3voor12/Utrecht tipt, week 44

Jo Marches, Grote Prijs, Mondays, verborgenBende, Def P, Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou, DMA’s

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Een eclectisch rijtje, onze live-tips voor deze week. En dat is maar goed ook want op een aantal dagen hebben we meerdere tips. Als je dan het ene genre interessanter vindt dan het andere wordt het makkelijker kiezen. Let op: bij hoge uitzondering zit er ook een tip voor de maandag tussen.

Wie: Jo Marches + Batobe
Wat: electropop
Wanneer: woensdag 2 november 2016 (21.00 uur)
Waar: ACU
Schade: € 5

Jo Marches is het geesteskind van de Utrechtse songwriter Johanneke Kranendonk. Haar band beweegt zich naar eigen zeggen muzikaal ergens in het schemergebied tussen Tame Impala, Lykke Li en Portishead. Samen met David Hoogerheide (Krach, Cheaters) werkte Kranendonk in studio The Church aan twee EP’s waarvan de eerste vanavond in ACU wordt gepresenteerd. Support komt van Batobe, die je afgelopen week nog kon zien op Club 3voor12/Utrecht.


Wie: Never-ending Story, Moor Verbrugh, Vic Willems, Jara, Tolls, Squirrel
Wat: halve finale Grote Prijs van Nederland, singer-songwriter
Wanneer: woensdag 2 november 2016 (19.00 uur)
Waar: Cloud Nine, TivoliVredenburg
Schade: € 7,50

De Grote Prijs van Nederland, ’s lands grootste muziekcompetitie, is weer in volle gang. Vanavond gaan in TivoliVredenburg zes singer-songwriters de strijd aan voor een plek in de finale en misschien wel de titel en beker. Mogelijk wordt één van deze artiesten de opvolger van eerdere deelnemers en winnaars als Lucky Fonz III, Janne Schra en Eefje de Visser. Tussen de kanshebbers zitten twee Utrechters: Vic Willems en Squirrel.


Wie: verborgenBende
Wat: ‘Focus’ single-release
Wanneer: vrijdag 4 november 2016 (20.00 uur)
Waar: Kytopia
Schade: € 5

Muzikaal collectief verborgenBende heeft een een nieuwe single, ‘Focus’. Dat vieren ze graag samen met jullie op vrijdag 4 november in Kytopia, aan de Oudegracht. De zaal gaat om 20.00 uur open en verborgenBende begint om 21.00 uur. Wij draaien ondertussen nog even een oude track.


Wie: Crows + Yokocola
Wat: Mondays
Wanneer: vrijdag 4 november 2016 (20.00 uur)
Waar: ACU
Schade: € 7

Mondays is een nieuwe Utrechtse avond die wordt georganiseerd door drie muzieknerds die shows op gaan zetten met hun eigen favoriete undergroundbands in de punk, psychedelische of garagehoek. De eerste editie is op vrijdag 4 november in ACU. De bands die dan spelen zijn het Engelse Crows en Yokocola uit Nederland. Er worden platen tot laat in de nacht gedraaid door de Volcano Boys. Naast de bands is er ook een kleine markt waar je exclusieve tapes, vinyl, prints en T-shirts kunt kopen.


Wie: Def P: 30x Pi tour, Spinal, Engel&Just, McGyver, DJ Daan, No Order
Wat: hiphop
Wanneer: zaterdag 5 november 2016 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 14

De godfather van de Nederlandstalige hiphop zit 30 jaar in het vak. In de jaren negentig lieten Def P en zijn Osdorp Posse met alles verpletterende concerten alle Nederlandse podia rokend achter. Def P viert hij zijn jubileum met het nieuwe soloalbum 30xPi en een tour met diverse muzikale vrienden: Spinal (bekend van zijn kadaverraps met Steen), Engel&Just (oldskool boombap), McGyver, DJ Daan en No Order.


Wie: Afrodisiac: Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou
Wat: Rauwe psychedelische voodoofunk uit Benin
Wanneer: zaterdag 5 november 2016 (20.00 uur)
Waar: RASA
Schade: € 20

Orchestre Poly-Rythmo combineert complexe vodoun-ritmes met soukous, afro, jazz, funk en soul tot een funky, psychedelisch geluid. Deze legendarische groep bracht in de jaren zeventig tientallen albums en meer dan honderd singles uit, maar bleef buiten Benin vrijwel onbekend. In 2009 kwamen zij echter voor het eerst in ruim 40 jaar naar Europa, en ontstond een hernieuwde belangstelling voor deze cultband. Na het overlijden van bandleider en mede-oprichter Mélomé Clément in 2012 werd het stil rond de groep, maar vorig jaar november gingen ze opnieuw op tournee. De groep speelt onder andere nummers van het nieuwe album dat net is verschenen en dat weer vertrouwd klinkt: rauw, funky en psychedelisch.


Wie: DMA’s + Electric Company
Wat: stevige britpop
Wanneer: maandag 7 november 2016 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 15

DMA’s speelt klassieke britpop zoals die in jaren negentig gemaakt werd. Denk aan Oasis, Happy Mondays, Stone Roses etc. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken komen ze niet uit het land waar deze muziek zijn naam aan ontleent, maar uit Australië. Het dit jaar verschenen debuutalbum Hills End is staat vol  ijzersterke songs zoals dit ‘Too Soon’.