorheen organiseerde ik optredens in podia als EKKO, 013 en Hedon, maar ook op festivals zoals Into The Great Wide open en Festival aan de Werf. Alhoewel ik het altijd heel leuk vond, was het veel werk. Op een gegeven moment organiseerde ik wel drie avonden achter elkaar. Voor dat soort poppodia ben je gedwongen artiesten neer te zetten die een groot aantal mensen trekken. Je bent dan eigenlijk meer een concertpromotor. Die kant wilde ik niet op, hoe leuk en tof het ook was in die zalen iets te mogen organiseren.

Na die stop had ik meer de behoefte een plek te bieden aan minder grote namen; mensen die wat uit willen proberen, net beginnen of onbekende buitenlandse acts. Café De Stad is altijd al mijn favoriete kroeg geweest in Utrecht en de eigenaar woont bij me om de hoek. Er kwam daar een plek vrij op de zondagmiddag. Zo was het snel geregeld.

Matthijs van der Ven is in 2008 gestart met Onder Invloed. Het project bestaat uit video-opnames van muzikanten die hun muzikale invloeden laten horen, liveoptredens en een boek, dat in 2012 verscheen.

In de afgelopen jaren zijn er opnames gemaakt met muzikanten als Kim Janssen, Damien Jurado, Steve Wynn, Alasdair Roberts, Marien Dorleijn (Moss), Ryan Joseph Burns, Broeder Dieleman, Tangarine en vele anderen. 

In tegenstelling tot de optredens die je organiseert zijn de opnamesessies ononderbroken blijven verschijnen. Zijn de opnamesessies voor jou nog steeds de kern van Onder Invloed?

De opnamesessies staan centraal en dat zal ook altijd wel zo blijven. Uiteindelijk wil ik aandacht besteden aan muzikanten die ik zelf goed vind en mensen kennis laten maken met degenen door wie zij beïnvloed zijn. Door een wisselende gezondheid is het ene jaar drukker dan het andere. Het gaat nu gelukkig een stuk beter. Het zou me niet verbazen als afgelopen jaar mijn drukste opnamejaar is geweest.

Awkward i tijdens een Onder Invloed-middag in februari 2017

Je nodigt veel artiesten uit die je zou kunnen plaatsen binnen het traditionele plaatje van de singer-songwriter, een stem begeleid door gitaar, en meer specifiek het americana genre. Is dit vooral een keuze vanuit de techniek of ook een kwestie van smaak?

Het is een beetje van beide. Ik neem de sessies vaak in mijn eentje op. Dat zorgt ervoor dat je veel vrijheid hebt, maar het brengt ook beperkingen met zich mee. Ik kan geen hele opnamestudio meesjouwen en het moet dus gebeuren met redelijk beperkte middelen.

Wel houd ik nu eenmaal van die richting, maar mijn smaak is breder dan wat je nu op de website terugziet. Ik zou graag meer afwisseling willen brengen in de genres en meer bands willen opnemen. Ook aan de kant van de bands zelf is het soms moeilijk. Buitenlandse bands die aan het toeren zijn hebben meestal weinig tijd om een paar covers in te studeren. Ze doen het dan vaak in hun eentje of met z’n tweeën omdat dat veel eenvoudiger is met oefenen.

Komende zondag vier je in Café De stad het negenjarig bestaan van Onder Invloed. Hoe kijk je terug op de voorgaande jaren en wat zou je nog willen doen?

Afgelopen jaren zijn er veel dingen blijven liggen. Mede vanwege die gezondheidsproblemen, meestal is er geen gebrek aan plannen. Ik wil in ieder geval nog veel meer sessies opnemen en ook weer gaan schrijven. Ook een nieuwe website staat op het programma, die is redelijk verouderd. Verder wil ik weer naar Glasgow, een stad met geweldige muziek, waar ik regelmatig sessies organiseer. Ik heb die wens ook voor Dublin en steden in Amerika, waar veel van de muziek die ik opneem vandaan komt. Het zijn echt projecten voor in de toekomst. Vaak is het een kwestie van geld bij elkaar sprokkelen en een goed plan hebben.

Af en toe kijk ik ook wel terug, maar dat heb ik mezelf een beetje aan moeten leren. Beseffen hoeveel je al gedaan en gefilmd hebt en daar af en toe gewoon van genieten. Ik postte net een foto van Tim Knol, nog van zijn vorige sessie die ik heb gefilmd. Voor mijn gevoel was dat een jaar geleden, maar dat is ondertussen alweer vier jaar terug.

Is er een reden waarom je juist Tim Knol en Ryan Joseph Burns hebt uitgenodigd voor het negenjarig bestaan?

Ryan en Tim zijn typisch van die artiesten die ik door mijn project heb leren kennen, via andere muzikanten. Vervolgens heb ik die veel gefilmd omdat ik ze heel goed vind. Tim filmde ik voor het eerst ruim voor zijn eerste soloplaat uit kwam. Ik leerde hem kennen bij een optreden van Anne Soldaat in EKKO. Ryan speelde in één van de eerste bands die ik van Glasgow naar Nederland haalde. Die band heeft meerdere keren op Onder Invloed-avonden gespeeld. De band is ermee gestopt, maar Ryan heeft ondertussen vaak sessies met zijn soloproject gedaan. Hij heeft nu een album uitgebracht waar ik zelf erg enthousiast over ben. Ik vind het heel tof om dat aan anderen te laten zien.


Te zien: Onder Invloed presenteert Tim Knol & Ryan Joseph Burns, zondag 11 juni 2017 (14.00 uur) 2017 @ Café de Stad. Kaarten kosten € 10,- (voorverkoop bij Plato Utrecht & Café de Stad).