3voor12/Utrecht tipt, week 19

A Brighter Light, Here Be Dragons, Kevin Robert Thomson, Taxi to the Ocean, Stillwave, The Fire Harvest, Stekker in de Tunnel, Klein New Orleans, Kytopia sessie

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Er is weer een hoop te beleven op muzikaal gebied aankomend weekend. Er worden zowel EP- als album releases gevierd, je kunt genieten van de eenmalige reünie van Taxi to the Ocean en we wanen ons voor een dag in het Amerikaanse New Orleans. Maar dan gewoon in Utrecht. We hebben een aantal live-tips voor jullie op een rijtje gezet. Om verveling in het pinksterweekend te voorkomen zelfs wat meer dan normaal.

Wie: A Brighter Light
Wat: folkpop
Wanneer: donderdag 12 mei 2016 (20.00 uur)
Waar: Kytopia
Schade: € 5

Indiefolk-/popband A Brighter Light heeft een productief jaar achter de rug. Ze speelden 75 shows, brachten hun eerste EP uit en gingen op tour door Zwitserland. Inmiddels is het alweer tijd voor hun tweede EP Follow Me, die donderdag wordt gepresenteerd in het voormalig Tivoli. Verwacht melancholische indiefolkliedjes over jeugddromen, verwarrende liefde, hoop en angsten. Fans van Ben Howard, Kings of Convenience en James Vincent McMorrow zijn gewaarschuwd.


Wie: Here Be Dragons + Kevin Robert Thomson (Enablers)
Wat: post-rock
Wanneer: donderdag 12 mei 2016 (20.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 8

In Middeleeuwse fantasieverhalen worden gevaarlijke plekken op uitgestrekte landschappen vaak gemarkeerd met de waarschuwing Here Be Dragons. Het is een goede metafoor voor de post-rock van het Tilburgse vijftal die het ene moment melodieus klinkt en het andere moment de luisteraar verrast met stuwende baslijnen en avontuurlijk drumwerk. De Tilburgse band presenteerde in januari haar debuut-EP These Golden Days Of Youth, die in samenwerking met producer Martijn Groeneveld werd gemaakt. Samen met Kevin Robert Thomson, die je kunt kennen van zijn band Enablers, staan ze donderdag in dB’s.


Wie: Taxi to the Ocean + Aestrid + SallySkunk
Wat: eigengereide (indie-)rock
Wanneer: vrijdag 13 mei 2016 (20.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 8 in de vvk, € 10 aan de deur

Tijd voor een reünie. En wel die van Taxi to the Ocean. Het was acht jaar stil rond de Baarnse rockband die in 2000 zijn eerste EP uitbracht. Ze bouwden een flinke status op met hun eigengereide rockmuziek waarin de makkelijke weg steevast vermeden werd. Helaas blijft de grote doorbraak uit waardoor de frustraties oplopen. Begin 2008 valt de band uiteen. Gelukkig zijn ze op 13 mei nog eenmaal te bewonderen in dB’s, samen met Aestrid en SallySkunk (dat ook weer kort bij elkaar is). Misschien zit er van de zomer nog een festival in, maar daarna is het ‘weer over en uit, inpakken en wegwezen, schluss en basta’, aldus de band. Lees ook onze terugblik op de carrière van Taxi tot the Ocean.


Wie: Stillwave + Woods on Fire
Wat: shoegaze
Wanneer: zaterdag 14 mei 2016 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 5

Gitaren gedrenkt in reverb, karakteristieke vocalen en krachtige drums, gecombineerd met elektronica en synthesizers. De muziek van Stillwave wordt wel vergeleken met grote bands als The Cure, The National en Slowdive. Op 14 mei brengt de band zijn derde EP uit en dit viert het drietal met een thuiswedstrijd in EKKO (lees ons interview met de band hier). En dit doen ze niet alleen. Ze worden vergezeld door het bevlogen Utrechtse vijftal Woods on Fire, dat een alternatief geluid heeft met veel dynamiek en contrasten. Een reactie op conventies in rock, elektronica en noise.


Wie: The Fire Harvest + Black Oak + Master Solo
Wat: slowcore / alt-country
Wanneer: zaterdag 14 mei 2016 (20.30 uur)
Waar: Theater Kikker
Schade: € 9

Maar liefst twaalf jaar geleden begon frontman Gerben Houwer, die ook in postrockband We vs. Death speelde, met het schrijven van nummers voor The Fire Harvest. In de tussentijd verscheen enkel een EP en een Record Store Day-split 7” single met de Belgische band Reiziger. Op 6 mei was daar dan eindelijk hun debuutalbum Singing, Dancing, Drinking. Geproduceerd door niemand minder dan de Canadese producer en country artiest Daniel Romano. De sound van de band neemt ons mee terug naar de hoogtijdagen van (alt)country, slowcore en (post)punk; een tijd waarin de bandleden muzikaal gevormd werden. Om de release te vieren staan ze samen met de twee bevriende bands Black Oak en Master Solo in het Utrechtse Theater Kikker. Let op: bij je ticket kun je tegen een gereduceerd tarief het album mee bestellen.


Wie: Dominik Eulberg, Danny Daze, SHMLSS, Mr. G (live), Maarten Mittendorff & Jasper Wolff en meer
Wat: Stekker in de Tunnel
Wanneer: zaterdag 14 mei 2016 (23.00 uur)
Waar: Expeditiestraat onder Hoog Catharijne
Schade: € 30

“Hoe mooi zou het zijn om hier vaker een evenement te kunnen organiseren?”, schreven we in ons verslag van de allereerste editie van Stekker in de Tunnel in maart 2015. Iets meer dan een jaar is die wens uitgekomen want aanstaand weekend kunnen we alweer voor de vierde keer dansen in de Expeditietunnel onder Hoog Catharijne. Van zaterdag 23.00 uur tot zondag 8.00 uur staan er weer twee stages klaar waarvandaan de beats onder andere verzorgd worden door Dominik Eulberg, Oliver Schories, SHMLSS, Mr. G (live), DJ Bone en nog veel meer.


Wie: Lazarus Revival, Pierre et les Optimists, Rivers, Eadon en meer
Wat: Klein New Orleans
Wanneer: zondag 15 mei 2016 (15.00 uur)
Waar: Breedstraat, Utrecht
Schade: gratis

Van bluesbands tot soulfoud. Voor een dag waan je je in de levendige straatcultuur van de Amerikaanse stad New Orleans. De bakermat van gospel, jazz en brass. Dit jonge straatmuziekfestival vond vorig jaar voor het eerst plaats in de roemruchte Utrechtse volksbuurt. Het festival draait om de interactie tussen publiek en muzikant wat vorig jaar zorgde voor een sfeervolle en geslaagde eerste editie. Er kwamen maar liefst 5.000 bezoekers af op het gratis festival, terwijl de maximale capaciteit 2.500 man was. Dit jaar staan onder andere Rivers, het Utrechtse Lazarus Revival en Pierre et les Optimistes op het podium.


Wie: The T.S. Eliot Appreciation Society + The World of Dust
Wat: Kytopia-sessie
Wanneer: zondag 15 mei 2015 (vanaf 15.00 uur)
Waar: Kytopia
Schade: € 6

Na een toffe sessie met Aafke Romeijn en TIAN in april is het deze maand de beurt aan de mannen van The T.S. Eliot Appreciation Society, die als volledige band een aantal liedjes van hun nog uit te brengen nieuwe album zullen spelen, en The World of Dust, lo-fi progrock en collages van Stefan Breuer.