Vriendenwalhalla extravaganza op zonovergoten Into the Woods

Amersfoorts dancefestival betovert ook buiten de zes podia

Tekst: Freek Liebrand / Foto’s: Bram Oosterhuis & Mirel Masic ,

Het is eigenlijk niet nodig om over het weer te beginnen. Het prachtige decor, de goede line-up en de fantastische mensen maken Into the Woods – weer of geen weer – tot een van de beste dancefestivals van Nederland. Maar na de hevige regenval van vorig jaar, is het de zon die dit jaar de geweldige sfeer bepaalt. Het goede weer biedt extra veel ruimte voor de rijke randprogrammering en de vele chillplekjes. Iets wat het festival zeker ten goede komt.

De meeste mensen doen het vrijdag overdag lekker rustig aan. Dat is duidelijk te merken bij de Takkenstage en Into the Groove, maar aan het begin van de avond gaat het al lekker los bij het Beukenbos, waar de Napolitaanse Markantonio de menigte goed in beweging krijgt. Iets verderop bij de Bosspot deinen de mensen rustig mee op de sfeervolle, melodische ambienttechno van Polynation. Het Amsterdamse duo weet het publiek langzaamaan op te ruien en mee te slepen in een steeds hardere show.


Magisch bos
De nieuwe indeling van het Beukenbos blijkt goed te werken. De magie van de Takkenstage en Into the Groove zijn onveranderd, maar het Beukenbos is extra mooi dit jaar. Er is meer ruimte, het podium is verplaatst en wanneer de lasershow er in kickt, wil je er niet meer weg. Goed nieuws voor Dozem, die voor het tweede jaar op rij het Beukenbos laat trillen. Bij de Bosspot is het om 23:00 uur tijd voor Jungle by Night. De band heeft geen enkele moeite om het hele amfitheater in no-time mee te krijgen. De band heeft natuurlijk al veel grotere podia platgespeeld, dus de show op de intieme Bosspot voelt als een bijzonder optreden op een huisfeestje. Een waardige afsluiter voor de eerste dag Into the Woods.


Muzikale uitstapjes
De zaterdag is nog warmer en zonniger dan de vrijdag, dus niets staat een perfecte editie nog in de weg. Leuk aan Into the Woods zijn de muzikale uitstapjes buiten het dansprogramma. Zo bouwt rockabilly duo The Badger and the Bass een klein feestje bij de Champagneria en doet TenTemPiés daar nog een flinke schep bovenop bij de Bosspot. De opzwepende mix van Latin rock, reggae en ska wordt met open armen ontvangen en het duurt niet lang voordat iedereen meespringt. Nadat de band het einde van de show aankondigt, zijn er zeker nog vijf of zes slim ingestuurde encores die het publiek helemaal wild maken. Iets dichter bij het dansprogramma ligt de dromerige mix van dancepop en techno van HVOB, die een van de betere shows van het festival geven. 


Als de avond valt
Na zonsondergang lonkt weer het Beukenbos waar Alex.Do heel goed bezig is. Wie iets rustiger en magischer wil spacen, zorgt dat ‘ie op tijd vertrekt voor de heerlijke house, ambient en techno van Max Cooper bij de Takkenstage. De liefhebbers van een gezellig feestje melden zich bij Into the Groove, waar het heerlijk dansen is op de house en disco van Soundstream. Terwijl De Likt bij de Champagneria voor een gekkenhuis zorgt, heerst hier een gemoedelijke gezelligheid, dat ook prima als afsluiter dient. 


Voor ieder wat wils
Het meest opvallend dit jaar zijn de rijke randprogrammering en de vele chillplekjes, waar vrienden zich op banken, in tentjes of gewoon op het gras verzamelen, lekker luieren en bijkletsen. Deze zonovergoten editie biedt daar alle ruimte voor. Of je nu wil leren paaldansen of schaamteloos wil meeblèren in de karaoketrailers, het festivalterrein biedt genoeg bijzonderheden om je de hele dag buiten de zes podia te vermaken. Ook ’s avonds kiezen genoeg mensen voor heerlijk rustig spacen in het bos of gezellig hangen rond het kampvuur. Into the Woods weet als geen ander festival voor ieder wat wils te bieden en doet dat met flair.


Gezien: Into the Woods, vrijdag 9 & zaterdag 10 september 2016 @ Openluchttheater Amersfoort.