5 tips voor Festival de Beschaving 2016

O.a. My Baby, SKIP&DIE en Yakumo Orchestra

Tekst: Wies van der Heyden / Foto: Afterpartees op deBeschaving 2015 ,

Festival de Beschaving is als een ontdekkingsreis. Komende zaterdag kan de bezoeker op onderzoek uit in de Botanische Tuinen, een kijkje nemen bij alle interactieve installaties, meedoen aan een experiment of op zoek gaan naar een toffe band. Alleen is het muzikale programma veel te groot om alle optredens te kunnen zien. Hier zijn vijf acts die je volgens ons zeker moet ontdekken.

Alexi Lalas
The Village, 15:50-16:30

De Utrechtse indiepopband is begonnen als soloproject van songwriter Rinse Visser. Bij het vorige jaar uitgebrachte album ‘It’s a Better Version of You’ is Alexi Lalas uitgegroeid tot een volledige band. En deze band legt War on Drugs-achtige drums neer met gitaarlijnen die doen denken aan Fleetwood Mac. Alexi Lalas doopt de luisteraar in een warm bad van nostalgie.


Yakumo Orchestra
Rabostage, 16:45-17:30

Het technoduo Yakumo, bestaande uit Atser Damsma en Chris Mulder, is net terug van het Glastonbury Festival. Daar stonden ze met hetzelfde Orchestra die ze ook meenemen naar de Botanische Tuinen. De technonummers van Yakumo zijn speciaal gearrangeerd voor het orkest: de blazers, percussionisten en zangeres geven een volle toevoeging aan de synthesizers van het duo. Dat zorgt voor een mix van tropische techno en klassieke muziek.


My Baby
Atlas, 17:30-18.15

Ze stonden al op Sziget en Glastonbury, speelden in het voorprogramma van Seasick Steve en wonnen de Edison Popprijs. Het drietal, bestaande uit broer en zus Joost en Cato van Dijk en Nieuw-Zeelander Daniel Johnston combineert blues-rock met exotische gitaarlijnen en een golf psychedelica.


Radio Eliza
3FM Serious Talent Stage, 17:35-18:05

Het is geen onbekend fenomeen: Een stel jonge studenten aan de Herman Brood Academy droppen een single, worden benoemd tot 3FM Serious Talent en hebben ineens een drukke festivalzomer voor de boeg. Na bands als The Brahms, Taymir en Rondé is hier dan Radio Eliza. De jongens maken toegankelijke indiepop en dat betekent dansen, springen en meezingen. Als het weer dan ook nog meezit dit weekend is het festivalplaatje compleet.


SKIP&DIE
Atlas, 19:00-19:45

Met dringende drums, spacende synths en de razende Zuid-Afrikaanse zangeres Cata Pirata bestormt SKIP&DIE De Beschaving. Vorig jaar bracht de band het nieuwe album ‘Cosmic Serpents’ uit en nu zijn ze terug in de Botanische Tuinen, waar ze in 2011 al flink wat heupen loskregen. Probeer bij deze band maar eens stil te staan.


Te zien: Festival de Beschaving 2016, met o.a. Alexi Lalas, Yakumo Orchestra, My Baby, Radio Eliza, SKIP&DIE, zaterdag 2 juli 2016 @ Botanische Tuinen, Utrecht.