Mannen van The Apologist rocken tot ze erbij neervallen

Amersfoorts thuispubliek maakt kennis met sterke debuut-EP

Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Marvin Heus ,

Eigenlijk zou de Amersfoortse rockband The Apologist zijn debuut-EP afgelopen november al presenteren, maar een armblesssure van bassist Jeroen van den Broeke gooide roet in het eten. Vrijdag 22 januari was de herkansing en maakte het volle Fluor café kennis met de nummers op Emerge.

In 2012 verscheen het eerste levensteken van The Apologist in de vorm van de single ‘Wasted Time’. Dat we niet met beginners te maken hadden bleek in juni 2013 toen de band zichzelf met een sterke eerste live-show in een dampend Café Onder de Linde aan het lokale publiek presenteerde. Snel daarna verscheen ook de video voor ‘The Lesser Gods’. Op basis van die nummers was de band inmiddels ook geselecteerd voor de Popronde, en het najaar werd dan ook gebruikt om de live-show verder te ontwikkelen.

2014 stond vervolgens in het teken van het schrijven van nieuwe nummers, die op de eerste echte release terecht moesten komen. De band verliet de repetitieruimte dat jaar slechts sporadisch. Met het nieuwe materiaal onder de arm en producer Jurriaan Sielcken (Lucas Hamming, Echo Movis, De Koorts) aan hun zijde heeft de band in het voorjaar van 2015 de Graveland Studio’s van Arno Krabman opgezocht om de nummers voor de geplande EP op te nemen. De release was dus gepland voor november 2015 maar moest door de blessure van bassist Van den Broeke uitgesteld worden naar deze maand.

De support bij de show wordt verzorgd door The Odyssey, dat in november zijn debuut-EP presenteerde. Een goede keus, want het Utrechtse drietal zit muzikaal in dezelfde hoek als The Apologist: stevige rocknummers met soms wat stoner-invloeden, en verrassende breaks. The Odyssey speelt veel werk van de EP, maar heeft ook alweer nieuwe nummers op de setlist staan.

Maar de avond is natuurlijk voor The Apologist. Speciaal voor de release heeft de band live-visuals geregeld en verzorgt producer Sielcken ook het geluid in de zaal. De vijf mannen starten relatief rustig. Het kan de spanning van de thuisshow zijn, maar het is ook alweer even geleden dat ze voor het laatst live speelden. Het kantelpunt is ‘The Lesser Gods’, dat met zijn heftige intro, sterke riff, samenzang en de zware stem van frontman Waldo Volmer elk optreden van de band een kickstart geeft. ‘Tranquilizer’, dat daarna komt, laat horen dat de schrijfperiode in 2014 goed besteed is. Een langzaam, slepend nummer met pompende bas en soms ook ingetogen gitaarspel zorgt voor een rustpunt in de set zonder dat de spanning verloren gaat. Met de nieuwe single ‘Reanimate’ gaat het gas er dan weer op en krijgen zowel de band als de bezoekers met elk nummer dat volgt meer energie. Alsof ze het beste onbewust voor het laatst bewaren, zoals ‘Wasted Time’ met zijn moddervette riff en de fijne backingvocals van Sander van der Hoorn. Voor het podium is inmiddels een kleine pit ontstaan en met het minstens zo stevige ‘Contra’ sluit de band met een knal af.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad voordat hij er kwam, maar met ‘Emerge’ heeft The Apologist een sterke EP gemaakt die meer dan alleen maar ‘recht voor zijn raap-rock’ bevat. Dynamiek, goede refreinen, verrassende breaks, de afwisseling tussen zingen en screamen en subtiele samenzang resulteren in zes gevarieerde nummers. Producer Sielcken is erin geslaagd om het beste uit de vijf mannen te halen. De band doet er wel verstandig aan om ook bij toekomstige shows een goede (eigen) geluidsman te regelen, zodat de dynamiek live ook overeind blijft.

Gezien: release-show The Apologist met ook The Odyssey, vrijdag 22 januari 2016 @ Fluor café