Magistrale metalavond met Martyr

Releaseshow nieuw album You Are Next is een groot feest

Tekst: Merijn Siben / Foto's: Jerry van Vliet ,

You Are Next, zo luidt de titel van het nieuwe album van de Utrechtse metalveteranen Martyr. Geen beter toneel dan De Helling om hier een grandioze releaseparty op te zetten. Met diverse special guests, een gevarieerde setlist en een hoop speelplezier wordt dit een optreden waar menig metalband nog een puntje aan kan zuigen.

De release-show start met twee voorprogramma’s die perfect in het straatje van Martyr passen. Vexation begint de avond. Van de muziek tot het logo tot de bandleden zelf: alles schreeuwt old school bij deze band. De goedgemutste veteranen trekken met gemak een blik minimalistische heavy metalsongs open. Het brengt de zaal geleidelijk in een feeststemming.

Sad Iron borduurt hierop voort. De band uit Hoorn heeft al een flinke geschiedenis achter de rug. Debuutplaat Total Damnation kwam namelijk al in 1983 uit. Na een lange tijd zijn ze weer bij elkaar er is ook een nieuw album genaamd The Antichrist. De eerste nummers ademen speed metal, maar gaandeweg de set is er ook ruimte voor midtempo meezingers. Hierbij valt vooral het nummer 'We All Praise the Devil' op. Een afgezaagde titel misschien, maar desondanks een zeer vermakelijke afsluiting van een verdienstelijk optreden.

Op een bijzondere avond als deze zijn de support acts natuurlijk slechts bijzaak, want waar iedereen voor komt is de speciale show van Martyr. Langspeler You Are Next is inmiddels een maandje uit en staat centraal op deze avond. Vanaf het onheilspellende intro gevolgd door ‘Into the Darkest of Realms’ is het duidelijk dat dit een monumentaal feestje gaat worden. Deze knaller van formaat gaat hand in hand met een lichtshow van mathematische precisie, veel rookmachines en zelfs de aanwezigheid van het piepjonge achtergrondzangeresje uit de video.

Onder leiding van de charismatische frontman Rop van Haren schotelt Martyr De Helling een set voor met zowel oude als nieuwe nummers. Alle muzikale elementen die de heren veelvuldig door elkaar mengen zijn hierbij vertegenwoordigd: onvervalste heavy metal met thrashriffs, vlotte ritmes en eigenzinnige zanglijnen. Van Haren staat naast zijn imponerende strot bekend om de interactie met het publiek en dat doet hij met verve. Al na enkele songs duikt hij de menigte in en nodigt hij de vele aanwezige fotografen uit om vanaf het podium plaatjes te schieten.

Voor de opnames van You Are Next zijn er enkele gastmuzikanten opgetrommeld. Ook bij deze release-show zijn ze aanwezig en dit zorgt voor de mooiste momenten van de avond. Bij ‘Souls Breathe’ grunt Maroes Voskuil van Izegrim er stevig op los. Dit is verreweg het meest agressieve nummer van de nieuwe plaat en zeker eentje om erin te houden bij toekomstige optredens. Nick Holleman is echter het grootste genot voor het oor. De Bredanaar die sinds een paar jaar bij de Amerikaanse band Vicious Rumors zingt maakt het groovende ‘Monster’ dankzij zijn krachtige stem een van de absolute hoogtepunten van de avond.

Het moment waarbij band en publiek volledig als een collectief fungeren doet zich bij de toegift voor. Eindigen met een podium vol fans, headbangend en meezingend: het is een blijvende traditie geworden voor Martyr. Een climax waarbij het gedeelde enthousiasme het plafond bereikt en dat vervolgens open beukt. Het is een wonderlijk aanzicht, want waar vele ervaren metalbands gaandeweg op het podium de flair en stootkracht verliezen, spelen deze energieke Utrechters alsof ze de fontein van de eeuwige jeugd hebben ontdekt. Jonge metalbands: schaf vlot een notitieblok aan, koop een ticket voor Martyr en maak vervolgens aantekeningen. Van deze band valt namelijk een hoop te leren.


Gezien: Martyr, Sad Iron en Vexation, vrijdag 29 april 2016 @ De Helling, Utrecht