3voor12/Utrecht tipt, week 11

40 jaar ACU, The Brahms, lost/ctrl, Rhinorino, The Apologist, De Kift, Pophistorie Amersfoort

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Dit weekend viert Het ACU zijn 40-jarig bestaan met een groot jubileumweekend. Wat er allemaal te doen is lees je in onze wekelijkse live-tips. Maar dat is niet het enige: The Brahms presenteert bijvoorbeeld zijn nieuwe EP, in Amersfoort spelen twee rockbands die onlangs ook een EP hebben uitgebracht en De Kift komt met hun jubileumtour naar De Peppel. Vrijdag kun je in ‘t Oude Pothuys naar het Eindhovense lost/ctrl en last - maar zeker niet least - is op zondagmiddag de première van de documentaire over de Amersfoortse popgeschiedenis, met aansluitend een optreden van Echo Movis.

Wie: popquiz, punk, folk, ska en meer
Wat: Jubileumweekend ACU
Wanneer: woensdag 16 maart 2015  - zaterdag 19 maart
Waar: ACU
Schade: verschilt per programma-onderdeel

Het ACU bestaat deze maand 40 jaar en viert dat met een jubileumweekend dat vier dagen duurt. Er zijn natuurlijk bands te bekijken, maar er kan ook gefeest worden tijdens Vitamine ACU en ook ACU’s alternatieve popquiz is eenmalig terug gekomen. De optredens op vrijdag en zaterdag zijn uitverkocht, maar de rest van de week is er nog genoeg te doen.

* Woensdag 16 maart: ACU’s Alternatieve Popquiz (De Jubileum-Editie), 20.00 - 23.00 uur
* Donderdag 17 maart: oldschool punk met Cracked Up (Amsterdam) en Placebotox (Utreg), 21.30 uur
* Vrijdag 18 maart: bands uitverkocht, nog wel ruimte na afloop bij Vitamine ACU
* Zaterdag 19 maart: bands uitverkocht, nog wel ruimte na afloop bij Vitamine ACU
* Zondag 20 maart: ACU-Strowis Sunny Sunday afternoon pop-up afterparty, 15.00 uur


Wie: The Brahms + Close Up
Wat: catchy pop
Wanneer: donderdag 17 maart 2015 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 5

Het is hard gegaan met The Brahms. Anderhalf jaar geleden won de band De Utrecht Popprijs en in augustus vorig jaar ook De Sena Performers POP NL Award. Intussen werd eerste single ‘Golden’ een 3FM Megahit, kwam ook debuut-EP Meraki uit en speelden ze door het hele land. Donderdag presenteert de op de Herman Brood Academie ontstane band de tweede EP Belise. Support komt van het ook al uit Utrecht afkomstige Close Up dat afgelopen jaar zijn derde EP Shapes uitbracht.


Wie: lost/ctrl
Wat: NU-WAVE

Wanneer: vrijdag 18 maart 2015 (23.00 uur deur open)
Waar: ‘t Oude Pothuys
Schade: gratis

"Het enige goede in Amsterdam, is de trein naar Eindhoven", zo sprak een cabaretier uit de Brabantse lichtstad in 1994. "Ook heel goed zijn de bandjes uit Eindhoven, die zelf als een trein gaan. Het ultieme voorbeeld hiervan draagt de naam lost/ctrl”, aldus onze collega’s van 3voor12/Tilburg. lost/ctrl ontstond in september 2014 en timmert sindsdien fanatiek aan de weg met hun zelfbedachte genre NU-WAVE, een stroming die zich volgens de band het best laat omschrijven als "een flinke dosis dansbare depressie, beïnvloed door bands als Joy Division, Editors en The Cure".


Wie: The Apologist + Rhinorino
Wat: rock

Wanneer: vrijdag 18 maart 2015 (22.00 uur)
Waar: Boothill Saloon, Amersfoort
Schade: gratis

In de Boothill Saloon in Amersfoort staan vrijdagavond twee rockbands die onlangs een nieuwe EP uit hebben gebracht. De lokale helden van The Apologist deden dat eind januari in Fluor en rockten tijdens die show totdat ze erbij neervielen. Een paar weken gelden presenteerde Rhinorino de Today EP tijdens een release-show in dB’s. Check die titeltrack en je weet genoeg. Of beter nog: ga vrijdag naar de Boothill.


Wie: De Kift
Wat: punk, fanfare, theater, literatuur

Wanneer: zaterdag 19 maart 2015 (20.30 uur deur open)
Waar: De Peppel, Zeist
Schade: € 11 vvk / € 15 kassa

Op zaterdag 19 maart kun je in De Peppel genieten van een greep uit 25 jaar De Kift, de groep met wortels in punk en fanfare en op al zijn albums een sterke hang naar literatuur en theater laat zien. Tijdens jubileumtour A-POCA-LYP-TISCH! duikt De Kift in het verleden en spelen ze de mooiste liederen en feestelijkste nummers van het eerste album Yverzucht (1989) tot het laatste album Bidonville (2014). Veel van deze nummers worden zeer zelden live gespeeld.


Wat: Pophistorie Amersfoort
Wanneer: zondag 20 maart 2015 (14.00 uur)
Waar: Café van Fluor
Schade: gratis

Zondag gaat de documentaire over de popgeschiedenis van Amersfoort in première in Fluor. Een film-productieteam heeft hard gewerkt aan interviews met muzikanten, artiesten en oude bekenden die in de organisatie zitten en zaten van de popmuziek. In de documentaire zie je fragmenten uit het heden van FC Amersfoort Diggy Dex, Wudstick en Jiggy Dje van DAC. Oude opnamen van Pater Moeskroen en Punk uit de Kelder van de Grachtkerk uit het verleden. Luister naar de opgetekende verhalen van Erik van der Veen, Ide koffeman en Simon van Luijtelaar. Meer informatie over de documentaire lees je in dit artikel. Na het vertonen van de documentaire speelt Echo Movis in het café van Fluor. De entree daarvoor is gratis.