TivoliVredenburg beste podium van 2016

Utrechts podium wint belangrijke vakprijs in de live-popsector

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

TivoliVredenburg heeft tijdens Eurosonic Noorderslag een IJzeren Podiumdier gewonnen als beste podium van 2016. De andere genomineerde podia waren Burgerweeshuis (Deventer), Doornroosje (Nijmegen) en 013 (Tilburg). De IJzeren Podiumdieren zijn de belangrijkste vakprijzen in de live-popsector, die sinds 1997 jaarlijks in verschillende categorieën worden uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Het zijn zogenaamde peer to peer prijzen: de leden van de vereniging brengen hun stem uit en de persoon of organisatie die de meeste stemmen ontvangt, wint de prijs.

Volgens de motivatie heeft “TivoliVredenburg een zeer diverse en gewichtige programmering die in 2016 een stevig stempel heeft gedrukt op het programma-aanbod in de popsector. De snelheid waarmee TivoliVredenburg, ondanks alle politieke hobbels, zich op de kaart heeft weten te zetten is bewonderenswaardig. Ze zijn bijzonder sterk in de ontwikkeling van waardevolle indoor festivalconcepten die het podium toonaangevend houden.“

TivoliVredenburg heeft een succesvol jaar achter de rug. In 2016 bezochten meer dan 925.000 mensen het podium en het café Het Gegeven Paard. In 2015 waren dat er nog 762.000. Deze aantallen overtreffen de verwachtingen toen het complex in mei 2014 de deuren opende. Op dat moment werd nog gehoopt op een half miljoen bezoekers per jaar. Pop en dance zijn de grootste publiekstrekkers binnen het podium, dat ook klassiek en jazz programmeert.

De groei kan volgens het podium worden verklaard uit een combinatie van factoren. Behalve de centrale ligging worden er meer evenementen naast elkaar geprogrammeerd en beginnen mensen het podium makkelijker te vinden. Tevens zijn een aantal succesvolle festivals en concepten geïntroduceerd - soms in samenwerking met andere partijen - zoals Catch (festival voor elektronische muziek), jazzfestival Transition, Pieces of Tomorrow en My First Festival (een kinderfestival). Ook Le Guess Who? kende in 2016 weer een succesvolle editie met wederom meer bezoekers uit het buitenland.

Andere winnaars van een IJzeren Podiumdier 2016 zijn Bente Bollman (o.a. Down The Rabbit Hole, Lowlands) als beste marketeer, Mano Scherpbier (Burgerweeshuis) als beste directeur, Robert Meijerink (o.a. Doornroosje, Merleyn, Eurosonic Noorderslag) als beste programmeur en Eurosonic Noorderslag als beste festival. Jochem Winterwerp van Friendly Fire ging er vandoor met de IJzeren Eierbal voor jong talent in de live-muzieksector, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt.