Onder Invloed organiseert concertreeks in Café de Stad

Theo Sieben en Paul Tasker spelen speciale covers en eigen werk

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Onder Invloed is terug. Het project waarvoor muzikanten werk van hun voorbeelden coveren, start deze maand met een reeks concerten in Café de Stad. Op zondagmiddag 16 oktober spelen de Schotse folkgitarist Paul Tasker en Theo Sieben naast hun eigen werk een aantal speciale covers.

Onder Invloed is een idee van Utrechter Matthijs van der Ven, dat hij begon in de zomer van zijn afstuderen aan de School van Journalistiek. In een tentje op Sziget las Van der Ven Bob Dylans biografie Chronicles: "Ik hield een lijstje bij met de muzikanten die hij gezien had in New York, of waar hij mee gespeeld had. Dylan bleef maar namen noemen. Toen realiseerde ik me dat dit de manier is, waarop ik van jongs af aan al eigenlijk het liefst muziek ontdek: via de inspiratiebronnen van de muzikanten die ik bewonder", vertelde hij in een interview ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het project.

Dat idee leidde in 2008 tot de eerste Onder Invloed sessie. Met een eenvoudige videocamera nam Van der Ven een aantal covers op met de Utrechtse singer-songwriter Lukas Batteau. In januari 2009 vond in U ROCK! café de eerste live-avond met publiek plaats met optredens van The Cosmic Carnival en Maurits Westerik. Tijdens deze Onder Invloed-avonden spelen de artiesten eigen liedjes en minimaal drie covers. Daarna is de stap gemaakt naar podia als EKKO, Hedon en 013. In 2012 heeft Van der Ven ook een boek uitgebracht waarin hij zeventien Nederlandse artiesten, waaronder Jelle Paulusma, Anne Soldaat, Lucky Fonz III, Janne Schra en Odilo Girod, laat vertellen door wie ze beïnvloed zijn.

Onder Invloed begon dus ooit met concerten in U ROCK! Café en keert nu terug naar de café-setting. Oprichter Van der Ven: “Sommige van de meest intieme en speciale concerten die ik heb gezien, waren in cafés. De grotere evenementen in zalen als EKKO, Hedon en 013 zijn ontzettend mooi, maar een bijkomend voordeel van deze locatie is dat ik nu hele goede acts met iets minder bekendheid wel een plek kan geven. En dan ook nog in één van de beste cafés van Utrecht.”

Op de eerste editie spelen Theo Sieben en de Schot Paul Tasker. Multi-instrumentalist Theo Sieben is bekend door het spelen bij acts als Douwe Bob, Henny Vrienten, Ellen ten Damme, Bertolf en Paulusma, maar is bovenal een erg getalenteerde songwriter en zanger. De americana en blues muzikant bracht eerder dit jaar zijn bejubelde derde solo album ‘Delphinidin’ uit. Paul Tasker is al bijna een decennium lang een gerespecteerde gitarist in Schotland. Als helft van het duo Doghouse Roses (waarvan in november het derde album verschijnt) en als sessie- en live muzikant van acts als Willard Grant Conspiracy, Nick Garrie, Davie Lawson en Brian Hughes. Tasker bracht eerder dit jaar zijn eerste solo album uit met het instrumentale ‘Cold Weather Music’.

Te zien: Onder Invloed presenteert Paul Tasker & Theo Sieben, zondag 16 oktober (14.00 uur) 2016 @ café De Stad. Kaarten kosten € 7,- (voorverkoop bij Plato Utrecht & Café de Stad).