Beastfest 2016: energiek en ongeremd

Mini-festival blijkt aangename verrassing

Tekst: Merijn Siben / Foto’s: Lisa Terry ,

Vrijdag 23 september: de bestemming op een aangenaam warme avond als deze is de Stadstuin aan de Europalaan. Een verborgen pareltje langs de beruchte stoep waar werkend Nederland steevast stoom komt afblazen. Over het geluid van langzaam rijdende auto’s en klikkende hakken, horen we een vrolijk drankgelag en muziek. Achter een vastgeroeste beschutting doemt een oud kantoorgebouw op. Hier vindt Beastfest plaats. Georganiseerd door bandleden van RhinoRino en Wildebeast, met Robbing Banks, Prestcold Molly en Magnetic Spacemen op de affiche.

Voorbij de beschutting die de Stadstuin scheidt van het stadse leven, zal Beastfest vanavond losbarsten. Buiten staat cateraar Rammenas te grillen voor een lange stoet bezoekers. Even verderop zijn de picknicktafels gevuld met geluksvogels voorzien van hun natje en droogje. Andere bezoekers hebben zich rondom een kampvuur verzameld. Eigenlijk doet niets verraden dat het hier om een punkavond gaat in plaats van een hippe vrijdagavondborrel. Maar er staat meer op het menu dan sudderend barbecuevlees en vegetarische burgers. Eenmaal binnen legt Beastfest de kaarten op tafel en komt de ware aard van het (wilde)beestje naar boven. 


Met een decor van houten gitaren, een belicht podium en rockmuziek uit de speakers is de Stadstuin omgetoverd tot een zaal met de allure van een dB’s, klein maar fijn. Een festival door bands, voor rockliefhebbers, volgens Wildebeastgitarist Jan Willem Paasse in een recent 3voor12 interview. Eenmansband Robbing Banks opent de avond met de energie van een stel bankrovers op de vlucht voor de politie. Tijdens Prestcold Molly neemt zowel het collectieve enthousiasme als het alcoholpercentage toe, met als gevolg dat de sfeer energieker en ongeremder wordt. Wanneer het Utrechtse RhinoRino het podium bewandeld, is er dan ook weinig voor nodig om enkele kleine pogo pits te veroorzaken. 


Een ombouwpauze later trakteert Wildebeast de Stadstuin op een groep dansende dames op de tonen van Christina Aguilera’s Burlesque. De capaciteit bereikt tijdens het optreden van Wildebeast een hoogtepunt met 150 man in het compacte café, inclusief de nodige crowdsurfers en stevige rocknummers. Gepaste afsluiter is het drietal garagerockers van Magnetic Spacemen. Met gitarist en zanger Sam Pols in hun gelederen hebben zij een verwilderde spring in het veld te pakken, die moeiteloos de laatste restjes energie uit het overgebleven publiek zuigt. 


Als we, na de laatste deuntjes van de magnetische ruimtemannen, weer terugkeren in de wereld buiten de Stadstuin, laten we alles nog eens goed op ons inwerken. Goede opkomst, leuke aankleding, soepele organisatie, goede sfeer en vijf energieke bands voor weinig geld. Zoveel is zeker: Beastfest 2016 mag gezien worden als een klein succesje. Beastfest, tot volgend jaar?

Gezien: Beastfest met o.a. Magnetic Spacemen, 23 september 2016 @ De Stadstuin, Utrecht