Muziek in typisch studentendecor bij IBB-Fest

Een kleurrijk feestje op een grijze dag

Tekst: Bas Koppe / Foto’s: Thomas de Wit ,

Onder de grijze wolken en tussen de studentenflats van de Ina Boudier-Bakkerlaan vond op zaterdag 17 september voor de zevende keer IBB-Fest plaats. Het publiek vermaakte zich in de middag met workshops en een gevarieerd muziekprogramma in de avond. Het was weer een groot feest en 3voor12/Utrecht was er ook.

De Utrechtse singer-songwriter Clara Dijkema opent het festival vanaf het kleinste podium, de Talent Stage. Vanaf de banken en kleedjes in het gras luistert iedereen naar haar liedjes. Tijdens de zachte stukjes in haar nummers heeft ze soms last van de hardere muziek van The Hot Sprockets die iets later op de IBB Stage aftrappen.

La Corneille is de eerste band op het hoofdpodium, voor de gelegenheid SSH Stage gedoopt. Het veld druppelt langzaam vol en al snel staat iedereen aandachtig te luisteren naar de theatrale rock van het Utrechtse trio. Het was een tijdje stil rond de band, maar nu zijn ze weer aan het opstarten. Voor de mensen die La Corneille al wat langer kennen hebben ze een verassing, ze spelen ook een aantal  nieuwe nummers tijdens het optreden.

Na al dat rockgeweld is Lazarus Revival een leuke afwisseling. Hun swingende folkrock, inclusief banjo, mondharmonica en accordeon, klinkt nu eens naar het zuiden van de Verenigde Staten, en dan weer alsof het uit Oost-Europa komt. Voor het podium waagt een enkeling zich al aan een voorzichtig (hillbilly)dansje.

De ska van de Bazzookas is zo aanstekelijk dat iedereen voor de SSH Stage vanaf de eerste seconde danst en de eerste crowdsurfer binnen vijf minuten is gespot. In het begin van hun set zijn er wat problemen met de microfoon. Zanger Bazz laat zich er niet door kisten en lost het met allerlei grapjes op. De band weet na vele tours precies wat ze hun publiek willen laten doen, van meeklappen tot circlepit. En de aanwezigen doen allemaal mee. Het publiek lijkt geen verzoek te gek te vinden. Zelfs niet als de band vraagt of iedereen zonder shirt met ze op de foto wil gaan.


Dit jaar past het ‘ruimteschip’ van het Utrechtse duo Pocket Knife Army wel op het podium. Stonden ze vorig jaar op, of eigenlijk vóór, de Talent Stage, nu krijgt het in zwart geklede tweetal volop de ruimte op de IBB Stage. Tijdens de set valt twee keer de stroom op het veld uit. Helaas duurt het wat lang voor ze weer verder kunnen, want instrumentalist Erwin Tuijl moet een van de instrumenten opnieuw instellen. Zangeres Desirée Coumans lost het op door met het publiek af te spreken dat iedereen vanaf nu danst alsof elk nummer het laatste liedje kan zijn.


De Haagse formatie De Kraaien weet precies wat een festivalpubliek wil: feest! En dat krijgt iedereen dan ook. De bezoekers midden voor het podium blijken groot fan. Ze zingen alles fanatiek mee en tegelijk dansen ze alsof hun leven ervan af hangt. Bij hit ‘Ik Vind Je Lekker’ trekt frontman Bernd Gansebev vier studentes het podium op die voor nu de bijnaam ‘de IBB-wijven’ krijgen. Dit is voor sommigen het sein om zelf ook over de hekken het podium op te klimmen. Vanaf dat moment is de feestelijke chaos zowel op als voor het podium compleet.


Yakumo heeft, met hun vele kabeltjes, een al even buitenaards aandoende opstelling als Pocket Knife Army. Het veld staat goed vol wanneer zij hun optreden beginnen. En tijdens hun show blijkt dat een deel van het publiek liever blijft dansen op hun techno dan dat ze naar het hoofdpodium gaan voor afsluiter Steen.


Toch heeft de Utrechtse rapper misschien wel de makkelijkste avond van iedereen. Het is vooraan al dringen voor zijn afsluitende optreden start. Nog voor hij het podium oploopt, staat iedereen al met de U-handen in de lucht en bij zijn opkomst klinkt de bekende kreet van de lokale FC. Dit optreden is waarschijnlijk ook de ruigste show van de dag. De mensen in de pit gaan harder dan bij de eerdere bands. Alle inmiddels bekende onderwerpen komen voorbij: bier drinken, hoeren, maar ook de nummers over zijn dochtertje. Hij sluit zijn set af door samen met EZG het nummer ‘Rellen in de Hel’ te spelen. Het is niet onwaarschijnlijk dat een aantal mensen in de pit een herinnering in de vorm van een blauwe plek aan dit optreden overhoudt.


Daarna is het tijd voor de dj’s om de aanwezigen te vermaken tot het terrein sluit en iedereen naar huis gaat of het feestje voortzet bij de afterparty in De Helling.


Gezien: IBB-Fest, 17 september 2016 @ IBB, Utrecht