Le Guess Who?-organisator Johan Gijsen verkozen tot Utrechter van het Jaar 2016

"Het is een enorm compliment voor Le Guess Who?"

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto: Raymond Dekker ,

Johan Gijsen is Utrechter van het jaar 2016. De Le Guess Who?-organisator is daarmee de opvolger van FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren (2015) en atlete Dafne Schippers (2014). De verkiezing voor Utrechter van het Jaar wordt jaarlijks gehouden door het AD Utrechts Nieuwsblad. Zes columnisten van het AD selecteerden tien genomineerden, waarop vervolgens door de lezers gestemd kon worden.

Gijsen richtte Le Guess Who? op in 2007 samen met compagnon Bob van Heur. Het vierdaagse muziekfestival dat in de gehele binnenstad van Utrecht plaatsvindt, geniet internationaal hoog aanzien en trok in 2016 bezoekers uit maar liefst 53 verschillende landen. In 2000 ging Gijsen aan de slag als programmeur bij Poppodium Tivoli. Hij heeft zich ruim 15 jaar ingezet voor de artistieke ontwikkeling en successen van Tivoli en TivoliVredenburg, waar hij vorig jaar vertrok. Sindsdien richt hij zich volledig op de organisatie Le Guess Who?. Gijsen is tevens mede-oprichter van festival Into The Great Wide Open.

In het AD geeft Gijsen aan dat hij vindt dat hij helemaal geen recht heeft op deze eervolle prijs. “Ik vond het feit dat ik genomineerd was al een hele eer. Er zijn mensen in deze stad die vorig jaar levens gered hebben en mensen die Olympisch goud hebben gewonnen. Die verdienen zo'n prijs.''

Maar hij is tegelijkertijd ook zeer vereerd: "Het gaat natuurlijk om de muziek, de artiesten en de bezoekers en niet om mij. Het is een enorm compliment voor Le Guess Who?. Ik vind het geweldig om te horen dat Utrecht, al onze partners in de stad en de Utrechters trots zijn op Le Guess Who?." "Het zou mooi zijn als deze prijs ertoe bijdraagt dat ook Utrechters die Le Guess Who nog niet kennen, er nu naartoe komen", voegt Gijsen daaraan toe.

In de aanloop naar de meest recente Le Guess Who?-editie spraken we met Gijsen en zijn mede-organisatoren Bob van Heur en Barry Spooren. Hij vertelde toen over het festival: "We hebben alle drie een groter doel voor ogen. Op een popmuziekachtige manier mensen in aanraking laten komen met dingen die ze zelf niet opzetten. Die kern is duidelijk, en de randjes rekken we op. Hoe ver we ze oprekken, is waar we over discussiëren."