Naakt skypen met Five Years Later

Vijftien jaar later nog steeds liefde voor punkrock, onderbroekenlol en elkaar

Tekst: Freek Liebrand / Foto’s: Five Years Later ,

Het is een tijdje geleden dat de Amersfoortse poppunkband Five Years Later furore maakte in de Nederlandse punkrockscene. Als puberpikkies trokken ze al langs poppodia en jeugdcentra en was niemands dochter veilig. In 2011 gaven ze een goed ontvangen ‘tien jaar later’ reünieshow en nu – weer vijf jaar later – is het tijd voor de volgende reünie. Via Skype hoorden we de mannen uit over hun plannen. Tijdens het interview gingen de kleren uit. “Het is een wonder dat we überhaupt kleren aan hadden”.

Ze zijn inmiddels begin 30, de jeugdvrienden die samen Five Years Later vormen: Lesley Vos (zang), Arthur van Vliet (gitaar), Robin van Loenen (gitaar), Dirkjan van Oord (bas) en Bart Govers (drums). Arthur, Dirkjan en Bart zitten klaar voor het skypegesprek, terwijl Lesley en Robin in de schuur de zang opnemen. Dirkjan begint te vertellen: “We hebben ongeveer vijf jaar bestaan. Halverwege 2006 gingen we studeren en liep de band op z’n gat. Ondertussen ging Robin keihard met Destine en ging iedereen andere dingen doen. Maar we zijn altijd beste vrienden gebleven.” Bart vult aan: “Er is wel een moment geweest dat wij – zonder drukke Robin – verder wilden gaan. Maar dat voelde niet goed. Na zo’n vier jaar begon het wel echt te kriebelen, dus kwam er tien jaar na onze oprichting een reünieshow in Vyssotski. Heel Amersfoort en half punkrock-minnend Nederland kwam langs. Ik ging halverwege de show crowdsurfend shotjes Jägermeister halen. Al een dag na die show besloten we dit sowieso weer te doen.”


Villa in Luxemburg
Dit keer pakken ze groter uit. Op werkvakantie in Luxemburg namen ze vijf nieuwe nummers op, die in december gaan verschijnen. De reünieshow volgt in januari. Een half jaar geleden begon de band met het schrijven en opnemen van demo’s, waar vooral gitarist Robin een stempel op drukte. “Hij moest zeker drie keer tegen zichzelf zeggen: da’s echt teveel Destine!”

Vervolgens werd er voor negen dagen een villa geboekt met open haard, natuurzwembad en sauna en kon het opnemen beginnen. De band ging zonder verwachtingen het huisje in, maar is helemaal in extase van wat ze er presteerden. Dirkjan: “We dachten, we gaan gezellig ouwehoeren en misschien twee nieuwe en twee oude nummers opnemen, maar we hadden zoveel creatieve flow dat we na 2,5 dag vijf nummers af hadden. En ze zijn allemaal fucking goed.” Bart vult hem aan: “Bij onze tweede EP in 2004 wisten we nog van niks en deden we er onwijs lang over. Nu schrijven we een nummer dat we de dag erna gelijk opnemen. Robin is nu fulltime producer, dus die weet er wel raad mee.”

Wat we kunnen verwachten? Drie van de vijf nummers zijn echt punkrock, maar iedereen is volwassener en heeft een bredere muzieksmaak gekregen. Dirkjan: “Laatst waren we met de hele band op kraamvisite. Dan realiseer je je waar je staat in het leven. Dat hoor je wel terug. Het is Five Years Later tien jaar later.”


Liefde en onderbroekenlol
Het is de liefde voor poppunk, elkaar en onderbroekenlol die de band naar Luxemburg bracht. Gekkigheid en avonturen zijn altijd belangrijk geweest. Een show is niet geslaagd zonder een legendarische avond eromheen. Zo ging de band vaak met de trein naar shows – de gitaarversterkers in boodschappentassen – en dat was een reden om ter plekke een meisje te versieren. Dirkjan: “Dan hoefde je niet terug met de trein. We waren jong, wilden lol trappen en dachten niet na over de toekomst. Een keer zouden we 250 euro krijgen, maar kregen we er maar 30. Bleek dat ze 220 euro schoonmaakkosten in rekening brachten.”

Een ander terugkomend tafereel is naaktlopen, waarvan Arthur de aanstichter is. Om deze warme herinnering kracht bij te zetten, besluiten Bart en Arthur ter plekke hun kleren uit te trekken. Duidelijk niet de eerste keer die week. “Het is een wonder dat we überhaupt kleren aan hadden”, lichten ze toe. Het tapvaatje sterke verhalen blijkt niet snel leeg. Moonen, over elkaar heen pissen of met piemels uit de broek in de trein bivakkeren, alle gekkigheid komt voorbij. Opeens beseft Arthur zich iets belangrijks: “Robin van Loenen is de persoon waar ik het meest overheen heb gepist.”

De band kan niet wachten om de nummers aan de buitenwereld te laten horen. Arthur: “Wij zijn trots, dus voor ons is het al geslaagd. En we zijn heel benieuwd naar de reacties.” Volgens Dirkjan kon het wel eens hoge ogen gaan gooien. Het materiaal komt sowieso op Spotify. Afhankelijk van de reacties ziet de band wel of het weer een reünie in Vyssotski wordt of een Vans Warped Tour. Bart: “We hebben al contact gehad met vijf bands uit die tijd om net als ons bij elkaar te komen voor de reünie”. Arthur: “Neem bijvoorbeeld Laternpoll. Die nieuwste plaat is supervet. Het zou doodzonde zijn als ze die nooit live spelen.” Welke bands het worden, is nog niet bekend. Fans kunnen de band op Facebook volgen om op de hoogte te blijven.