In de herfst van 2011 verscheen er opeens een pamflet, ondertekend door een aantal grote namen uit de Amersfoortse cultuur- en muziekwereld. Tien punten werden er aangekaart door de nieuwe club FC Amersfoort (Fan Club Amersfoort), allemaal gericht op een gezondere en levendigere muziekcultuur in Amersfoort. Nu de Amersfoortse supportersclub vijf jaar bestaat, blikt 3voor12/Utrecht met hoofdcoach Gideon Hofland terug op de tien punten uit het pamflet.

1. Van en voor de stad
“Het is nog steeds zo dat wij van en voor de stad zijn. Ik hoop dat mensen rond FC Amersfoort dat ook zo verwachten en zien. We hebben 3.300 volgers online rond onze vijfde verjaardag; het is goed om te weten dat je zo'n achterban hebt. Veel locaties geven al ruimte aan cultuur, maar er valt nog veel te doen. Oefenruimtes bijvoorbeeld. Het bestuur van Fluor (sinds 2015 het lokale poppodium) besloot de oefenruimtes aan de Zwaaikom af te stoten. Die zitten nu vol (met een nieuwe eigenaar), net als Per Expressie's Bandbunker. Er is behoefte aan nog meer ruimtes. Daarnaast zijn er gelukkig nog wel wat kroegen die muziek programmeren, maar dat kan altijd meer. Ik roep de horeca op om meer talenten een plek te bieden.”

2. We gaan het helemaal anders doen
“Elkaar helpen, ervaring delen, stimuleren. Het samenwerken hier in de stad komt erg naar voren in bijvoorbeeld festivals Lepeltje Lepeltje en Into The Woods. Daar werken veel talenten samen, ook op het gebied van beeldende kunst, multimedia en organisatietalent. Zo zijn er jongens die hun ervaring bij Per Expressie TV nu toepassen met hun eigen bedrijf voor Into The Woods, om daar live dingen op te nemen. Die samenwerkingen ontstaan organisch en zo komen er nog meer feesten en organisatietalent. Ander ding: de documentaire over de pophistorie van Amersfoort die we hebben samengesteld. Daar waren veel mensen bij betrokken, en ik ben heel trots op het resultaat.”

3. Bewust van regiofunctie
“Steeds meer mensen weten Amersfoort te vinden. Ik heb laatst cijfers van Fluor gehad. Daar zie je hetzelfde aan het bezoek; er komt veel bezoek uit Nijkerk, Soest, Leusden en Baarn, de omringende dorpen. Dat is mede ook omdat ze in hun eigen plaatsen niet veel hebben, want er is flink bezuinigd op buurthuizen, die ook een culturele functie hadden. Die mensen komen nu hierheen. De politiek moet goed beseffen dat de popcultuur in Amersfoort ook die regiofunctie heeft. Er wonen hier 450.000 in het servicegebied.”

4. Subsidie blijft belangrijk
“Fluor is, als je het vergelijkt met andere steden met een nieuw poppodium, voor een schijntje gerealiseerd. Er is zes ton in gestoken en er zijn wat garantstellingen, maar eigenlijk zit Amersfoort voor een dubbeltje op de eerste rang. Dordrecht, Zwolle, Nijmegen en Leiden hebben vergelijkbare inwonersaantallen, maar hun nieuwbouwpodia beginnen niet onder de tien miljoen. De gemeente moet investeren in infrastructuur, die is nog niet af; zo zou er nog een keuken in komen. Er is nog een investering nodig om te finetunen. Het zou de gemeenteraad sieren als ze daar een potje voor vrijmaken, om het af te maken.”

5. De programmering is heilig
“Je moet diversiteit hebben en dat is er in Fluor. Je kunt als veertigjarige naar Toontje Lager, als tiener naar Broederliefde, en naar alles wat ertussen zit. Doen ze helemaal geweldig, er zijn meer concerten dan ooit. Ze hadden in 2014 81 activiteiten, in 2015 122 en de prognose voor 2016 is 180. De bezoekersaantallen stijgen, het is geweldig. Er is een verjonging aan de gang; een groot aantal jongeren (18-25) weet de weg naar het podium te vinden. Dus ook die brede programmering is belangrijk. Net als geld.”

6. Niet vies van geld
“Ook het aantal verhuren stijgt, vooral de zakenwereld weet het podium steeds meer te vinden. Dat raakt ook meteen een nieuwe doelgroep die ziet hoe leuk het daar is.”

7. Geef het de tijd
“Ja, er is een stijgende lijn, met een kritische noot hier en daar. Het blijft een kwestie van de lange adem, maar die hebben we gelukkig ook. We hebben een mooi festival neergezet in 2014, FC Amersfoort Thuis, zoals we vanaf het begin al in ons hoofd hadden. Men mag zien hoe trots we zijn op onze artiesten en stad. Zaterdag is er weer een kleine editie. Er moet gewoon gespeeld worden. Niet lullen maar spelen.”

8. Maak een apart café dat altijd open is
“Dat is er nog niet bij Fluor. Geef het de tijd. Je kunt niet verwachten dat een nieuw podium met een nieuwe naam en een gedeeltelijk nieuwe organisatie in één keer alle deuren open gooit. Dat zou wel de ideale situatie zijn, maar er moet nog wel wat gebeuren. Nieuwe Stad en Oliemolenkwartier kunnen nog wat schwung gebruiken. Ook het Eemplein kan gezelliger, dat straalt allemaal op elkaar af. Het moet gezelliger worden. Als de organisatie en financiën zo ver zijn, en ik hoop snel, kunnen ze vaker open.”

9. Indeling podium van levensbelang voor sfeer
“Volgens mij werkt het gewoon. Er kunnen twee producties naast elkaar. Op 14 oktober bijvoorbeeld staat Diggy Dex in de grote zaal een thuiswedstrijd te spelen, terwijl de Belgen van Drive Like Maria in het café staan te knallen. Dat kan prima naast elkaar. En zaterdag kun je de zalen combineren en er een festivalletje van maken. Als er meer mensen komen dan verwacht, dan trek je het café open. Het café alleen al op zich is ook een prettige plek om te zijn. Tijdens de Nacht van Literatuur, expositiefestival Blauwdruk, of gewoon een bandje zien. Prettig vertoeven.”

10. Plakbeleid aanpassen aan 150.000 inwoners
“We zijn er bijna, er zijn een paar palen bijgekomen. Het zou mooi zijn als er een complete uitagenda is voor mensen die van rock 'n' roll houden en niet van toneel en klassiek. Als die er zou zijn en goed wordt bijgehouden en je kan er alle info vinden over popmuziek, zou de stad daar baat bij hebben. Dat vergt weer een investering van diezelfde gemeenteraad; die moet daar achter gaan staan als er zo'n plan komt. Met een ton komen we al een heel eind.”

Te zien: FC Amersfoorts Bonte Avond in Fluor, zaterdag 24 september vanaf 22:00. Met o.a. The Father and the Sun, FC Amersfoort All Star Band, Spacepunk (met o.a. Spacekees in de gelederen) en nog enkele verassingen. Entree is gratis.