"Met Reiger combineer ik mijn grootste angsten met zelfverzekerdheid"

Mathijs Peeters’ soloproject Reiger brengt EP#1 uit

Tekst: Michiel van de Weerd / Foto’s: Saskia Lelieveld ,

In de herfst van 2015 besluit Mathijs Peeters (Gasoline Brothers, Sandusky) dat het tijd is voor een muzikaal soloproject, waarmee Reiger het licht ziet. Vandaag, ongeveer een jaar later, verschijnt zijn debuut-EP. Op EP#1 staan vijf nummers, waarvoor man-van-het-collectief Peeters alle keuzes zelf heeft moeten maken.

“Ik kom voor het eerst met iets dat helemaal van mij is”
“Op zich is het spannend dat de EP nu echt gaat uitkomen. Ik kom voor het eerst naar buiten met iets dat helemaal van mij is. Aan de andere kant is het meeste werk nu al gedaan en ben ik blij met wat ik gemaakt heb. Ik wilde weten of ik dat kon en vind zelf dat ik daarin geslaagd ben. Eigenlijk is dat veel belangrijker dan wat andere mensen ervan vinden,” relativeert Peeters als we een kop koffie met hem drinken. En daarmee is de toon gezet. Aan de ene kant is Peeters de zeer ervaren gitarist van bands als The Gasoline Brothers en Sandusky en straalt hij rust uit. Aan de andere kant scheet hij, naar eigen zeggen, “zeven kleuren stront” bij de gedachte aan het zingen van zijn eigen nummers. “Ik had nooit teksten geschreven of echt gezongen, behalve een tweede stem hier en daar. Zingen is voor mij de combinatie van het niet denken te kunnen, maar toch op de voorgrond gaan staan. In alle projecten die ik eerder deed lagen de keuzes bij het collectief, bij Reiger liggen alle keuzes bij mijzelf. Met Reiger combineer ik mijn grootste angsten met zelfverzekerdheid.” 

“Dat werd dus de zolder”
Na vijftien jaar muziek te hebben gemaakt als gitarist in verschillende bands, zegt Peeters nu eindelijk de innerlijke rust gevonden te hebben voor soloproject Reiger. Muzikale vrienden hadden hem meer dan eens gevraagd of het niet tijd was voor iets van hemzelf, maar hij was er nooit zo mee bezig. “Het is niet zo dat ik hier jaren over nagedacht heb, nee.” Zijn zelfverzekerdheid hoort volgens hem bij zijn leeftijd (Peeters is van 1976). Het feit dat andere projecten stil lagen, maakte dat de tijd rijp was om zich op zijn eigen muziek te storten. “Ik kon twee dingen gaan doen: op de bank gaan hangen of de zolder op en aan het werk met de ideeën die ik had. Dat werd dus de zolder. Daar zat ik dan, met niemand om te vragen of ik op de goede weg was. Ik ga dan net zo lang door totdat ik volledig tevreden ben. Ik kan dagen zoeken naar een bepaald lijntje of geluid van mijn gitaar. Wat dat betreft ben ik niet meer de fladderaar die ik was.”

“Lomp en bonkig als een spasme”
 Met Reiger heeft Peeters een hele nieuwe kant van muziek maken ontdekt. Nu hij verantwoordelijk is voor alle instrumenten, ziet hij hoe belangrijk bijvoorbeeld een basgitaarpartij kan zijn, terwijl hij eerder alleen als gitarist naar de muziek luisterde. “Mijn perspectief is wat dat betreft veel breder en functioneler geworden. Ik heb het gevoel enorm gegroeid te zijn als muzikant. Het is me gelukt om Reiger het geluid te geven wat me voor ogen stond: een soort stekeligheid, lomp en bonkig als een spasme, niet netjes en niet per se mooi. Ik had heel erg de behoefte mijn lompe kant te laten zien, terwijl het soms juist weer poppy klinkt. Precies wat ik zocht.’

“Een schepje erbovenop”
Live bestaat Reiger uit Peeters, Robin van Saaze, Diets Dijkstra en Otto de Jong (laatstgenoemde verzorgde trouwens ook de drumpartijen op EP#1). Reiger heeft inmiddels zijn debuutshow gespeeld in dB’s. In november wachten vier shows met de legendarische band The Posies op verschillende podia in Nederland. “Die eerste show was heel tof. We hebben drie keer gerepeteerd en er live een schepje bovenop gegooid ten opzichte van de repetities. Dat werkte goed. Een releaseshow doe ik niet, daar zie ik geen meerwaarde in. Wel neem ik PR heel serieus en probeer zoveel mogelijk mijn muziek te promoten, maar na november zie ik het wel weer. Wat dat betreft plan ik niet te ver vooruit en heb ik ook al weer zin om verder te gaan schrijven aan nieuwe nummers.”

Reiger: EP#1 is verkrijgbaar bij Plato en online te beluisteren via iTunes, Bandcamp, Soundcloud, Spotify en Deezer