Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Velvet Amersfoort Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Velvet Amersfoort

Record Store Day: een jaarlijks hoogtepunt voor vinylliefhebbers

, Tekst: Cherelle de Graaf / Foto’s: Faizel Joemrati

Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Velvet Amersfoort

Record Store Day: een jaarlijks hoogtepunt voor vinylliefhebbers

Tekst: Cherelle de Graaf / Foto’s: Faizel Joemrati ,

Op Record Store Day komen jaarlijks meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers wereldwijd bij elkaar om de kunst van muziek te vieren. Deze dag wordt in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken gevierd en is daarmee het grootste muziekevenement ter wereld. Ook in de provincie Utrecht veranderen de winkelvloeren op deze dag in verschillende podia. Wij bombardeerden een aantal Utrechtse platenzaakeigenaren met vragen over hun deelname aan Record Store Day, de terugkeer van vinyl en het geheim achter het runnen van een succesvolle platenzaak in een tijd van streamingdiensten, iTunes en illegaal downloaden.
In deel 1: Martijn Drenth van Velvet Amersfoort.

Velvet Music
Velvet Music heeft momenteel tien platenzaken door heel Nederland. Je zou deze keten het beste als een popspeciaalzaak kunnen omschrijven, wat betekent dat zij zich voornamelijk op de ‘echte’ muziekliefhebbers richten. Ieder filiaal kenmerkt zich door een eigen identiteit en uitstraling. Zo verkoopt het filiaal in Amersfoort voornamelijk nieuwe vinyl, maar richt ze zich ook op inkoop en tweedehands. Een ander filiaal is bijvoorbeeld weer meer gespecialiseerd in oldies of wereldmuziek. Zo vormen de winkels samen een compleet plaatje. 

Naam
Martijn Drenth

Leeftijd
45 jaar

Functie
Verkoper/mede-eigenaar Velvet Music Amersfoort (samen met Kees van den Hoogen)

Wat betekent muziek voor jou en op welke manier inspireert het je?
“Muziek is mijn grootste hobby, inspiratie en werk. Het is mijn uitlaatklep, mijn ontspanning, mijn manier om me te profileren, mijn manier van praten, luisteren en de verbindende schakel met veel vrienden. Het is dus een erg belangrijk onderdeel van mijn leven en ik zou het niet willen missen.”

Beste plaat ooit gemaakt?
“Onmogelijk te zeggen! Wat is de mooiste kleur, het lekkerste eten? Dat wisselt per dag, soms per uur… Wel belangrijk voor mijn muzikale ontwikkeling was Sign of the Times van Prince.”

Eerste plaat die je ooit hebt gekocht?
“Iets van Doe Maar, waarschijnlijk Doris Day En Andere Stukken.”

Naar welk nummer heb jij het laatst geluisterd en waarom?
“Naar ‘S.O.B’ van Nathaniel Rateliff. Super lekker nummer van een erg goede plaat!”

Welke muziekgenre krijgt in jouw ogen te weinig aandacht?
“Elk genre krijgt genoeg aandacht, als je de kanalen maar weet…”

Hoe ziet jouw ideale platencollectie eruit?
“De ideale collectie is breed, daar zitten alle genres in. Mijn collectie helt over naar de zwarte muziek, met veel funk. Ook jazz en rock hebben veel funk, maar er zit ook country in. Blues en reggae en liedjesschrijvers en vrouwen en blinden en Belgen. Kortom, het is een weerspiegeling van alles wat je weet te raken, no matter waar het vandaan komt of wie het speelt.”

Wat is jouw muziekhoogtepunt van de afgelopen 12 maanden en waarom?
“Laatst was ik naar De Jeugd Van Tegenwoordig in Tivoli. Dat was een geweldig heerlijke avond! Ze zijn zo sleazy-funky en de beats van Bas Bron zijn erg goed. Ik wist het wel, maar ging toch zonder verwachtingen naar de show. Dan is het vaak extra leuk! Dit was gewoon erg goed, een act om te koesteren.”

Hoe houden platenzaken zichzelf draaiende in een tijd van iTunes, Spotify en illegaal downloaden?
“Door zichzelf te blijven. Wat wij te vertellen hebben in de platenwinkels is anders dan muziek zoeken op internet. Hier delen wij de passie voor muziek in al zijn verschijningsvormen, met iedereen die de moeite neemt onze winkel te komen bezoeken. Daarvoor worden we allemaal beloond met veel vriendelijkheid, muzikale passie en een hoop verhalen en ervaringen.”

Op welke manieren luister jij zelf naar muziek?
“Vooral via cd en lp, maar ook het gemak van Spotify is mij niet vreemd. Het leukste is toch muziek draaien van een geluidsdrager. Ik ben ook dj en ik draai nooit vanuit een laptop, maar altijd met lp’s of cd’s. Ik zal het ook nooit anders gaan doen, omdat de beleving dan verdwijnt.”

Wat betekent Record Store Day voor jou?
“Dat kan ik niet in woorden vangen… Het is een mooi concept in een mooie setting, met mooie muzikanten die dat extra benadrukken. Wat Record Store Day voor mij, voor andere medewerkers van platenzaken en voor alle bezoekers van platenzaken betekent, moet je komen voelen op 16 april in een van Nederlands prachtige platenwinkels.”

 

Velvet Music Amersfoort
Havik 7A
Amersfoort

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht