deBeschaving 2016: de hoogtepunten van de 3voor12/Utrecht-redactie

Cato (MY BABY), Cata (SKIP&DIE), niet van echt te onderscheiden nepvlees en een extra sterke ijskoffie

Redactie 3voor12/Utrecht ,

deBeschaving maakte de hooggespannen verwachtingen dit jaar weer meer dan waar. De festivalprogrammering was omvangrijker dan ooit, in ieder hoekje van de Botanische Tuinen was reuring. En dan was het nog stralend weer ook, zo ongeveer voor het eerst dit festivalseizoen. De 3voor12/Utrecht-redactie maakte flink wat meters om al het moois in beeld en woord te kunnen vastleggen. Wat waren hun persoonlijke hoogtepunten?

Wies van der Heyden (redacteur)
Iced cappuccino van The Village

Het was 18 uur. Ik was op de helft van mijn festivaldag en had een klein dipje. Een before-dinner dip... bestaat dat? Ik had er in ieder geval last van. Ik liep een rondje over het festivalterrein en de geur van koffie lokte mij naar het podium van The Village. Maar met mijn verbrande gezichtje zat ik niet te wachten op een warm bakkie pleur. Dus vroeg ik om een Iced Cappuccino. En dat was me toch een ijskoffie. Echt megalekker. Volgens mij zag ik er net zo moe uit als ik me voelde want ik kreeg er gratis een extra shot cafeïne bij. De rest van de dag heb ik als een stuiterballetje rondgerend.

Sanne Lagerberg (fotograaf)
Safarikaravaan

Wat ik zo mooi vind aan festival deBeschaving is dat je steeds verrast wordt door alles wat er op het terrein gebeurt. ’s Middags zie je ergens mensen knutselen met plastic en oude banners van het festival. Even later kom je de geknutselde kunstwerken en dierenpakken tegen in de Safarikaravaan. Met dj's op de fiets trekt de karavaan door de menigte en het is meteen één groot feest.

Loren Snel (redacteur)
De Likt, Hidden Charms, het duizelingwekkende Wentel en nepvlees bij Hoi Anh

De verveling was ver te zoeken dit jaar op deBeschaving. Was je erbij? Dan mag ik hopen dat je niet naar huis was voor De Likt. Je werd er als Utrechter haast trots van, hoe enthousiast we die razende Rotterdammers met hun briljante teksten en live gecreëerde drumcomputernummers in onze armen sloten. Letterlijk. Zanger Jordy Dijkshoorn die crowdsurft in een rood glimmende short staat op mijn netvlies gegrift. En op mijn iPhone.

Als herbivoor kon ik ’s middags mijn ei kwijt bij Hoi Anh. Ik had mijn Vietnamees broodje opgesmikkeld voor ik me bedacht had hoe uniek zulk lekker nepvlees was. Gelukkig ging ik op een lege maag naar de duizelingwekkende belevenis Wentel. “Heb je hoogtevrees?” werd me gevraagd voor ik een grote, platte spiegel kreeg die ik direct tegen mijn neus moest houden. Zo liep ik door de wereld op zijn kop, als virtual reality zonder de bekabeling. Een briljant snufje. Ik hoop dat ik zo’n spiegel op eBay kan vinden.

Maar mijn meest favoriete moment was toen ik, al wachtend op Lakshmi, mijn nieuwe lievelingsband vond op het Rabostage. De Londense lads van Hidden Charms hebben mijn hart veroverd. Zulke ijzersterke bluesrock had ik in tijden niet live mogen horen. Ik ging met een glimlach en een sjokvolle nieuwe Spotify-playlist op huis aan.

Jerry van Vliet (fotograaf)
Jordy Dijkshoorn (De Likt) en Cata.Pirata (SKIP&DIE)

Mijn favoriete moment van festival de Beschaving in honderdvijftig woorden: het was in ieder geval een goed idee. Maar nu trekt mij dat in een mooi dilemma. Want potver, deze dag had ik een leuke ontmoeting met Cata.Pirata, de uiterst charmante frontvrouw van Skip&Die. Na vele malen de YouTube-clips beluisterd te hebben, heb ik nu dan eindelijk hun plaat gekocht. Niet veel later loop ik echter de frontman van De Likt tegen het lijf, de stoere eigenzinnige Rotterdammer. Met een lekkere spanning kijk ik uit naar zijn show, en hij kopt hem in. Wat een kanjer! Waar die dame met een heerlijke flair over het podium zweeft, rockt en beukt deze baas. Welnu, ik weet het goed gemaakt: het was een lange en waanzinnig leuke dag. De baas mag met de eer strijken. Maar nu ga ik naar bedje. En als ik mijn oogjes dicht doe, dan denk ik aan Cata, Cata Pirata.

Wilke Wittebrood (redacteur)
Cato en Cata

My BABY en SKIP&DIE traden aan het begin van de avond achter elkaar in de Atlas op. Dat waren voor mij de meest intensieve uren van het festival. MY BABY verraste. Ik had gehoord dat ze goed waren en wist al dat ze wereldwijd omarmd werden (sinds kort ook in thuisland Nederland, dat werd ook wel eens tijd). MY BABY maakt precies dat soort muziek waar ik van houd: dampende bluesrock met een snufje funk en een mespunt voodoo. Vanaf Memphis langs de Mississippi richting New Orleans, dat werk. En dat is nog buiten de stem van frontvrouw Cato van Dijck gerekend, die de hele Atlas omver blies. Een uur later stond SKIP&DIE op precies datzelfde podium. Producer Jori Collignon slingerde een mix van Zuid-Afrikaanse, Latino en Hindi-ritmes de tent in, waar hij loeistrakke beats onder zette. En leadzangeres Cata.Pirata wist alle ogen op zich gericht, je kon eenvoudig niet níét naar haar kijken.

Gezien: deBeschaving 2016 met o.a. Hidden Charms, MY BABY, SKIP&DIE en De Likt op zaterdag 2 juli 2016 @ Botanische Tuinen, Utrecht.